Mantara giriş

M@ykıl

Kıdemli Üye
hocam ben bu turu elim alışsın diye yapmıştım aslında, düdüklüyü açtıgımda kavanozun kapagı yukarı kalkmıştı ama folyoyla alta kadar kapladıgım icin tam da açılmamıştı o kavanoz kapagının kalkması yüzünden içeri su almışmıdır bunun zararı var mıdır bilmiyorum, bi de soğumasını beklerken damlama yaptı kapak onun zararı var mı yoksa soguyana kadar aralık mı bırakmam gerek, geçen gün parafilm bandı kargom da geldi, aynı şekilde 10 lu petri kabı almıştım daha açmadım, tekrar agar hazırlayıp, onlara koyup parafilm bantla bantlayıp 60 litrelik küvete alıcam.
Kavanozun kapağının yukarı kalkması muhtemelen kapağı sıkıca kapatmandan ve kapaklara delik açmamandan kaynaklı kanka. Kavanozdaki agar fazlaca ısındığı için haliyle basınç yapmış. O yüzden agarı sterilize ederken 1 lt cam şişe kullanıp şişenin ağzını da elyafla kapatmanı ve en dışını da folyo ile kapatmanı öneririm. Diyelim ki şişe bulamadın o zaman kavanozun kapaklarını delip deldiğin yere de mikro gözenekli bant yapıştırabilirsin, o da olmadı diyelim, delikleri elyafla kapatabilirsin. Tabi delikleri kapadıktan sonra da kapağı aynı şekil yaptığın gibi folyo ile sarmalısın. Elyaf tıkamanın amacını zaten @SkippeRR kankam söylemiş. Başarılar kankam, bol şans..
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Kavanozun kapağının yukarı kalkması, kapağın sıkı kapatılmasından kaynaklanmıyor. Kapağın çok sıkı kapatılması gerekiyor zaten. Aksi halde basıncı nasıl sağlayacaksın? Tam aksine, kapak büyük ihtimalle sıkı kapatılmamış ve gaz salınımı için gerekli şartlar oluşturulmamış. Şişe içerisindeki basınç da kapağı kaldırmış.

Düdüklü tencerede bir şeyi sterilize etmenin mantığını konuşalım önce.

Düdüklü tencere ya da tencerede bir şeyi kaynatarak sterilize etmemizdeki mantık, eşittir BASINÇ! Belirli bir oranda sıcak basınç sağladığın her malzemede bulunan zararlı oluşum ölür. Düdüklü tencerede bizim agar kaynatmamızın sebebi agarı yapmak değil. Agarı sterilize etmek. Basınç bu durumda yanlışlıkla elde ettiğimiz bir şey değil, elde etmek için yaptığımız işlemin sonucudur. Sen diyelim ki aldın eline 1L şişe, şişenin de ağzına tıkadın elyaf. Agarı kaynatmaktan bir şey elde etmezsin. Sterilizasyon sağlar mısın? Evet büyük oranda sağlarsın. Ama basıncın sana verdiği sterilizasyonu sağlayamazsın. Elindeki malzemeyi kaynattığın için sterilizasyon sağlarsın. Bu da malzemeyi kullandığın materyali değil malzemenin kendisini sterilize eder. Kontaminasyona sebep olacak oluşumları tüm materyalden yok etmek istiyorsan, materyale basınç vermen gerekiyor. Ayrıca şişeni tencerenin dışına aldığın anda geçmiş olsun...

Agar hazırlayacağın şişenin ağzı ya da kavanozun kapağı KAPALI OLACAK. Kapakta bir delik açmalı ve bu deliği de elyaf ile kapamalısın. Delikler değil. No delikler. Only one delik.

Peki neden?

