Yüksek Frekanslı Besleme 2 (Coco)

MrTiger420

Müptezel
C2.jpeg

Teorik olarak, cannabisi genellikle elle sulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bunu günde en az üç kez, belirli bir zamanda, her seferinde doğru miktarda gübreli suyu ölçerek yapmanız gerekecektir. Kuruma derecesini ve diğer parametreleri kontrol etme ihtiyacı ile birleştiğinde, bu sizin için yorucu bir iş haline gelebilir. Bu nedenle, elle sulamak, yalnızca gün boyu bu işle uğraşmaya boş zamanınız varsa mantıklıdır.

Otomatik Sulama


1.png

Genellikle, yüksek frekanslı besleme için otomatik sulama sistemi gerekir. Uygulaması için seçenekler çok çeşitli olabilir. Hazır bir sistem kullanabilir veya otomatik sulama sistemini kendiniz monte edebilirsiniz. En basit sistem temel olarak bir pompa ve su hortumları + pompayı belirli bir zaman aralığında açan bir zamanlayıcıdan oluşur.

Sulama oranı nasıl hesaplanır?

Sulama oranı, bir sulama için kullanacağınız gübreli su miktarıdır. Günlük 3 ila 6+ besin solüsyonu ile sulamalısınız. Sulama miktarını hesaplamak için, kullanılan medyanın kübik hacmini bilmeniz gerekir. Coco ve perlit karışımı kullanıyorsanız, saksının hacminden başlayın.

Örneğin:
10 L'lik Growbag'de 50/50 coco ve perlit karışımı kullanıyorsunuz.
Vejetasyon dönemi için sulama miktarı= 10l x %3 = 10.000ml x 0,03 = 300ml.
Çiçeklenme döneminde sulama miktarı= 10l x %6 = 10.000ml x 0.06 = 600ml.

* Unutmayın ki kesin su miktarı - gübreleme sıklığına, genetiğe ve diğer yetiştirme koşullarına bağlı olacaktır.

Günlük sulama planı

Yüksek frekanslı gübrelemenin etkili bir şekilde uygulanması için belirli bir programın izlenmesi gerekir. Gece boyunca, coconun üst kısmı yeterince kurumalı ve su çok hızlı akmamalıdır. Daha basit yöntemleri kullanabilirsiniz, ancak çok fazlı programın en etkili seçeneklerden biri olduğu kanıtlanmıştır.

4.png

Çok fazlı sulama, her gün tekrarlanan dört aşamadan oluşur.


Aşama 1 Işık açık - İlk Sulama
Aşama 2 1-3 saat sonra - İkinci Sulama
Aşama 3 Gün ortası - Üçüncü Sulama
Aşama 4 Işık kapanmadan 2 saat önce- Son Sulama

*Daha doğru sulama ayarları için bir Toprak Nem Ölçere ve TDS metre(besin ölçer) ihtiyacınız olacaktır.

Aşama 1 - İlk Sulama

Yetiştirme kabininde ışığın yandığı anda yeni bir döngü başlar. İlk günlük sulamanıza başlamadan önce, medyanızın nem oranını kontrol etmeniz ve gece boyunca yüzeyden yeterince nemin buharlaştığından emin olmanız gerekir. Kuruma yüzdesi çok düşükse, artana kadar beklemelisiniz.

Kuruma yüzdesi - belirli bir sürenin başında ve sonunda yetiştirme medyasındakı nemin farkıtır. Bu aşamada, coconun gecelik kuruma yüzdesi ile ilgileniyoruz.

Büyüme döneminde - %10-15
Çiçeklenme döneminde - %20-30

Bitki medyanızın nem oranı yukarıda belirtilen oranda azaldığında bir sonraki aşamaya geçebilir ve sulamaya başlayabilirsiniz.

Aşama 2 - İkinci Sulama

Saksılarınızdaki medya yeterince kuruduğunda bitkiler ikinci sulamaya hazırdır. Bu fazın amacı, cocodakı besin miktarının içeriğini arttırmaktır. İlk sulamadan yaklaşık 1-3 saat sonra sulama sıklığını ve miktarını ayarlamak gerekir. Belirtilen süreden önce sulanmaması önemlidir.
Aynı zamanda, sulamalar arasında, coconun üst tabakasının kuruması ve en az aşağıdakı oranlarda olması gerekir:

Büyüme döneminde - %1
Çiçeklenme döneminde - %2-3

Saksı altından su çıkmaya başladığında bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Aşama 3 - Üçüncü Sulama

Bu aşamanın görevi, cocodakı toplam tuz içeriğini mümkün olduğu kadar azaltmaktır. Kural olarak, işık yoğunluğunun ve sıcaklıkların zirvede olduğu gün ortasına denk gelir. Bu aşamada uygun sulama, bitkinizin hızlı büyümesine ve trikomları artırmak için bitkilerinizi maksimum verimlilikte çalışmaya zorlar.

