SIFIR EKIPMAN GROW (GÜNLÜK) (GÜNCEL)

Merhaba. Biraz uzun bir yazı olacak. Okuyan herkese teşekkürler.

Elimde yaklaşık 8 adet çorbacı tohumu vardı. Bunların hepsini filizlendindirdim ve koctastan aldığım 50 liralık torf ile beraber 8 adet karton bardağa birer adet olmak üzere gömdüm.

İç Anadolu Bölgesinde yaşıyorum. Bitkilerin bulunduğu bölge son derece güneş alan bir yer.

Şuan itibariyle hemen hemen hepsi 1 cm den küçük 4 adet yaprak açtı.

Hedefim ise tıpkı bir domates birer yetiştirir gibi bu bitkiyi yetiştirmek. Nasıl olsa allahın otu :)

Bu aşamaya kadar gelmişken, bana göre en olmazsa olmaz olan Buhar Makinesi aldım.

Sanıyorum artık bitkilerin neme ihtiyacı var. Bunun için balkona bir sera kuracağım. Sera, etrafı ve tabanı şeffaf naylon, üstü tamamen açık bir kutu şeklinde olacak. Hem güneşi alacak hemde nemi tutabilecek.

Tüm bu plan program dahilinde bazı sorularım olacak. Cevaplayan herkese teşekkürler.

- Bitkilerin cinsiyeti ne zaman ortaya çıkar ?

- Verilen bilgiler doğrultusunda işin kesinlikle yürümeyeceği yerler nedir ?

- Bu sistemle herhangi verim/hasat alınır mı ?

- Her türlü öneriniz nedir ?

Hersey yolunda giderse haftalık fotoğraflar aktaracağım. Bakalım sonunda bizi ne bekleyecek. Teşekkürler.

GÜNCELLEME
Beyler böyle ufak bir kabın gibi bişey yaptım. Güneşi görüyor. Birde nem olursa iyi olur dedim. O şekilde birseyler yaptım. Biraz daha büyüsün. Saksıya alıp daha büyük bir sera yapacağım. Şuan için gübre başlamadım hiç. Yaklaşık 1 haftadır market toprağı içinde duruyor.

 
Son düzenleme:

Acemi2023

Yeni üye

Dostum bu da benim grow günlüğü aynı şekilde bi tek 15 tl ye günre aldım başka fark yok sanırım nem işini 2,5 lt pet siseyi yarıya kestim üstüne koydum bir kac delik actim her gün icini su spreyi yapıyorum yeter diye düsünüyorum, bence amacın hasat almak olmasın deneyim olsun sonucta genetiğini ve cinsiyetini bilmiyorsun şahsen erkek cıksa bile cok uzulmem bir deneyim olur benim icin sen de oyle şartla kendini
 

IcBlue

Doktor
dostum mevzuya hoş geldin, bir outdoorcu olarak şöyle önden tutayım elinden.

öncelikle özellikle auto tohum edinmemişsen elindeki bitkinin photoperiod olduğunu varsayarız. photoperiod gelişimini ışık döngüsüne göre ayarlayan bitkilerin tamamı için kullanılan genel bir terimdir ve çoğunlukla kısa dönem, tek hasatlık bitkiler bu gruba dahildirler. photoperiod bitkiler günlerin uzun olduğu dönemde gelişir ve günler kısalıp daha uzun süreler karanlıkta kalmaya başladıkça çiçeklenir-meyvelenirler. coğrafyamızda gün dönümü Haziran sonuna denk geliyor, bu nedenle verimli bir gelişim için şu an biraz geç. bitkin olgunluğa eriştiği ilk anda çiçeklenmeye çalışacak, erişkinlik de çoğunlukla 6-8 haftalık bir gelişim sonrasıdır, cinsiyetini de yaklaşık olarak bu zamanlarda belli edecektir. dış mekanda verimli bir gelişim için genellikle vejetatif dönem, bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak 3 ay ve üzerinde tutulur, örneğin ben Akdeniz ikliminde Şubat sonu gibi başlayabiliyorum. elinde olan süreyi düşündüğümüzde yapacağın hataları telafi etmene izin verecek bir aralığın olmasa da, beklentinin ne olduğuna bağlı olarak verim alman yine de mümkün. sonuçta dediğin gibi, bir biber domates yetiştirmek gibi, bir dalında 4 olmaz da 1 domatesin olur ama yine olur. bunu bir deneyim olarak görmeni öneririm, kendin yetiştirmek nereden baksan keyifli bir aktivite.

