Agardan Hasata Magic Mushroom

  • Konbuyu başlatan Üye silindi 30498
  • Başlangıç tarihi
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Dostlar herkese selamlar.

Bu başlığı gelişmeler ile birlikte aşılama, izolasyon süreci, petriden şırınga, kek hazırlama, box aşaması ve hasat şeklinde güncellemeyi hedefliyorum. Tüm bu süreç boyunca, tanıdığım günden beri bana bildiği her şeyi öğretmekten geri durmayan ve şuan izlediğim bu yolda da arkamda olmaktan hiç geri durmamış, her adımda destekçim ve tanıdığım en güzel insanlardan biri olan @IcBlue 'ya öncelikle teşekkür ediyorum.

Ne mutlu öğrenmek için bildiğini unutmaya hazır olanlara...

Sevgiler & Saygılar!

--------------------------------------------------

Sürece Golden Teacher - Mazatepec - Cambodian türleri ile start verdik.

Golden Teacher gönderici tarafından fotoğrafta da görüleceği üzere yarım gönderildi. Fakat kalite açısından spor print'in boyu ve yoğunluğunu ele alacak olursak, tam olduğunu düşünerek yaklaşık 5cm gibi bir ölçüye tekamül eder. Bu boyut, Golden Teacher genetik için ideal spor print boyutudur. Yoğunluk ise ideal kabul edilebilecek seviyede. Bu gözlemlere dayanarak sporun standart bir spor olduğunu söylememiz mümkün. Bir sporun kaliteli olduğunu belirtebilmek için, elimize geçtiği ilk andan, tüketeceğimiz ana kadar gözleme ve değerlendirme yapmamız gerekir. Fakat şuana kadar olan gözlemlemeye göre kaliteli bir spor olduğunu söyleyebiliriz. Tabi yurt dışında lab ortamından alınan spor ile mukayese etmek yanlış olacaktır. Günü geldiğinde ve yurt dışı spor printi tecrübe ettiğimde farkları da belirteceğim.
G.Tt.png

Mazatepec genetik spor print için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Fakat bu paketi açtığımda, bir printin yarım olması, diğer printin ise ucundan bir parçanın olmaması beni biraz hüsrana uğratmadı değil. Yine de (şuana kadar yaptığım gözlem ve değerlendirmeye dayanarak) sporun kaliteli olması, bunu da telafi ediyor.
MZtT.png


Yukarıdaki sözlerimin arkasında duracaktım ki, karşıma var ile yok arasında bir Cambodian spor print çıkıyor... Gönderici bu sporun kalitesinden emin olmadığını söylemişti. Fakat şuana kadar yapabileceğimiz gözlem itibariyle spor printin yoğunluğu ve türün hasata hazır haldeki cap boyutunu değerlendirebiliriz. Golden Teacher, hasata hazır hali yaklaşık 5cm cap boyutuna sahiptir. Türe ait spor printin de bu ölçülerde olması beklenir. Mazatepec türü ise Golden Teacher türünden biraz daha büyüktür.

Elinize bir spor print geçtiğinde ve ilk açtığınız anda, türün cap boyutu ve alüminyum folyo üzerinde ne kadar net bir şekilde belirgin olduğunu gözlemlemek, size buraya kadar olan kısımda kalite açısından bir fikir verecektir. Cambodianın ne kadar büyüklükte bir spor printi olabilir fikrine örnek olması için aşağıdaki karşılaştırmayı yapabilirsiniz.
Camboo.pngCambodian.png
Not: Benim elime şuana kadar vendorlardan aldığım hiçbir mantar yukarıdaki gibi sütten çıkmış gelmedi. Tüketirken, "kontaminasyon mu ulan bu" diye incelememe sebep olacak hep tatsız yeşilliklere maruz kaldım. Ya da gördüğüm boxların saplarındaki o maviliklere rastladım. Bunun box aşamasındaki en temel sebebi doku bozulmasıdır. Box aşamasında ya da hasat ederken mantar bir doku bozulmasına uğradıysa, bu kuruduğu zaman o rengin "yeşilimsi" bir renk olmasına sebep olur. Bu da insanın tüketirken canını sıkacak sorularla karşılaşmasını sağlayabilir. Fakat daha tüketirken ciddi ciddi kontaminasyondan şüphelendiren mantarın güçlü bir etkiyle kendini göstermesi, tribinizin baştan "rahatsız edici" olmasına sebep olabilir. Benim öncelikli amacım tüketirken de, yaşarken de temiz olabilmek. Bu sebeple üretime de bu denli saygı ile yaklaşıyorum.
--------------------------------------------------
03.02.2023