Tüm düdüklüye basınç veriyorsun. Şişenin içinde karıştırdığın malzemeler gaz salınımı yapmaya başlıyor. Ney ile dışarıya atacak bu gazı? Elyaf bu durumda steril gaz değişimine yardımcı oluyor. Folyoyu iste her kaplamamalısın. Kapağın birleşim yerini de kaplayacak şekilde başlayıp, tüm kapak ve çevresini (üstü de dahil) kapatmalısın. Elyafı ise deliği kapatmadan önce tiftiklemeli, ondan sonra deliğe tıkamalısın. Hava almayacak şekilde kapatmak, içerideki gaz ve basıncın, kapağı yamultacak derecede birikmesine sebep olabilir. Sorunun da tam olarak bu.


SAB, düdüklü vs vs vs... Hangi ürünü, hangi koşullarda, hangi teknik ile sterilize edersen et, steril olmayan koşullarda açamazsın, kullanamazsın... 45 dk düdüklüde basınç ile sterilize ettiğin agarı, alıp odanın içinde açacaksan, agar yapmak için aşağıdaki tarifi kullan; kaynar suyu, kuru malzemelerini eklediğin şişeye ekle, karıştır ve agar hazır. Hiçbir farkı yok. Tüm süreci sterilizasyon için yapıp, soğuyana kadar kapağı açarsan, yaptığın işlemlerin hiçbir amacı kalmaz.

Agar tarifine özet;

Kuru malzemelerini bir şeyin içerisinde iyice karıştır. Şişeye al, kaynar suyunu ekle, tekrar iyice karıştır, tortuyu en aza indirene kadar bu işlemi sıcak su çok etkisini yitirmeyecek kadar bir süre devam ettirmelisin. Gıda boyası eklenecekse tam şu an eklenmeli. Önceden deldiğin ve elyaf ile deliğini kapattığın kapak ile şişeyi kapat. Folyo ile kapat. Kavanozunu ya da şişeni düdüklüye al, agarın su seviyesi ile aynı seviyede suyu düdüklü içerisine doldur. Düdüklü kapağını kapat. Orta kısık ateşte 45 dk boyunca kaynatmaya devam et. Bu işlemin son 10 dk'sında genelde düdüklü basıncımı dışarı ver diye bağırıyor. Sistematik gidip gitmediğini buradan anlayabilirsin.

Agar 50 derecenin altında katılaşmaya başlar. 55 derecede falan petriye doldurma işlemini yapmak ideal sıcaklık aralığıdır. Ben bu sıcaklığa "Tutulabilir nescafe fincanı" sıcaklığı diyorum. Tüm işlemler boyunca herkesin kendince çalışma koşulları oluşturması zaman alır. Petriye doldurduğun ve yeteri kadar katılaşan agarı petrini ters muhafaza etmelisin. İşlem yaptığın petri agar üzerinde sıvı bir oluşum görüyorsan kurumasını beklemelisin. Daha sonra bunu yine ters bir şekilde muhafaza etmelisin.

Agar hazırlarken, agarının içine dışarıdan bir şeyin girmesi işlemi iptal etmen anlamına gelir. Hazırladığın agarın steril olmayan herhangi bir hava ile temas etmesi, işlemi iptal etmen gerektiği anlamına gelir.

Tüm işlemler boyunca gereksiz malzeme harcamaktan, vakit, emek ve para harcamaktan kaçınmak için, işlemlerin önce mantığı oturtulmalıdır. Mantar yetiştirme işlemi baştan sona yolda öğrenilir doğru. Ama hiçbir fikrinin olmadığı bir şeyi yolda öğrenmek yerine önce pratikte ne olduğunu anlamlandırabiliyor olmak gerekir. Bu sebeptendir ki, önce okumak gerekir...

Özellikle bir şey sormak istersen buralarda olacağım. İşlemlerin geri kalanıyla alakalı arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Umarım gönlünce olur...
 

Cuhara

Müptezel
Kavanozun kapağının yukarı kalkması, kapağın sıkı kapatılmasından kaynaklanmıyor. Kapağın çok sıkı kapatılması gerekiyor zaten. Aksi halde basıncı nasıl sağlayacaksın? Tam aksine, kapak büyük ihtimalle sıkı kapatılmamış ve gaz salınımı için gerekli şartlar oluşturulmamış. Şişe içerisindeki basınç da kapağı kaldırmış.