İlk aşamada zaten istenilen düzeyde cocoda nemi sağladınız ve saksı altından su(drenaj) akıttınız. Bu aşamada, sabit bir nem seviyesinin korunması gereklidir. Bunu yapmak için, sulama hacmini, ilk seferden daha fazla su akmayacak şekilde ayarlayın.

Sulama sıklığı, coconun üst tabakasının belirli bir oranda kuruması için zamana sahip olacak şekilde ayarlanmalıdır:

Veg döneminde - %1-3

Çiçeklenme döneminde - %3-6

Aşama 4 - Son Sulama

Dördüncü aşama, bitkilerin son sulanmasıyla başlar. Bu çok önemli bir nokta, çünkü gece boyunca toprağın yeterince kuruması gerekir, böylece sorunsuz bir şekilde yeni bir döngüye başlayabilirsiniz. Son sulamanı ışık kapanmadan önce yapmak gerekir. Son sulamanın zamanını, ışık kapanmadan önce, büyüme aşamasına bağlı olarak coconun üst tabakası 2-6% oranında kuruyacak şekilde ayarlamak gerekir.

Işıkların kapanması, bitki yetiştirme kabinindeki gündüz saatlerinin sonu ve günlük sulama döngüsünün sonu anlamına gelir. Ancak, işiniz bununla bitmiyor. Bir sonraki döngüye başlamadan ve birinci aşamaya geçmeden önce, üst tabakanın gece boyunca yeterince kuruduğundan emin olunmalıdır. Bu, fazla sulama sorunu yaşamadan sulama düzeninizi tekrarlamanıza olanak tanır. Bu aşama için kurutma yüzdeleri, Aşama 1'in açıklamasında belirtilmiştir.

Bu sulama planının her durumda uygun olmadığını unutmayın. Her durumda en iyi seçenek, seçilen çeşidin genetiğine ve yetiştirme koşullarına bağlı olacaktır. Sulama programınızı bitkinizin ihtiyaçlarına göre ayarlamanız önemlidir. Bununla birlikte, yukarıdaki çok aşamalı sulama, kendi sulama planınızı oluşturabileceğiniz iyi bir temeldir. Belirli bir genetik için mükemmel dengeyi bulmak için birkaç büyüme döngüsü yapmanız gerekebilir. İlk seferinde maksimum sonucu alamamanız oldukça normaldir.


*FloraFlex'in kılavuzunda, çiçeklenme ortasında yapılan bir yaprak alma eğitiminden (defolation) sonra 1-3 gün boyunca sulamayı yaklaşık %40 oranında azaltmanızı önerir. Bundan sonra, 1 hafta vejetatif dönem için hesaplanan sulama programına geri dönmeyi önerirler.

Besin Miktarı

Yüksek frekanslı sulamanın kullanılması, ortamın havadarlığında ve sulama sayısında önemli bir artış anlamına gelir. Bütün bunlar, beslenmeyi bitkiler için daha erişilebilir hale getirir. Bu nedenle, besin miktarı bir az azaltılmalıdır. Öncelikle gübre üreticisi tarafından belirtilen miktarın yarısının kullanılması tavsiye edilir. Bundan sonra, konsantrasyonu aşağıdaki önerilere ve cannabisin ihtiyaçlarını uygun kendi deneyiminize göre ayarlayın.

Sık sulama, besin konsantrasyonunu azaltmanızı gerektirir. Çok miktarda perlitin eklenmesi ise beslenmede bir artış gerektirir. Bunun nedeni, perlitin nemi cocodan daha az tutmasıdır. Ayrıca bitki ne kadar büyük olursa ve ne kadar hızlı gelişirse, dayanabileceği besin seviyesi de o kadar yüksek olur.

7.png

Yukarıdaki fotoğrafta iki bitki görüyorsunuz. Sağda, yemyeşil yaprakları olan sağlıklı bir bitki var. Soldakı numune ise daha fazla gübreye ihtiyaç duyuyor. Bu, alt yaprakların belirgin sarılığı ve geri kalanının açık yeşili rengte olmasıyla izah edilir.
Bir grower bitkilerini çok fazla gübreyle beslediğinde bunun tam tersinin gerçekleşmesi de oldukça olasıdır. Yaygın bir seçenek, nitrojen (Azot) fazlalığıdır. Genellikle bu, genel olarak gereksiz derecede yüksek bir besin konsantrasyonuna işaret eder. Azot zehirlenmesinin belirtileri, çok koyu olan ve uçlarında kıvrılan yapraklardır.