1-) Sıvı kültür ve Aşılama


Spor şırınga ile işlem yaptığınız zaman sporların kendi arasında birleşmesini ve bir takım aşamalardan geçerek miselyum oluşturmasını beklersiniz. Fakat spor şırıngayı bir sıvı kültere aşılar ve biraz zamanı gözden çıkartırsanız, diğer adıma geçtiğinizde artık elinizde miselyum dolu bir şırınga olacaktır. Üstelik sıvı kültürün bir diğer güzel yanı 10cc spor şırınga ile kendinize 4 ay içinde kullanmanız gereken 200-250ml miselyum üretebilmenizdir. Sıvı kültürün diğer güzel yanlarına, konunun ilerleyen aşamalarında tekrar değineceğim. Fakat devam etmeden önce sıvı kültür içerisinde kontaminasyon gözlemlemenin de ne kadar zor olduğundan bahsetmeden geçmeyelim. Bu da böyle pratik ve aşırı tasarruflu bu kültürün bir dezavantajıdır.

Sıvı kültür için 400-500ml kavanoza ve düz kavanoz kapaklarına ihtiyacınız var. Sıvı kültürü araştırıp denemek isteyen arkadaşlarımız için; Sıvı kültür kavanozunuza uygun kendiliğinden modifiyeli kapakların Türkiye'de maalesef satışı yok. Aliexpress ya da yurtdışı online mağazalardan sipariş verebilirsiniz. Fakat öyle olunca da tatsız fiyatlara ve tatsız teslimat zamanlarına denk geliyor. 20-30 liraya aldığınız 4 kavanozun kapaklarını iki ayrı kenardan delerek bir tarafını yenilenebilir slikon ile kapatıp, diğer deliği ise elyaf ile kapatmanız ev ortamı şartları için bi hayli yeterli olacaktır. Bu delikler steril gaz değişiminin gerçekleşmesine ve şırınga ile çalışmamıza olanak sağlar. Kavanozunuzun içerisine ise 2 adet misket atmanız gerekir. Bu sayede kavanoz içerisindeki miselyum oluşumu kavanozu saat yönünde döndürerek (elyafımızı ıslatmadan) dağıtmamıza yarayacak. Bu işlem, bir araya gelme eğilimi gösteren miselyumun daha fazla yere yayılması demektir. Örnek oluşturması için benim işlemlerimi gerçekleştirdiğim, sıvı kültür kavanozu aşağıda görebilirsiniz.
Sıvı kültür kavanozz.png



16.02.2023

Sıvı kültür ilk 3 gün içerisinde oluşumları göstermeye başladı. İlk kez ayın 10'unda ve sonrasında ise her akşam miselyumu dağıtıyorum. Aşağıdaki fotoğraflarda gelişimi gözlemleyebilirsiniz. Fakat gözle görülür halinin bundan en az 2 kat daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Sıvı Kültür Golden.jpegSıvı Kültür Maza.jpegSıvı Kültür Cambo.jpeg

23.02.2023
Fark ettiyseniz 4 sıvı kültür yaptığımdan bahsetmiştim. Fakat 3 adet kavanozda çalışma görüyoruz. Bir sıvı kültürümü, cambodian yeteri kadar miselyum oluşturduğunda çoğaltmak için fazladan yaptım. Bu işlem ile riskleri bölmeyi ve cambodian türüne ait oluşumu çoğaltmayı hedefliyorum.

24.02.2023

2-) Sıvı kültürden Agara aşılama


Agar, mikroorganizmaları kültürlemek için kullanılan bir besin bombasıdır. Sıvı kültür kavanozumuzu tam olarak her gün sallamanın ve bir araya gelme eğilimi gösteren miselyumu dağıtmamızın anlamı burada devreye giriyor. Hiflerin bir araya gelerek DNA alışverişinde bulunması dikaryotik miselyumu oluşturur. Sıvı kültürümüzde mikrobiyolojik açıdan rekabetçilerine göre bir adım öndeki oluşumu besin bombasına aşılamak, miselyumun bir başka gelişim hali olan rizomorfa ulaşmamızı daha kısa sürede sağlayacaktır. Daha gelişmiş bir oluşumu şırıngaya çekeceğimiz için standart 10cc şırınga uçlarından daha kalın bir şırınga ucu ile çalışmamız gerekiyor.

