Cloudx
Kıdemli Üye
COCO NEDİR ?
Hindistan cevizi meyvesinin dış kabuğunun kurutulmasıyla elde ettiğimiz medyaya genel tanımıyla coco diyoruz temelde üç farklı bölümden oluşuyor.
1 - Toz kısmı(turba)
2 - lifler
3 - kabuksu yapı(çipler)
Turba daha çok su tutma kapasitesine sahipken , çipler en fazla hava tutma kapasitesine sahip ve biz bunların karışımından oluşan hazır medyaları kullanıyoruz. Tavsiye olarak medyayı ekimden önce bir kez durulayıp turba kısmını azalmaktır. Burada sıkıştırılmış ve tamponsuz medya konusuna hiç girmeden sadece growshoplarda satılan hazır medyalardan bahsedeceğim çünkü kafa karıştırmak istemiyorum(zaten yeterince karmaşık bir konu) yorumlarda özellikle bu konu hakkında bilgi almak isteyen olursa yardımcı olurum.
COCO İÇİN SENTETİK GÜBRE Mİ KULLANMALIYIZ , ORGANİK Mİ?
Evet bende biliyorum ki sürdürülebilir bir gelecek , ekosistem , toprak altı canlılığı , tüketebilir ürün kalitesi gibi birçok sebepten dolayı sentetik gübreleri kullanmak yapılış aşamasındaki enerji harcamasınıda göze aldığımızda makul değil fakat ; biz ne sürdürebilir bir tarım yapıyoruz nede ekosistemle bir işimiz var. Biz küçük alanlarda yüksek ışık enerjisi kullanıyoruz bu sebepten sentetik gübreler özellikle coco için üretilmiş olanlar bizim için doğru seçenek olacaktır. Aksi takdirde ışığa harcağımız enerji kesinlikle boşa gidecektir. Sonuç olarakta karşımıza şöyle bir şey çıkıyor sentetik gübre yapımında kullanılan enerji ile bizim harcadığımız enerjiyi bi kıyaslama yaparsak kesinlikle ışık enerjisini israf ediyoruz eğer konu çevrecilikse bu denklemde sentetik gübre kullanmak daha çevreci bir hareket.
COCO İÇİN İDEAL SAKSI BOYUTU NEDİR?
Bunun cevabı tamamen sizin günde kaç defa sulayacağınızla alakalı ki; coco medya kullanmanın temel amacı yüksek frekanslı besleyip daha fazla verim alma çabasıdır. Eğer günde 1-2 defa sulama yapabiliyorsanız o halde daha büyük bir saksı seçmelisiniz örnek; 12 litre , 15 litre. Saksı boyutu küçüldükçe 8-6 litre sulama sıklığınıda 6-7 civarına çekmelisiniz. En verimlisi küçük saksı ve çok sulama olacaktır. Otomatik sulama tarzı desteklemeler en verimli sonuçları elde etmenizi sağlar
COCO İÇİN DOĞRU PH NEDİR?
Hidroponiktir. Yani çoğunlukla suyla doğrudan etkileşime girer bir katyon değişim kapasitesi yoktur ve herhangi bir mikrobiyal aktiviteye gerek yoktur. 5,5-6,5 arası ideal olarak 6.1'dir.
EC-PPM HESABI
Öncelikle ec-ppm değeriyle neyi ölçüyoruz onu bilelim. Ölçtüğümüz şey suyun iletkenlik değeridir. Neden önemlidir ? Çünkü bu size suyun içinde ne kadar çözünmüş katı madde var onu söyler yani ne kadar besin içeriği. Çok daha detaylı bir konu fakat inşlallah başka bir konu başlığında daha detaylı anlatırım üşenmeyip
Şimdi gelelim biz kaç ppm ile başlayacağız 400ppm tohumdan kafasını çıkarmış bitki için ilk sulamada vereceğimiz ppm değeri makuldür. İlk sulamadan itibaren gübreli su vereceğiz ve bitkinin kondisyonuna göre yükselterek devam etmeliyiz. Veg döneminde 1200'ler bloom sonuna doğru 1800-2000'ler. Bu değerler tamamen bitkinin duruma göre değişir sadece ortalama değerlerden bahsediyorum. Run off aldığımızda ise 300 gibi farklar sorun yartmayacaktır üzerinde aksiyon alınması gerekir.
