Balık gübresi bitki yetiştirmek için müthiş bir üründür. Azot miktarı çok fazladır, mikroorganizmalar için harika bir besindir, özellikle mantarlar buna bayılır. Piyasa ürünleri çok pahalıdır, bu balık gübresi üretim yöntemi, soğuk işlemdir, kimyasal kullanılmaz, tam olarak organiktir ve evde uygulanabilir. Balık gübresi mikroorganizmaların çok sevdiği yağları ve tüm yararlı maddeleri içerir.
Balık gübresinin yapımı:
1- Balık ve / veya taze balık artıkları (kafası, iç organları da dahil)
2- Mutfak blenderinde iyice parçalayın. (Blender en az 500 watt gücünde olmalı). Parçalar ne kadar çok ufalanırsa fermentasyon o kadar başarılı olur.
3- 1 kısım balık için 3 kısım su ekleyin. 500 gram balığınız varsa 1500 ml su ekleyin. (suyunuz klorsuz olmalı). Belediyenin klorlu suyunu kullanacaksanız 1 gece ağzı açık kapta bekletin, klor uçsun.
4- Karışımı tekrar blendera koyun iyice karıştırın.
5- Karışıma Laktobasil serumu (Lakto serum)(Başka bir yazımda anlattım) ekleyin. (1 litre karışıma 30 ml yani 2 çorba kaşığı).
6- Balık miktarının üçte biri kadar pancar melası ( 500 gram balık için; 167 ml pancar melası (pekmez) veya 167 gram ham kahverengi şeker) ekleyin.
7- Tüm bu karışımı tekrar blenderdan geçirin.
8- Blenderdan kemik parçalanma sesi gelmeyinceye kadar karıştırmaya devam edin
9- Şimdi elimizde erimiş balık + şeker + lakto serum karışımımız hazır. Bu karışımı bir kaba dökelim. Kabın kapağını gevşek olarak kapatalım. Tam kapatırsak fermentasyon sırasında açığa çıkan karbondioksit kabı patlatabilir. Gevşek kapatma ile içeri gereksiz maddelerin girişini önlemeye çalışıyoruz.
10- İşlem 3 hafta - 1 ay kadar sürer. İşlemin bittiğini kokusundan anlarız.
11- Fermentasyon sırasında kötü bir koku olacaktır, fermentasyon bittiğinde kötü koku kaybolur. Kapağı açın koklayın. Hafif bir sirke kokusu alıyorsanız işlem başarı ile tamamlanmış demektir.
12- Bu aşamada gübreyi daha küçük plastik şişelere alabiliriz. Bu sırada süzgeç ve huni kullanarak az miktarda kalmış olan erimemiş kemik parçalarını sıvıdan ayırırız. Bu kemikler de zaten lastik gibi yumuşamıştır. Bu kemik parçaları da çok kıymetli bitki besinleri içerir ya kompost kabına ya da bahçeye gömülmelidir.
13- Şişeden artık hiç hava kabarcığının çıkmadığı zamana kadar şişe kapağı açık bırakılır, daha sonra sıkıca kapatılır. Doğal bir gübre olarak, kullanıma hazır olarak saklanır.
Balık gübresinin kullanılışı:
Uygulamada 4 litre klorsuz suya 30 ml ( 2 çorba kaşığı)karıştırılır.
Bitkiler için
- Topraktan sulamada kullanılır, yapraklara püskürtülmez,
- Komposta karıştırılarak mantarların üremesi arttırılır,
- Kompost çayına eklenir, mantar üremesini ve azot miktarını arttırır. 4 litre suya 8 ml (yarım çorba kaşığı)
- Doğal balık gübresi olarak bitki sulama suyuna eklenir, toprakta mikroorganizma zenginliğini arttırır.