Aşağıdaki şırınga fikir vermesi açısından örnek oluşturacaktır.
50cc şırınga 14g uç.jpeg

Agar dolu petri kaplarımızın aynı yerine birkaç damla sıvı kültür enjekte etmemiz gelişimi gözlemlemek açısından bize daha fazla zaman kazandıracaktır. Nasılsa çok var diyerek agarın her yerine sıvı kültür enjekte etme hatasına düşerseniz, gelişim petri kabınızın sınırlarına çok hızlı bir şekilde hücum edecektir. Ve bu sınırlara beklediğiniz oluşum gerçekleşmeden gelmek, sizi bu petrideki oluşumdan bir parça ile başka bir petriye geçmeye zorlayacaktır. Sağlıklı gelişimler ile başka bir petri kabında devam etmek ise izolasyondur. Steril ve doğru şartlarda çalışmanız halinde gelişmeye devam eden miselyumunuz doğru izolasyonlara maruz bırakıldığında artık size rizomorf oluşumun kapılarını aralayacaktır. Rizomorf oluşumu görene kadar izolasyonlar hakkında bilgilendirmeler ve resimler paylaşacağım.

Agarınızı aşağıdaki gibi bir renk tonu ile yapmanız, tüm bu gelişimleri doğru gözlemleyebilmek açısından avantaj sağlayacaktır. Bu tonu mavi gıda boyası ile damla damla arttırarak birkaç tekrar halinde çoğu zaman bulabilirsiniz.

Benim çalışacağım agar petri kaplarıma örnek;
Agar petri.jpeg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

M@ykıl

Kıdemli Üye
Yeni başlayanlar, başlamaya niyeti olanlar, ya bu iş nasıl oliyee diyenler, gardaş bi yol ver de nerden başlayacağımızı bilek diyenler, haçan ula daa agar da ne oliimiş diyenler, vollahi tam benlik ha nidaları atanlar, hey meen what the f.. bro'cular.. Koşun la koşun.. Muhteşem bi serüvenin ayak sesleri bunlar. Takipte kalın, geride kalmayın... Wikipedia gibi kaynaktan fısstık gibi bilgiler bunlar. Yolun açık olsun kankam. Yine ışık oluyorsun.. :)
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Yeni başlayanlar, başlamaya niyeti olanlar, ya bu iş nasıl oliyee diyenler, gardaş bi yol ver de nerden başlayacağımızı bilek diyenler, haçan ula daa agar da ne oliimiş diyenler, vollahi tam benlik ha nidaları atanlar, hey meen what the f.. bro'cular.. Koşun la koşun.. Muhteşem bi serüvenin ayak sesleri bunlar. Takipte kalın, geride kalmayın... Wikipedia gibi kaynaktan fısstık gibi bilgiler bunlar. Yolun açık olsun kankam. Yine ışık oluyorsun.. :)

Because i have wikipedia :)
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Kankacım beklemedeyiz. Muhafaza ettiğim alanda 22 ile 24 derece güvenli sıcaklık aralığında gidip gelmeye devam ediyor. Konuya aşılama tarihi yazmamışım fakat aşılama tarihim 21.01.2023 - 23:45 ile / 22.01.2023 - 01:30 arasına kadar devam etti. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi 2 adet 500ml agar hazırladım ve her kültür için 10 adet (petri başı 1cc) aşılama yaptım. Toplamda 30 petrimiz var. Steril muhafaza ettiğim deneme agarları dışında, kavanoz içinde kalan petriyi de hidrojen peroksit farkını gözlemlemek için steril olmayan şartlarda muhafaza ediyorum. Daha önce renk tonu yakalamak için deneme yaptığım agarlarımda hidrojen peroksit yoktu ve 5. gün ilk kontamları gözlemlemeye başlamıştım. Dün kontrol ettiğimde ne deneme petrilerimde ne de kavanoz içerisinde kalan agarda herhangi bir kontam gözlemlemedim. Fakat oluşum gözlemlemek için 5 gün kısa bir süre. Muhtemelen 1 hafta 10 gün içerisinde ilk gelişimleri gözlemeye başlamış olacağız. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra ilk transferi gerçekleştirmiş oluruz. 4. ya da 5. transferde ise rizo oluşumları gözlemleyeceğimizi tahmin ediyorum.