yine yaptığın biber domates benzetmesinden yola çıkarak, gübre konusunda da elinde tuzlu fiyatlı, bu iş için özel markalı gübreler olmadığını varsayıyorum müsadenle. kendim de ev yapımı gübreden yürüyen biri olduğumdan bu konuda işine yarayacak birkaç önerim olabilir.

bitki çiçeklenmeye başlayana kadar geçen gelişim sürecinde, ağırlıklı olarak azota ihtiyaç duyar. azot, ev yapımı gübrelerde yosun tozu ve/veya solucan gübresiyle rahatça karşılanabiliyor. tabi bu sadece bir örnek, bir kısıtlama değil. Azot içeriğini bütün yeşil yapraklı bitkilerden de elde edebiliyorsun.

yine gelişim döneminde sağlıklı gelişebilmek için bitkiye ara sıra kalsiyum takviyesi gerekir, bunun eksikliğinin belirtileri genellikle erken çiçeklenme döneminde görünür olmaya başladığından göz ardı etmemek gerekiyor. kemik unu, çözdürülmüş yumurta kabuğu gibi takviyeler bu konuda müthiş iş görecektir.

çiçeklenme döneminde bitki ağırlıklı olarak potasyum ve fosfor içeriğine ihtiyaç duyar. bunu da yarasa guano, balık atıkları, baklagiller, muz veya patates kabuğu gibi çok farklı alternatifler çözüyor.

yine belli dönemlerde hormon takviyesi yapmak ev yapımı gübrelerden en iyi performansı alabilmek için oldukça önemli. sst yöntemi (seed sprout tea) hormon takviyelerini kendin hazırlamanın efsane bir yoludur. mercimekten köklenme aşaması için, arpadan gelişim dönemi için ve mısırdan çiçeklenme dönemi için hormon takviyesi elde edilebiliyor. forum içinde bunun anlatımları mevcut, aralarında benim de tarifim var.

organik tutumda bitkinin bu elementlerden daha iyi yararlanabilmesi için biyolojik hareketlilikten faydalanabilmesi gerekir. biyolojik hareketlilik organik elementleri kırarak bitki için rahat erişilebilir hale getirir. bitkiyi direkt toprağa diktiğinde bakteriler, funguslar ve solucan gibi yararlı böcekler bunu halihazırda zaten yapıyor olurlar, ancak saksıda bunu kendimiz desteklememiz gerekir. bunun için ben microbe tea yöntemini kullanıyorum, forum içinde de anlatımım var ilgini çekerse.

ana gübreler olan azot, fosfor ve potasyum haricinde bitkilerin mikroelement ihtiyacı da olur. bunu karşılamanın en kolay yolu, hazır organik gübrelerin de içeriğinde bulunan melas kullanmaktır.

organik elementlerle dengeli bir beslenme oluşturduğunda bitkiden müthiş bir performans beklemek mümkün. organik tutum sentetik ve kimyasal ürünler gibi yüksek miktar sağlamasa da, ciddi bir kalite yaratır. beklentinin ne olduğuna göre bu iyi bir verim olabiliyor, biraz tercih meselesi.

organik tutumda karar vermen gereken gübreni ne şekilde hazırlayacağın, fikir vermesi için ben kendi düzenimi paylaşayım.

hayvansal içerikler yavaş salınımlı olduğundan toprağa karıştırmayı ve bitkisel içeriklerle yaptığım sıvı gübrelerle desteklemeyi tercih ediyorum, toprağın içeriği kenevir gibi kök yapısı aşağı salınımlı bitkiler için oldukça önemlidir.

kendi kullandığım toprak karışımı şu şekilde;

4 part gevşek toprak
1 part solucan gübresi
1 part coco coir (lif takviyesi)
1 part perlit (toprakta sıkışmayı önler)
%2,5 kemik unu
%5 yanmış hayvan gübresi

sıvı gübre hazırlamak için farklı yöntemler mevcut, araştırarak kendine en çok uyan yönteme yönelmeni öneririm. ben bubble tea yöntemini kullanıyorum. microbe teaye de bakacak olursan o da bubble tea yöntemiyle hazırlanıyor, kendin gübre yapmak için gerekli bir beceri olduğunu düşünüyorum.

bir diğer konu eğitimler, lst (düşük stres eğitim) ve hst (yüksek stres eğitim) bitkinin verimini arttırmak için anatomisi manipüle ederek yapılan müdahalelerdir.

özellikle balkon gibi, bitkilerin boy attıkça sağa sola göz kırpacağı alanlarda eğitim bir lüksten ziyade zorunluluk. ancak başlangıçta birşeyleri doğru yapmak bir hayli zor olabiliyor, bu zaman içinde pratikle oturan bir beceri. zamanın az olduğundan ve işin çok başında olduğundan düşük stresli eğitimlere ve özellikle de tie down metoduna bakman yararlı olacaktır.

önerebileceklerim bu şekilde dostum, işine yarayacağını umuyorum. gönlünce olsun, bol şans.
 
@IcBlue hocam çok teşekkür ederim. Tam ihtiyacım olan hap bilgiler mevcut :) Fotoğrafları atıyorum. :)

@Yılmaz27
@IcBlue
@Acemi2023
 

Acemi2023

Yeni üye
@IcBlue hocam çok teşekkür ederim. Tam ihtiyacım olan hap bilgiler mevcut :) Fotoğrafları atıyorum. :)

@Yılmaz27
@IcBlue
@Acemi2023
Dostum kaç günlükler?
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • NewGardener NewGardener:
    ********* **** * ***** ***** hahahaha ********* * ***** **** hahahaha* ******* ***** *** *** * **** **** *** ***** ***** *** ******** ** ********* ***** ******** ******** ****** ********* ***** **********
  • TroubleStyla TroubleStyla:
    ***** ** **** ****** ***** *** *** ***** ********* **
    +2
  • NewGardener NewGardener:
    hahahaha*** ****
    +1
  • 420x 420x:
    **** ******* ***
    +1
  • TroubleStyla TroubleStyla:
    **** ******* ********* **********
    +3
  • NewGardener NewGardener:
    *** ******* ******
  • TroubleStyla TroubleStyla:
    hahahaha ** hahahaha *** ***** ********* hahahaha***
    +2
  • NewGardener NewGardener:
    hahahaha *********
    +2
  • T Tropikal.MR:
    **** *******
    +1
  • 420x 420x:
    **** ******* ****
    +1
  • NewGardener NewGardener:
    ********* ***** *****
    +1
  • NewGardener NewGardener:
    **** ******* ***
  • 420x 420x:
    ********* **** * ***** ***** hahahaha ********* * ***** **** hahahaha* ******* ****** * * ********** ***** ***** ***** ******
  • D Dalibor:
    **** ******* ********** ******* ***** ***** ***** ****** ********* ** ********
  • T Tropikal.MR:
    **** ******* ********** ******* ***** ***** ***** ****** ********* ** ********
  • NewGardener NewGardener:
    ********* ****** ******** * * * ********** ***** ***** ***** ******
    +1
  • T Tropikal.MR:
    ***** **** *****
  • T Tropikal.MR:
    ********* ***** ***** ****** ******** *********
  • D Dalibor:
    ***** *** **** ***** ****** ******** ******** ** ****** ** ******* ********* hahahaha** ***** ********** ***** ***
  • T Tropikal.MR:
    ********** ******* ***** ****** ****** hahahaha* ****** ***** *** ********* ******** ******* ******
  • D Dalibor:
    ******* **** ***** *** ********
  • T Tropikal.MR:
    ******* ***** ******* ***** ******* ********** ********
  • D Dalibor:
    ***** ********* ******* hahahaha ********* ********* ******* ** hahahaha ********
  • T Tropikal.MR:
    ***** ****** hahahaha hahahaha** ********* ****** *** *****
    T Tropikal.MR: ***** ****** hahahaha hahahaha** ********* ****** *** *****
    Üst