Düdüklü tencerede bir şeyi sterilize etmenin mantığını konuşalım önce.

Düdüklü tencere ya da tencerede bir şeyi kaynatarak sterilize etmemizdeki mantık, eşittir BASINÇ! Belirli bir oranda sıcak basınç sağladığın her malzemede bulunan zararlı oluşum ölür. Düdüklü tencerede bizim agar kaynatmamızın sebebi agarı yapmak değil. Agarı sterilize etmek. Basınç bu durumda yanlışlıkla elde ettiğimiz bir şey değil, elde etmek için yaptığımız işlemin sonucudur. Sen diyelim ki aldın eline 1L şişe, şişenin de ağzına tıkadın elyaf. Agarı kaynatmaktan bir şey elde etmezsin. Sterilizasyon sağlar mısın? Evet büyük oranda sağlarsın. Ama basıncın sana verdiği sterilizasyonu sağlayamazsın. Elindeki malzemeyi kaynattığın için sterilizasyon sağlarsın. Bu da malzemeyi kullandığın materyali değil malzemenin kendisini sterilize eder. Kontaminasyona sebep olacak oluşumları tüm materyalden yok etmek istiyorsan, materyale basınç vermen gerekiyor. Ayrıca şişeni tencerenin dışına aldığın anda geçmiş olsun...

Agar hazırlayacağın şişenin ağzı ya da kavanozun kapağı KAPALI OLACAK. Kapakta bir delik açmalı ve bu deliği de elyaf ile kapamalısın. Delikler değil. No delikler. Only one delik.

Peki neden?

Tüm düdüklüye basınç veriyorsun. Şişenin içinde karıştırdığın malzemeler gaz salınımı yapmaya başlıyor. Ney ile dışarıya atacak bu gazı? Elyaf bu durumda steril gaz değişimine yardımcı oluyor. Folyoyu iste her kaplamamalısın. Kapağın birleşim yerini de kaplayacak şekilde başlayıp, tüm kapak ve çevresini (üstü de dahil) kapatmalısın. Elyafı ise deliği kapatmadan önce tiftiklemeli, ondan sonra deliğe tıkamalısın. Hava almayacak şekilde kapatmak, içerideki gaz ve basıncın, kapağı yamultacak derecede birikmesine sebep olabilir. Sorunun da tam olarak bu.


SAB, düdüklü vs vs vs... Hangi ürünü, hangi koşullarda, hangi teknik ile sterilize edersen et, steril olmayan koşullarda açamazsın, kullanamazsın... 45 dk düdüklüde basınç ile sterilize ettiğin agarı, alıp odanın içinde açacaksan, agar yapmak için aşağıdaki tarifi kullan; kaynar suyu, kuru malzemelerini eklediğin şişeye ekle, karıştır ve agar hazır. Hiçbir farkı yok. Tüm süreci sterilizasyon için yapıp, soğuyana kadar kapağı açarsan, yaptığın işlemlerin hiçbir amacı kalmaz.

Agar tarifine özet;

Kuru malzemelerini bir şeyin içerisinde iyice karıştır. Şişeye al, kaynar suyunu ekle, tekrar iyice karıştır, tortuyu en aza indirene kadar bu işlemi sıcak su çok etkisini yitirmeyecek kadar bir süre devam ettirmelisin. Gıda boyası eklenecekse tam şu an eklenmeli. Önceden deldiğin ve elyaf ile deliğini kapattığın kapak ile şişeyi kapat. Folyo ile kapat. Kavanozunu ya da şişeni düdüklüye al, agarın su seviyesi ile aynı seviyede suyu düdüklü içerisine doldur. Düdüklü kapağını kapat. Orta kısık ateşte 45 dk boyunca kaynatmaya devam et. Bu işlemin son 10 dk'sında genelde düdüklü basıncımı dışarı ver diye bağırıyor. Sistematik gidip gitmediğini buradan anlayabilirsin.