8..png

Aşırı beslemenin bir başka örneği besin yakmasıdır. Bitkilerinizin yaprak uçlarının yanmağa başladığını görürseniz, besin miktarını azaltmanız gerekir.


9.png

TDS metre

Bir TDS ölçer ile yapılan ölçümler, besin seviyelerini ayarlamanıza yardımcı olabilir. Bu cihaz, medyanızda veya gübreli suda elektriksel iletkenliğini ölçer, bu da genel tuz içeriği hakkında bir fikir edinmenizi sağlar.

Suda çözünmüş maddelerin miktarını ölçmek için iki ana sistem vardır - bunlar EC (elektriksel iletkenlik) ve PPM'dir (milyonda parça). Birçok TDS ölçer hem EC hem de PPM değerlerini gösterir. Elektriksel iletkenlik (EC) daha kesin bir parametredir. Sonuçlarınızı üreticilerle veya yetiştiricilerle karşılaştırırken, EC'ye güvenmek en iyisidir.Mesele şu ki, PPM daha çok göreceli bir parametredir. PPM hesaplamak için en az üç farklı kalibrasyon solüsyonu vardır. Bu nedenle, diğer insanların sonuçlarıyla karşılaştırırken kafa karışıklığı ortaya çıkabilir. Farklı cihazlar aynı solüsyonda 500, 640 veya 700 PPM gösterebilir. Bununla birlikte, böyle bir sistem hala mevcuttur ve daha fazla görünürlük ve rahatlık nedeniyle talep görmektedir. 650 PPM'yi hatırlamak, 1,3 ms/cm'den (EC) daha kolaydır.

Öyle ya da böyle, kendi sonuçlarınızla temel karşılaştırmalar yapmanız gerekecek. Bu nedenle sizin için daha uygun olan sistemi kullanabilirsiniz.

Nasıl ölçülür: Bitkilerinizi sularken, giriş ve alttan akan çıkış suyunun EC/PPM ölçün ve ardından bunları birbirleriyle karşılaştırın. Alttan akan suyun (Drenaj) elektriksel iletkenliği (EC) önemli ölçüde yüksekse, bu, kök bölgesinde besin birikiminin bir göstergesi olabilir. Çıkış suyundakı EC/PPM içeriği azalırsa, besin konsantrasyonunu artırmalısınız. İki değer arasında eşitlik olması durumunda, cocoda tuzlanma ve ek besinler birikmemiştir demektir. Tam olarak gereken gübre miktarını verdiyiniz anlamına gelir, aynı gübre miktarıyla devam ede bilirsiniz.

TDS metre göstergesini genel bir kılavuz olarak kullanın. Bitkilerinizin nasıl göründüğü daha önemlidir. Renkleri ve sağlıkları herhangi bir sayıdan daha iyi göstergelerdir.

Ek Öneriler

Yüksek frekanslı gübreleme uygularken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli şey daha vardır:

• Fidelerin biraz büyümesini bekleyin. Bitkiler ikinci bir yaprak çiftine sahip olana kadar yüksek frekanslı gübreleme döngüsüne başlamayın. Gelişiminin en başında fazla sulamadan sıkıntı yaşaya bilirsiniz.

İlk üç hafta kritiktir. Bu sırada bitkinin oluşumunun esas kısmı ve kök sistemi gelişir. Bu nedenle bu aşamada sulama ve hava koşullarının hassas kontrolü çok önemlidir. Daha fazla büyüme hava sıcaklığı ve neme bağlıdır.

• Her sulamada gübre ekleyin. Bir dolu bir boş sulama yaparsanız, yüksek frekanslı gübreleme çalışmaz.

• Köklere bol su ve oksijen verin. Kenevir kök sistemi, optimum büyüme için yüksek düzeyde oksijene ihtiyaç duyar. Bitkilerinizin sarktığını fark ederseniz, bu genellikle daha fazla havaya ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Bu nedenle, sulama hacmini veya sulama sıklığını azaltmak gerekir.

• pH'ı 5.5-6.5 aralığında tutun. Herhangi bir yetiştirme ortamında olduğu gibi, coco ve perlit karışımı ile, besin eksikliklerini önlemenin en iyi yolu, kök bölgesinde belirli bir asitlik seviyesini korumaktır. Ortalama 6.0 değeri, kalsiyum ve diğer besin eksikliklerini önlemeye yardımcı olacaktır.