Daha sonraki aşamalarda rizo oluşumu slant'a alacağız ve kontamlardan tamamen arandığımızı bildiğimiz için petrilerimizdeki rizoyu sıvı kültür içerisine aşılayıp miselyum elde etmeyi hedefleyeceğiz. Sıvı kültür senin için de yeni bir haber değil mi? :)

Sorduğun için teşekkür ederim kankacım. Her şey yolunda giderse mart ayında box'lardayız. Bize bahar muhteşem gelecek :)
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
Update dostlar.

Gelişimlerle birlikte tekrar güncelleme yapacağım.
 

M@ykıl

Kıdemli Üye
İlk önce agar yöntemi ile başlamıştın ama şu an yöntemde değişikliğe gitmişsin kanka. Sıvı kültüre yönelmendeki mantık aslında basit. Yeni başlayanlar için daha garanti bi yöntem gibi görünüyor. Gelişmleri merakla bekliyoruz kankam. Eline sağlık..
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
İlk önce agar yöntemi ile başlamıştın ama şu an yöntemde değişikliğe gitmişsin kanka. Sıvı kültüre yönelmendeki mantık aslında basit. Yeni başlayanlar için daha garanti bi yöntem gibi görünüyor. Gelişmleri merakla bekliyoruz kankam. Eline sağlık..

Bir sporu agara aşıladığın zaman önce monkaryotik miselyum elde edersin, bu beslenme ve gelişimle birlikte dikaryotik miselyum haline gelir. Yani 10cc spor şırıngayı, her birine 1cc olmak kaydı ile 10 petri kabına aşıladığın zaman elde edeceğin şey, 10 petri kabındaki yavaşça gelişime başlamış ve izolasyona hazır hale gelmiş dikaryotik miselyumdur. Fakat 10cc spor şırınganın hepsini 200-250ml bir sıvı kültür içerisine aşıladığında, biraz zaman sonra elinde 200-250ml dikaryotik miselyum oluşumu var demektir.

Bunu rizomorf oluşumu elde ettiğimiz petri kapları ile de yapacağız. Biyopsi yöntemi ile sıvı kültüre rizomorf aşılayacağız. Gelişmeler oldukça adım adım paylaşacağım kankacım. Teşekkürler ilgin için.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • TabldotLife TabldotLife:
    ****** ******* ****** *** ** ** *******
  • kkush kkush:
    *** ***** ***** ******** ******** ******* ****** *** ** ** *******
  • TabldotLife TabldotLife:
    ** *** ****** **** hahahaha** ** ** ** ******* ***** ******* hahahahahahahaha ** ** *** hahahaha** *** ****** ********* ***** ****** ******* hahahaha*** hahahaha ******* *** ********* *** ***** ********* ** **** ***** ****** ****** ********* ******** ********** hahahahahahahaha
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** **** ** ** **** ******* * ***** *** ***** ***** ******** **
  • TabldotLife TabldotLife:
    ********** ********* ***** ******** *****
  • kkush kkush:
    ***** ********** **** ***** ***
  • TabldotLife TabldotLife:
    ** ******* hahahaha*
  • kkush kkush:
    *** ****** ********** ******** ******
  • TabldotLife TabldotLife:
    ****** ******** ********** **
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** ********** ********
  • kkush kkush:
    ***** ** ********** *****
  • TabldotLife TabldotLife:
    *** ** ******** *** ********** ***** ****** ***
  • kkush kkush:
    ** ******* * **** ****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** hahahaha ** hahahaha ***** *** ******** **** *** * **** ****** **** **** * **** *********
  • kkush kkush:
    ****** * ******* ****** ***** **********
  • kkush kkush:
    **** ******* *** ******** ** ** *** *****
  • TabldotLife TabldotLife:
    ***** **** ******* hahahaha** ******* ****** hahahaha**
  • TabldotLife TabldotLife:
    hahahaha *** ******* ********* ********** ***** ***** *****
  • kkush kkush:
    **** **** ****** ****** **
  • TabldotLife TabldotLife:
    ****** hahahaha** *** ****** **** ***** ********** ******* **** **********
  • kkush kkush:
    ****** hahahaha* ****** **
  • TabldotLife TabldotLife:
    **** * ***** ***** ******* ***** ** ***** **********
  • kkush kkush:
    ***** ***** *** ******** ********* hahahaha hahahaha hahahaha* ***** **********
  • TabldotLife TabldotLife:
    ******* **** **** hahahaha* hahahaha* ** ******** ** ** *****
  • kkush kkush:
    ********* ****** **** ** ****** ********* ***** *********
    kkush kkush: ********* ****** **** ** ****** ********* ***** *********
    Üst