COCODA MİKROBİYAL CANLI OLMALI MI?
Evet olmalı. Bu hala araştırılan ve tartışmaya açık bir konu olmasına rağmen simbiyotik bir ilişki olduğu kesindir. Bu durumda köklerin ulaşamadığı noktadaki besin maddelerinin taşınımı açısında mikrobiyal aşı yapmalıyız her ne kadar katyon kapasitesi olmasada buna gerek olduğunu biliyoruz.
ÖZETLE ; Bitki gelişimi fotosentez yapan bitkinin kökündeki suyun hidroliziyle beraber gelişmesidir. Suyun hidrolizi için gerekli oksijenin kapasitesi toprak ile coco arasında kesinlikle bir tutulamaz. Eğer siz coco medyayı toprak gibi sularsanız yani toprak gibi bitkinin kökünde suyu hidrolize etmesine müsade ederseniz oda size toprak gibi sonuç verecektir. Siz ona hidroponik muamelesi yaparsanız oda size hidroponik gibi geri dönecektir. Drenaj için ben %30 perlit ekliyorum hiç eklemek veya daha fazla eklemek kişiseldir. Eğer elinizde toprak besinleri varsa cal-mag oranını arttırarak (+fe) cocoda kullabilirsiniz. Her sulamada gübreli olacak ilk sulamadan itibaren çünkü bitki suyun alımında ozmos kullanır özetlemek gerekirse bitkiye şok yaşatıp bir tuzlu , bir şeker tanecikleri üretmesine zorlamak zavallı bitkiye işkence olacaktır.
Gelen yorumlara göre ekleme yapabilirim forumda anladığım kadarıyla coco hakkında baya bilgi karmaşası var biraz daha kafa karıştırmak istedim
Hindistan cevizi meyvesinin dış kabuğunun kurutulmasıyla elde ettiğimiz medyaya genel tanımıyla coco diyoruz temelde üç farklı bölümden oluşuyor.
1 - Toz kısmı(turba)
2 - lifler
3 - kabuksu yapı(çipler)
Turba daha çok su tutma kapasitesine sahipken , çipler en fazla hava tutma kapasitesine sahip ve biz bunların karışımından oluşan hazır medyaları kullanıyoruz. Tavsiye olarak medyayı ekimden önce bir kez durulayıp turba kısmını azalmaktır. Burada sıkıştırılmış ve tamponsuz medya konusuna hiç girmeden sadece growshoplarda satılan hazır medyalardan bahsedeceğim çünkü kafa karıştırmak istemiyorum(zaten yeterince karmaşık bir konu) yorumlarda özellikle bu konu hakkında bilgi almak isteyen olursa yardımcı olurum.
COCO İÇİN SENTETİK GÜBRE Mİ KULLANMALIYIZ , ORGANİK Mİ?
Evet bende biliyorum ki sürdürülebilir bir gelecek , ekosistem , toprak altı canlılığı , tüketebilir ürün kalitesi gibi birçok sebepten dolayı sentetik gübreleri kullanmak yapılış aşamasındaki enerji harcamasınıda göze aldığımızda makul değil fakat ; biz ne sürdürebilir bir tarım yapıyoruz nede ekosistemle bir işimiz var. Biz küçük alanlarda yüksek ışık enerjisi kullanıyoruz bu sebepten sentetik gübreler özellikle coco için üretilmiş olanlar bizim için doğru seçenek olacaktır. Aksi takdirde ışığa harcağımız enerji kesinlikle boşa gidecektir. Sonuç olarakta karşımıza şöyle bir şey çıkıyor sentetik gübre yapımında kullanılan enerji ile bizim harcadığımız enerjiyi bi kıyaslama yaparsak kesinlikle ışık enerjisini israf ediyoruz eğer konu çevrecilikse bu denklemde sentetik gübre kullanmak daha çevreci bir hareket.