Agar 50 derecenin altında katılaşmaya başlar. 55 derecede falan petriye doldurma işlemini yapmak ideal sıcaklık aralığıdır. Ben bu sıcaklığa "Tutulabilir nescafe fincanı" sıcaklığı diyorum. Tüm işlemler boyunca herkesin kendince çalışma koşulları oluşturması zaman alır. Petriye doldurduğun ve yeteri kadar katılaşan agarı petrini ters muhafaza etmelisin. İşlem yaptığın petri agar üzerinde sıvı bir oluşum görüyorsan kurumasını beklemelisin. Daha sonra bunu yine ters bir şekilde muhafaza etmelisin.

Agar hazırlarken, agarının içine dışarıdan bir şeyin girmesi işlemi iptal etmen anlamına gelir. Hazırladığın agarın steril olmayan herhangi bir hava ile temas etmesi, işlemi iptal etmen gerektiği anlamına gelir.

Tüm işlemler boyunca gereksiz malzeme harcamaktan, vakit, emek ve para harcamaktan kaçınmak için, işlemlerin önce mantığı oturtulmalıdır. Mantar yetiştirme işlemi baştan sona yolda öğrenilir doğru. Ama hiçbir fikrinin olmadığı bir şeyi yolda öğrenmek yerine önce pratikte ne olduğunu anlamlandırabiliyor olmak gerekir. Bu sebeptendir ki, önce okumak gerekir...

Özellikle bir şey sormak istersen buralarda olacağım. İşlemlerin geri kalanıyla alakalı arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Umarım gönlünce olur...
Kanka az cok basınc prensiplerinden falan anlıyorum fizik-kimya-biyoloji-mat fena degildir bende, mühendisim zaten çizimim falan da iyidir, el yatkınlıgım fena degildir. Yazdıklarını dikkatli şekilde okudum. Yeni denemem de kavanoz kapagını delicem ve micropore bantla kapatıp öyle atıcam tencereye, öncekinde basınç farkı kavanozu patlatmasın diye kapağı tam kapatmamıştım problem ordan kaynaklıydı. Cok güzel bi şekilde açıklıyorsun konuları dikkat etmem gereken noktaların altını çizerek anlatıyorsun çok teşekkür ederim öğretilerin için. @IcBlue @SkippeRR Siz olmasanız forumda bi çok kişi mantar yetiştiremez. Bu çünkü bitki yetiştirmek gibi değil, farklı bi süreç. Müsait oldugumda yeniden agar hazırlayıp petri kaplarına koyup parafilm bantla kapatıcam. Bu arada eski hazırladıklarımdan birinde miselyum oluşumu var son 1 gündede hızlanarak devam ediyor. Onu da müsait zamanda fotosunu atarım değerlendiririz.
 

Shaman_Healer

Yeni üye
Kankacım senin adına sevindim.


Yetiştirme açısından başlangıç için buradaki (link)'den faydalanabilirsin. Konu baştan sona mantarlar ve yetiştirme ile alakalı çok fazla bilgi barındırıyor. Zaten ceku balım @IcBlue ve ben yetiştirme sürecinle ilgili ihtiyacın olan bilgiler konusunda elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Umarım sigaraların kadar güzel mantarlar yetiştirirsin.

Gönlünce olsun.
Üstad konu linki silinmiş sanırım güncelleyebilir misin acaba
 
İkinci denemeyi yaptım, bu kez daha nizamı şekilde uyguladım teknikleri, ramazanın bitmesiyle bu growu hızlandırıcam inş.

sana bir tavsiye vermek isterim. sab'ın içinde çalışırken ızgara gibi bir yükselti kullanırsan kontaminasyon riskini azaltmış olursun
 
kuru aşılama yaptığın için sporların uyanması uygun sıcaklıkta 2 haftayı bulabilir kankacım, henüz endişelenmeye gerek yok. bir dahakine spor şırınga yapmayı denemeni öneririm, o şekilde daha hızlı gelişim görürsün. 2 haftadan sonra halen sorun varsa adımlarını baştan gözden geçiririz istersen. kolay gelsin.
https://ibb.co/Cbp1GDQ

Böyle bir bitkiye denk geldim 10 yaşlarinda oldugu soylendi ve saticidan degil sahista denk geldim. San pedro olup olmadigini onlarda bilmiyor egrr san pedro derseniz klon almak istiyorum yardim eder misiniz?
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
@SkippeRR https://ibb.co/JcbGnXy ustam bunları 23 nisanda hazırlamıştım hala böyle görünüyorlar. Durum değerlendirmesi yapılacak bişey görüyormusun diye merak ettim.

Parafilm bantların bu kadar yana taşmamalı. Petri kaplarını tam kapatabilmeli. Youtube'dan how to make parafilm band diye bir bak istersen. Kolay bir yöntemdir ama pratik gerektirir.

Petri kapındaki agar ilk sıcağı attıktan sonra ters muhafaza edilmelidir. Aşağıdan ısı alan petri kabı, agar içerisindeki besinin buharlaşmasına sebep olur. Petri kabını ters muhafaza edersen bu sorundan kurtulursun. Agarının, miselyumunu beslemeden besinsiz kalmasını istemezsin. Bu uzun vadede kaliteden harcar. Ayrıca agarın tüm petri kabının içerisinde yayıldığına emin olmalısın. Miselyum gelişmek için petrinin her yerine yayılacaktır. Besini olmayan bölgedeki miselyumun şaak diye rizo çıkarırsa tatsız şeyler yaşanır.

Miselyum gelişimi başlamış. Fotoları dün çektiğini düşünürsek 8-9 gün olduğunu tahmin ediyorum. Fena durumda değil. 3-5 gün içinde büyüme başlayacaktır diye umuyorum. Agar renginin koyu görünmesine ışığın sebep olduğunu düşünüyorum. Onlar daha açık bir gökyüzü mavisi sanırım. Eğer öyle ise güzel bir renk yakalamışsın. İyi takip etmişsin mevzuyu tebrikler. Eline sağlık.

Foruma hiç girmiyorum. Miselyum görmek uzun zaman sonra tebessüm ettirdi. 3-4 gün sonra bir daha gelir bakarım dostum. GL.
 

Cuhara

Müptezel
Parafilm bantların bu kadar yana taşmamalı. Petri kaplarını tam kapatabilmeli. Youtube'dan how to make parafilm band diye bir bak istersen. Kolay bir yöntemdir ama pratik gerektirir.

Petri kapındaki agar ilk sıcağı attıktan sonra ters muhafaza edilmelidir. Aşağıdan ısı alan petri kabı, agar içerisindeki besinin buharlaşmasına sebep olur. Petri kabını ters muhafaza edersen bu sorundan kurtulursun. Agarının, miselyumunu beslemeden besinsiz kalmasını istemezsin. Bu uzun vadede kaliteden harcar. Ayrıca agarın tüm petri kabının içerisinde yayıldığına emin olmalısın. Miselyum gelişmek için petrinin her yerine yayılacaktır. Besini olmayan bölgedeki miselyumun şaak diye rizo çıkarırsa tatsız şeyler yaşanır.

Miselyum gelişimi başlamış. Fotoları dün çektiğini düşünürsek 8-9 gün olduğunu tahmin ediyorum. Fena durumda değil. 3-5 gün içinde büyüme başlayacaktır diye umuyorum. Agar renginin koyu görünmesine ışığın sebep olduğunu düşünüyorum. Onlar daha açık bir gökyüzü mavisi sanırım. Eğer öyle ise güzel bir renk yakalamışsın. İyi takip etmişsin mevzuyu tebrikler. Eline sağlık.

Foruma hiç girmiyorum. Miselyum görmek uzun zaman sonra tebessüm ettirdi. 3-4 gün sonra bir daha gelir bakarım dostum. GL.
Teşekkür ederim ustam, bende yine beceremedim sanmıştım. Bantları yenileyip ters çeviriyorum kapları.
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Teşekkür ederim ustam, bende yine beceremedim sanmıştım. Bantları yenileyip ters çeviriyorum kapları.
Bantları sökme sakın. Umarım sökmemişsindir.

