Balık Gübresi!

Smoke

Üye
Balık gübresi bitki yetiştirmek için müthiş bir üründür. Azot miktarı çok fazladır, mikroorganizmalar için harika bir besindir, özellikle mantarlar buna bayılır. Piyasa ürünleri çok pahalıdır, bu balık gübresi üretim yöntemi, soğuk işlemdir, kimyasal kullanılmaz, tam olarak organiktir ve evde uygulanabilir. Balık gübresi mikroorganizmaların çok sevdiği yağları ve tüm yararlı maddeleri içerir.
Balık gübresinin yapımı:
1- Balık ve / veya taze balık artıkları (kafası, iç organları da dahil)
2- Mutfak blenderinde iyice parçalayın. (Blender en az 500 watt gücünde olmalı). Parçalar ne kadar çok ufalanırsa fermentasyon o kadar başarılı olur.
3- 1 kısım balık için 3 kısım su ekleyin. 500 gram balığınız varsa 1500 ml su ekleyin. (suyunuz klorsuz olmalı). Belediyenin klorlu suyunu kullanacaksanız 1 gece ağzı açık kapta bekletin, klor uçsun.
4- Karışımı tekrar blendera koyun iyice karıştırın.
5- Karışıma Laktobasil serumu (Lakto serum)(Başka bir yazımda anlattım) ekleyin. (1 litre karışıma 30 ml yani 2 çorba kaşığı).
6- Balık miktarının üçte biri kadar pancar melası ( 500 gram balık için; 167 ml pancar melası (pekmez) veya 167 gram ham kahverengi şeker) ekleyin.
7- Tüm bu karışımı tekrar blenderdan geçirin.
8- Blenderdan kemik parçalanma sesi gelmeyinceye kadar karıştırmaya devam edin
9- Şimdi elimizde erimiş balık + şeker + lakto serum karışımımız hazır. Bu karışımı bir kaba dökelim. Kabın kapağını gevşek olarak kapatalım. Tam kapatırsak fermentasyon sırasında açığa çıkan karbondioksit kabı patlatabilir. Gevşek kapatma ile içeri gereksiz maddelerin girişini önlemeye çalışıyoruz.
10- İşlem 3 hafta - 1 ay kadar sürer. İşlemin bittiğini kokusundan anlarız.
11- Fermentasyon sırasında kötü bir koku olacaktır, fermentasyon bittiğinde kötü koku kaybolur. Kapağı açın koklayın. Hafif bir sirke kokusu alıyorsanız işlem başarı ile tamamlanmış demektir.
12- Bu aşamada gübreyi daha küçük plastik şişelere alabiliriz. Bu sırada süzgeç ve huni kullanarak az miktarda kalmış olan erimemiş kemik parçalarını sıvıdan ayırırız. Bu kemikler de zaten lastik gibi yumuşamıştır. Bu kemik parçaları da çok kıymetli bitki besinleri içerir ya kompost kabına ya da bahçeye gömülmelidir.
13- Şişeden artık hiç hava kabarcığının çıkmadığı zamana kadar şişe kapağı açık bırakılır, daha sonra sıkıca kapatılır. Doğal bir gübre olarak, kullanıma hazır olarak saklanır.

Balık gübresinin kullanılışı:
Uygulamada 4 litre klorsuz suya 30 ml ( 2 çorba kaşığı)karıştırılır.
Bitkiler için
- Topraktan sulamada kullanılır, yapraklara püskürtülmez,
- Komposta karıştırılarak mantarların üremesi arttırılır,
- Kompost çayına eklenir, mantar üremesini ve azot miktarını arttırır. 4 litre suya 8 ml (yarım çorba kaşığı)
- Doğal balık gübresi olarak bitki sulama suyuna eklenir, toprakta mikroorganizma zenginliğini arttırır.
Evde kendinizin üretebileceği bu gübre organik gübre çözeltisidir, sizi petrol kökenli ticari gübrelerin sömürüsünden kurtarır. Bitkilerin sağlıklı büyümesi için gerekli olan makro ve mikro elementleri sağlayan en iyi kaynak olan balıklardan üretilir. Çok ucuz maliyetle kendiniz üretebilirsiniz.
 