Saksı tablasındakı tüm atık suyu hemen boşaltın. Bu, bitkilerin köklerinin su birikintisinde kalmaması için gereklidir. Drenajı(atık suyunu) manuel olarak elle çıkarabilirsiniz, ancak otomatik olarak suyu temizleme sistemi daha iyi bir seçenek olacaktır.

• Coco üst tabakanın yüzeyinde yeşil alg olup olmadığına dikkat edin. Coconun üst tabakası yeterince kurumazsa, üzerinde gereksiz bitki örtüsü görünebilir.

Cannabis doğru beslenme yöntemi, en yüksek kaliteli sonuçlar almanızı sağlar. İyi dengelenmiş bir sulama planı, kaliteli gübreler ve uygun bitki medyasıyla birleştiğinde, nihai ürünün hem verimini hem de kalitesini önemli ölçüde artırır. Bununla birlikte, yüksek frekanslı besleme, yetiştiricinin çok fazla zaman harcamasını, ekstra özen göstermesini ve ek ekipman kullanımını gerektirir.

İyi Şanslar Mutlu Growlar...
 

Night owl

Müptezel
Eline sağlık günlük 0.10 puan ppm artırarak gidiyoruz değil mi hocam? Yabş günde 4 sulamaysa ilk sulama 310 son sulama 350 ppm olacak şekilde
 

MrTiger420

Müptezel
Eline sağlık günlük 0.10 puan ppm artırarak gidiyoruz değil mi hocam? Yabş günde 4 sulamaysa ilk sulama 310 son sulama 350 ppm olacak şekilde
Bitkinin büyüme ve çiçeklenme dönemlerine göre stabil ppm değerlerinde sulama yapa bilirsin. Günde 4 sulama yapacaksan Veg 300-500, Çiçeklenme 500-700. Bu rakamları aklında bi fikir oluşması için yazdım. Bazı bitkiler çok, bazılarıda daha az besine ihtiyac duyar. Her bitki aynı değildir. Giriş Çıkış suyunun ppm-ni ölçerek, yapraklara bakarak sen anlayıp karar vereceksin hangi ppm değerlerinde bitkinin besin istediğine ve verdiğin besini aldığına. Örnek Sativa baskın genetikler çok yüksek ppm değerlerinde besin istemez. Havalandırman, ışığın güçlü ve alanına uygun olması lazım ki, verdiğin besini bitki fotosintez yaparak kullana bilsin...
 

MrTiger420

Müptezel
Bitkilerinizi sularken, giriş ve alttan akan çıkış suyunun EC/PPM ölçün ve ardından bunları birbirleriyle karşılaştırın.
Alttan akan suyun (Drenaj) elektriksel iletkenliği (EC) önemli ölçüde( 250-300ppm) yüksekse, bu, kök bölgesinde besin birikiminin tuzlanmanın bir göstergesi olabilir.
Çıkış suyundakı EC/PPM içeriği azalırsa, besin konsantrasyonunu artırmalısınız.
İki değer arasında eşitlik olması durumunda, cocoda tuzlanma ve ek besinler birikmemiştir demektir. Tam olarak gereken gübre miktarını verdiyiniz anlamına gelir, aynı gübre miktarıyla devam ede bilirsiniz.
 

MrTiger420

Müptezel
Şu otomatik sulama sistemi ni malzemelerle birlikte anlatabilecek biri var mı?
Hazır bir sistem kullanabilir veya otomatik sulama sistemini kendiniz monte edebilirsiniz. En basit sistem temel olarak su rezervuarı( kapaklı kova), pompa ve su hortumları + pompayı belirli bir zaman aralığında açan bir zamanlayıcıdan oluşur. Sonoff cihazıyla istediğin zaman aralığında program senaryo oluşturarak aç kapa yapa bilirsin.
 

Shammy

Kıdemli Üye
Hazır bir sistem kullanabilir veya otomatik sulama sistemini kendiniz monte edebilirsiniz. En basit sistem temel olarak su rezervuarı( kapaklı kova), pompa ve su hortumları + pompayı belirli bir zaman aralığında açan bir zamanlayıcıdan oluşur. Sonoff cihazıyla istediğin zaman aralığında program senaryo oluşturarak aç kapa yapa bilirsin.
Hocam hazır derken bir link var mı elinde
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    There are no messages in the chat. Be the first one to say Hi!
    Üst