Bundan sonraki işlemler için söyledim onu. Bantları sökersen steril hava değişimini berbat edersin. Kontaminasyon oranını büyük ölçüde aniden arttırabilirsin. Hiç elleme.
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
@SkippeRR hocam 1 hafta daha geçti bu şekilde görünüyor. Hala miselyum görünmedi sabırsızlanmaya başladım bi de şırınga hazırlığı yapmayı düşünüyorum.

İlk aşılamadan sonra 20 gün geçmiş neredeyse. İlk başlarda gelişim var, fakat sonrasında durmuş. Sanırım miselyumun ölmüş. Muhafaza ettiğin alanda ısı ve nem oranın nedir? Bir de agar tarifini yazar mısın?
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Agar yapımında kullandığın malzemeleri de fotoğraflayabilir misin?


Bu gelişemeyen miselyum meselesi bana cinnet geçirtmek üzere. Yine karşıma çıktı, deliricem gerçekten. (Seninle ilgisi yok dostum)
 

Cuhara

Müptezel
İlk aşılamadan sonra 20 gün geçmiş neredeyse. İlk başlarda gelişim var, fakat sonrasında durmuş. Sanırım miselyumun ölmüş. Muhafaza ettiğin alanda ısı ve nem oranın nedir? Bir de agar tarifini yazar mısın?
60 Lt lik küvetin içinde duruyordu petri kapları.Arada bir havalandırıyordum kutuyu. 22-25 derece durdugu ortam. Nem hakkında bi fikrim yok ölçmedim hiç.
10 gr agar agar tozu kullanıyorum videolarda gördügüm markayı kullanıyorum dr.gusto
10 gr malt özü kullanıyorum, videolarda toz kullanıyorlar ama benim ki sıvı
2 gr doğal maya ekliyorum. onu da internetten aldım markası vegrano
500 ml sıcak suyu ekleyip, düdüklüye attım.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Didrug Didrug:
    ** ******* *** ** ***** ****** ********
  • A active661:
    ***** ** **** ***** ** ****** ******* *******
  • A active661:
    ******
  • Didrug Didrug:
    ******** *** ******** *** ** *** *********
  • Didrug Didrug:
    ******* ***** *****
  • A active661:
    **** ********* ******* ***** *****
  • Didrug Didrug:
    **** ***
  • A active661:
    ******* ** * **** *** ****
  • Didrug Didrug:
    ******* ******
    +1
  • TroubleStyla TroubleStyla:
    ***** ********** ******** hahahaha ********
  • Didrug Didrug:
    *** ****** ***** ******* ***** *** **** ********* ****** *** ***
  • TroubleStyla TroubleStyla:
    **** ******* ******
    +1
  • A active661:
    **** ******* *********
    +1
  • TabldotLife TabldotLife:
    ********* **** ***** hahahahahahahaha*** ******** ********* *** **** **** *** hahahahahahahaha ******** ** ****** ** **** ***** ********* ********** **** * ***** **** hahahaha *** * ******* ******* **** ****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ******* ****** ** ******* *** ** ***** ****** ********
  • A active661:
    **** ** ****** hahahaha***** **** ***** hahahahahahahaha*** ******** ********* *** **** **** *** hahahahahahahaha ******** ** ****** ** **** ***** ********* ********** **** * ***** **** hahahaha *** * ******* ******* **** ****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** ****** ****** *** hahahaha***
    +1
  • A active661:
    ***** *****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** ** ** ********* ** ** hahahaha* ******* hahahaha hahahaha*
    +1
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** ******** ** *** ******* ******** ****** **** ***** hahahaha**
    +1
  • A active661:
    ***** ****
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    *** ******* ********
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ***** ******** ** *** ******* ******** ****** **** ***** hahahaha******** hahahaha *** *****
    +1
  • TabldotLife TabldotLife:
    *** ** ******** *** ******* ******** ****** hahahaha*
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    **** ******* *****
    Lemonhazelover Lemonhazelover: **** ******* *****
    Üst