ayteach

Müptezel
Harika bi tarif ve bu tarife ek olarak yesil bitki yapraklari , yeni bicilmis cimen ot , salganyoz kabugu , agac kabuğu , saman kagidi veya murekkepsiz karton parcalari da eklenebilir. Azot fosfor potasyum bakimindan cok zengin bir karisim olur bitkiler için de mukemmel olur
 

Smoke

Üye
Bu kadar teferruata gerek yok. Büyük saksıya fideyı veya tohumu ekmeden önce 15cm toprak altına 1-2 bütün hamsi veya 1 dilim somon gömün. Autdoorda güzel oluyor. İndoor da denemedim
Senin dediğin tarife göre eğerki yapılırsa kurtlanma böceklenme ve zararlı maddeler meydana geleceği için çok mantıklı görmüyorum bence
 

Reagle

Yeni üye
Çok güzel ve bilimsel bir konu olmuş. Azot ve mikroorganizma besini açısından çok zengin bir karışım, bana kalırsa veg dönemi için birebir bu yüzden bi sonraki growumda bunu denemeyi düşünüyorum. Bu arada laktobasil konunu bulamadım google a yazınca vajinal bölgeyi temiz tutmakta sorumlu bakteri cinsi diyo :D Bu arada saksının içine sakın öyle balık atmak, gömmek gibi bir şey yapmayın.
 

Smoke

Üye
Çok güzel ve bilimsel bir konu olmuş. Azot ve mikroorganizma besini açısından çok zengin bir karışım, bana kalırsa veg dönemi için birebir bu yüzden bi sonraki growumda bunu denemeyi düşünüyorum. Bu arada laktobasil konunu bulamadım google a yazınca vajinal bölgeyi temiz tutmakta sorumlu bakteri cinsi diyo :D Bu arada saksının içine sakın öyle balık atmak, gömmek gibi bir şey yapmayın.
Buda onun gibi bi bakteri ama sadece farklı yerlerde görev yapıyorlar kanka :) Tam o konuyu paylaşmak üzereydim senin yorumun geldi:)
 

mystery06

Yeni üye
Yurtdışında ki growerlerin kullandığı gibi deniz ürünleri hepsi gübre olarak kullanılabilir. Gömülerek toprağa katkısı ancak 6 ay-1 yıl içinde görülür (fermente olma süresi). Compost (kompost, organik gübre, yanmış gübre) yapımında kullanılması daha verimli olabilir. Aranızda kompost yapan var mı bilmiyorum ama bunu yaparken yaprak, mutfak atıkları (sebze-meyve), her türlü yeşil bitki (tohum soğan hariç), hayvan atığı (tavuk, inek, koyun, at olur, kedi köpek kesinlikle olmaz), kuru yaprak , talaş, yırtık kağıt (Nitrogen, Carbon dengesi sağlanmış olur) karıştırılarak nemlendirilir ve bekletilir. Önce kokar ve ısınır , 3-6 ay içinde süper güzel kokmayan bir kompost haline gelir. Bunu yapma imkanı olmayanlar ise bu atıkları toprağa gömerek daha uzun sürede de olsa aynı sonucu alırlar.

Kompost yapmakla toprağa gömmek arasındaki farklar:

Kompost (bitmiş hali ile) kullanıma hazırdır, bitkileri yakmaz,
Gübre çok kullanılırsa yakabilir, diğer organik atıklar toprağa karışmakta gecikebilir.
Kompost (bitmiş) zararlı mikroorganizmaların çoğunu ısınma sırasında öldürdüğü için yararlı organizmaları (özellikle de solucanları) içerir.
Gübre (buna her türlü balık dahil) kendi bünyesindeki mikropları hastalıkları toprağa taşıyabilir, yeşil gübre dediğimiz bitkiler (karpuz kabuğu, domates yaprakları, salatalık kabukları vs...) üzerlerindeki toksik maddeleri ve mikropları (özellikle de virüsleri) toprağa geçirebilir.
 
Ü

Üye silindi 23498

Guest
Madem komposta kafa yoruyoruz bütün konular canlansın
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
    K kısırlıı: *** ****** *********
    Üst