Evde kendinizin üretebileceği bu gübre organik gübre çözeltisidir, sizi petrol kökenli ticari gübrelerin sömürüsünden kurtarır. Bitkilerin sağlıklı büyümesi için gerekli olan makro ve mikro elementleri sağlayan en iyi kaynak olan balıklardan üretilir. Çok ucuz maliyetle kendiniz üretebilirsiniz.
Balık gübresinin yapımı:
1- Balık ve / veya taze balık artıkları (kafası, iç organları da dahil)
2- Mutfak blenderinde iyice parçalayın. (Blender en az 500 watt gücünde olmalı). Parçalar ne kadar çok ufalanırsa fermentasyon o kadar başarılı olur.
3- 1 kısım balık için 3 kısım su ekleyin. 500 gram balığınız varsa 1500 ml su ekleyin. (suyunuz klorsuz olmalı). Belediyenin klorlu suyunu kullanacaksanız 1 gece ağzı açık kapta bekletin, klor uçsun.
4- Karışımı tekrar blendera koyun iyice karıştırın.
5- Karışıma Laktobasil serumu (Lakto serum)(Başka bir yazımda anlattım) ekleyin. (1 litre karışıma 30 ml yani 2 çorba kaşığı).
6- Balık miktarının üçte biri kadar pancar melası ( 500 gram balık için; 167 ml pancar melası (pekmez) veya 167 gram ham kahverengi şeker) ekleyin.
7- Tüm bu karışımı tekrar blenderdan geçirin.
8- Blenderdan kemik parçalanma sesi gelmeyinceye kadar karıştırmaya devam edin
9- Şimdi elimizde erimiş balık + şeker + lakto serum karışımımız hazır. Bu karışımı bir kaba dökelim. Kabın kapağını gevşek olarak kapatalım. Tam kapatırsak fermentasyon sırasında açığa çıkan karbondioksit kabı patlatabilir. Gevşek kapatma ile içeri gereksiz maddelerin girişini önlemeye çalışıyoruz.
10- İşlem 3 hafta - 1 ay kadar sürer. İşlemin bittiğini kokusundan anlarız.
11- Fermentasyon sırasında kötü bir koku olacaktır, fermentasyon bittiğinde kötü koku kaybolur. Kapağı açın koklayın. Hafif bir sirke kokusu alıyorsanız işlem başarı ile tamamlanmış demektir.
12- Bu aşamada gübreyi daha küçük plastik şişelere alabiliriz. Bu sırada süzgeç ve huni kullanarak az miktarda kalmış olan erimemiş kemik parçalarını sıvıdan ayırırız. Bu kemikler de zaten lastik gibi yumuşamıştır. Bu kemik parçaları da çok kıymetli bitki besinleri içerir ya kompost kabına ya da bahçeye gömülmelidir.
13- Şişeden artık hiç hava kabarcığının çıkmadığı zamana kadar şişe kapağı açık bırakılır, daha sonra sıkıca kapatılır. Doğal bir gübre olarak, kullanıma hazır olarak saklanır.
Balık gübresinin kullanılışı:
Uygulamada 4 litre klorsuz suya 30 ml ( 2 çorba kaşığı)karıştırılır.
Bitkiler için
- Topraktan sulamada kullanılır, yapraklara püskürtülmez,
- Komposta karıştırılarak mantarların üremesi arttırılır,
- Kompost çayına eklenir, mantar üremesini ve azot miktarını arttırır. 4 litre suya 8 ml (yarım çorba kaşığı)
- Doğal balık gübresi olarak bitki sulama suyuna eklenir, toprakta mikroorganizma zenginliğini arttırır.
Evde kendinizin üretebileceği bu gübre organik gübre çözeltisidir, sizi petrol kökenli ticari gübrelerin sömürüsünden kurtarır. Bitkilerin sağlıklı büyümesi için gerekli olan makro ve mikro elementleri sağlayan en iyi kaynak olan balıklardan üretilir. Çok ucuz maliyetle kendiniz üretebilirsiniz.