COCO İÇİN İDEAL SAKSI BOYUTU NEDİR?
Bunun cevabı tamamen sizin günde kaç defa sulayacağınızla alakalı ki; coco medya kullanmanın temel amacı yüksek frekanslı besleyip daha fazla verim alma çabasıdır. Eğer günde 1-2 defa sulama yapabiliyorsanız o halde daha büyük bir saksı seçmelisiniz örnek; 12 litre , 15 litre. Saksı boyutu küçüldükçe 8-6 litre sulama sıklığınıda 6-7 civarına çekmelisiniz. En verimlisi küçük saksı ve çok sulama olacaktır. Otomatik sulama tarzı desteklemeler en verimli sonuçları elde etmenizi sağlar
COCO İÇİN DOĞRU PH NEDİR?
Hidroponiktir. Yani çoğunlukla suyla doğrudan etkileşime girer bir katyon değişim kapasitesi yoktur ve herhangi bir mikrobiyal aktiviteye gerek yoktur. 5,5-6,5 arası ideal olarak 6.1'dir.
EC-PPM HESABI
Öncelikle ec-ppm değeriyle neyi ölçüyoruz onu bilelim. Ölçtüğümüz şey suyun iletkenlik değeridir. Neden önemlidir ? Çünkü bu size suyun içinde ne kadar çözünmüş katı madde var onu söyler yani ne kadar besin içeriği. Çok daha detaylı bir konu fakat inşlallah başka bir konu başlığında daha detaylı anlatırım üşenmeyip
Şimdi gelelim biz kaç ppm ile başlayacağız 400ppm tohumdan kafasını çıkarmış bitki için ilk sulamada vereceğimiz ppm değeri makuldür. İlk sulamadan itibaren gübreli su vereceğiz ve bitkinin kondisyonuna göre yükselterek devam etmeliyiz. Veg döneminde 1200'ler bloom sonuna doğru 1800-2000'ler. Bu değerler tamamen bitkinin duruma göre değişir sadece ortalama değerlerden bahsediyorum. Run off aldığımızda ise 300 gibi farklar sorun yartmayacaktır üzerinde aksiyon alınması gerekir.
COCODA MİKROBİYAL CANLI OLMALI MI?
Evet olmalı. Bu hala araştırılan ve tartışmaya açık bir konu olmasına rağmen simbiyotik bir ilişki olduğu kesindir. Bu durumda köklerin ulaşamadığı noktadaki besin maddelerinin taşınımı açısında mikrobiyal aşı yapmalıyız her ne kadar katyon kapasitesi olmasada buna gerek olduğunu biliyoruz.
ÖZETLE ; Bitki gelişimi fotosentez yapan bitkinin kökündeki suyun hidroliziyle beraber gelişmesidir. Suyun hidrolizi için gerekli oksijenin kapasitesi toprak ile coco arasında kesinlikle bir tutulamaz. Eğer siz coco medyayı toprak gibi sularsanız yani toprak gibi bitkinin kökünde suyu hidrolize etmesine müsade ederseniz oda size toprak gibi sonuç verecektir. Siz ona hidroponik muamelesi yaparsanız oda size hidroponik gibi geri dönecektir. Drenaj için ben %30 perlit ekliyorum hiç eklemek veya daha fazla eklemek kişiseldir. Eğer elinizde toprak besinleri varsa cal-mag oranını arttırarak (+fe) cocoda kullabilirsiniz. Her sulamada gübreli olacak ilk sulamadan itibaren çünkü bitki suyun alımında ozmos kullanır özetlemek gerekirse bitkiye şok yaşatıp bir tuzlu , bir şeker tanecikleri üretmesine zorlamak zavallı bitkiye işkence olacaktır.
Gelen yorumlara göre ekleme yapabilirim forumda anladığım kadarıyla coco hakkında baya bilgi karmaşası var biraz daha kafa karıştırmak istedim
Son düzenleme: