Mantar yetiştirme 101

thebattal

Yeni üye
kankacım konunun başında türlerin etkilerini detaylı olarak yazıyorum editleye editleye, beklentiye göre genetik tercihi ve yine beklentiye göre doz ayarıyla düzenli olarak kullanılabilir ve çoğu kimyasalı bıraktıracak beklentiyi karşılar. günlük kullanım genelde mikro - düşük doz aralığındadır. istenen etkiyi yakalayana kadar birkaç farklı deneme yapılması gerekebilir ancak o tatlı aralık yakalandığında doz arttırma ihtiyacı olmaz. psychedelicler arasında fiziksel olarak hiç zararının olmayışı ve beklentiye göre düzenlenebilmesi ile en sağlıklı seçenek olarak kabul ediliyor mantar. ben arkadaşının bir şans vermesini öneririm.
Cevabiniz icin tesekkur ederim ama memlekette genetic tercihi yapabilecegimiz bir ortam olsa keske tutturulmus bir golden gidiyoruz ben de ilk deniyecegim de vendor dan haber bekliyoruz kurutmadaymis daha kendim dumanciyim yani minimum 3 gunde bir kullanirim acaba bu mantar da benim cigarayi birakmama sebep olur onun gibi tatli tatli yasar gidermiyim diye dusunuyorum
 

IcBlue

Doktor
Cevabiniz icin tesekkur ederim ama memlekette genetic tercihi yapabilecegimiz bir ortam olsa keske tutturulmus bir golden gidiyoruz ben de ilk deniyecegim de vendor dan haber bekliyoruz kurutmadaymis daha kendim dumanciyim yani minimum 3 gunde bir kullanirim acaba bu mantar da benim cigarayi birakmama sebep olur onun gibi tatli tatli yasar gidermiyim diye dusunuyorum
kankacım golden başlangıç için oldukça güzel bir tercih ve son derece göz açıcı bir deneyim. ancak günlük veya düzenli kullanıma pek uygun değil. yine de mantardan ne bekleyebileceğinizi tertemiz gösterir, severseniz kendiniz yetiştirmek daha mantıklı bir seçenektir. ben de bu mevzuyu aşağı yukarı ne bekleyebileceğinizin kafanızda oturması için yazıyorum zaten. güvenlik önlemleri gibi mevzuları da buraya ekleyeceğim, bir konunun altında toplamak daha mantıklı olacaktır.
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
kankacım golden başlangıç için oldukça güzel bir tercih ve son derece göz açıcı bir deneyim. ancak günlük veya düzenli kullanıma pek uygun değil. yine de mantardan ne bekleyebileceğinizi tertemiz gösterir, severseniz kendiniz yetiştirmek daha mantıklı bir seçenektir. ben de bu mevzuyu aşağı yukarı ne bekleyebileceğinizin kafanızda oturması için yazıyorum zaten. güvenlik önlemleri gibi mevzuları da buraya ekleyeceğim, bir konunun altında toplamak daha mantıklı olacaktır.
Muhtemelen defalarca teşekkür ettim ama ben sana yine foruma, insanlara ve bilince olan katkılarından ötürü teşekkür ederim dostum...
 
@IcBlue

Bugun 19. gun hersey yolunda gibi :)

Ya o gunden beri hic ilerleme olmadi sanki,aralarda sap sari duran misir taneleri var hala,biraz yumusak vurup vurup iyice dagittim misel daha hizli yayilsin diye,bakalim nolucak

@IcBlue bu noktaya kadar gelip boyle kalma ihtimali var mi bunlarin,kalirsa yani bu resimdeki gibi olurlarsa hala 4-5 haftanin sonunda,yinede ekim yapiyim mi
 

içmiyomkiben

Yeni üye
hazır böyle bir konuya girişmişken buraya kendi kullandığım yetiştirme yöntemini de anlatayım parça parça olmasın. bütün işlemlerin farklı yöntemleri var, bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak en uygun yöntemi seçmek daha mantıklı olacaktır. bu kafanızda bir fikir oluşmasına yardım edebilir.

- 1. Adım : Durgun Hava Kutusu (SAB) yapmak

öyle alengirli bir ismi olduğuna bakmayın, içinde çalışabileceğin kadar büyükçe plastik bir kutuya iki tane kol deliği açıyorsun ahahahah muhakkak yapılması gerekmiyor olsa da ortamı ne kadar kontrol altında tutarsanız birşeylerin ters gitme ihtimali o kadar azalır.

malzemeler
- Plastik saklama konteynerı (fikir vermesi için ben 80 litrelik kullanıyorum)
- alt kol kalınlığınızda metal teneke (örneğin salça tenekesi)
- fırın eldiveni

plastik kutuyu iki kol aynı anda girip rahat edecek şekilde işaretleyerek başlamak gerekiyor. tenekenin altını kullanarak işaretlenen yere daireler çizin. bu herkes için farklıdır ancak ben örneğin iki dairenin iç kısımlarının arasını yaklaşık 20cm yapıyorum, dairenin alttan yüksekliğini ise yaklaşık 12 cm. burdan sonrası yanarlı dönerli o yüzden mutfağa geçiyoruz. plastik konteynera maket bıçağıyla girmeye çalışınca kırılıyor çoğu zaman, ben delikleri açmak için eritmeyi daha mantıklı buluyorum. fırın eldiveniyle tenekenin alt kısmını ocağın üstünde ısıtarak işaretlenen yere bastığında kolu rahatsız etmeyecek şekilde tertemiz iki delik oluyor. sıcak tenekeyi işaretlenen yere nazikçe bastırdığında kolayca alttan çıkması gerekir yeterince ısınmışsa. tenekeyi tekrar ateşe tutmadan önce erimiş plastik yapışmadığından emin olun. plastik eriteceğiniz için ortamın muhakkak havalandırılıyor olduğundan emin olun. başlamadan önce işiniz bitince sıcak tenekeyi nereye koyacağınızı belirleyin, lavabo mantıklı bir seçenek örneğin. hızlı hareket etmek gerekiyor bu nedenle nasıl yapacağınıza önceden kafa patlatmak faydalı olabilir.

- 2. Adım : Spor printi şırınga haline getirmek

malzemeler
- gıdaya uygun eldivenler (paketin üzerinde bu detay yazar)
- 10+ ml boş şırınga
- %70 alkol
- steril su (eczanelerde satılır, bunun yerine düdüklüde kaynatılıp soğutulmuş su da kullanılabilir ancak hazır almak daha risksizdir)
- spor print
- torch çakmak
- skalpel (veya sterilize edebileceğin, kazımaya uygun herhangi bir alet)
-cımbız
- shot bardağı
- SAB

çalışmaya başlamadan önce ortamı mümkün olduğunca hava sirkülasyonu olmayacak şekilde ayarlamaya çalışın, başladığınızda odanın kapısının açılması dahi süreci olumsuz etkileyebilir. el çabukluğu konteminasyon riskini azaltmak için oldukça önemlidir, bu nedenle öncesinde birkaç sefer boş deneyerek pratik yapmak faydalı olabilir.

Alkole dokunmadan önce eldivenleri giyerek SABı %70 alkolle temizleyin.
skalpel ve cımbızı kızarana kadar torch çakmakla ısıtarak sterilize edin, bu işlemi SABın dışında yapmak gerekiyor. aletleri soğuduktan sonra tutulacak yerleri alkolle silerek SABın içine alın.
SABın içinde temiz bir shot bardağına şırınga kapasitesinde steril su ekleyin, daha sonra skalpel yardımıyla cımbızla tuttuğunuz (spor printin kenarlarında parmağın spora değmeyeceği kadar yeterli alan varsa buna gerek yok ama çoğunlukla olmuyor) spor printten küçük bir parçayı shot bardağına kazıyın (en fazla 1/4 büyüklüğünde bir kısmı) printe narin davranmak önemli.
bardaktaki suyu şırıngaya birkaç kere çekip bırakmak sporların daha iyi karışmasına yardımcı olur. en son çektikten sonra iğnenin kapağını kapatarak direkt ışık görmeyen, oda sıcaklığında bir yere kaldırın. sporların su ile bileşim haline gelmeleri için kullanmadan önce en az 24 saat beklemesi gerekiyor. ideal olan kullanmadan 2-3 gün önce hazırlanması

- 3. Adım : Miselleme

malzemeler
- süzgeç
- çivi
- çekiç
- malzemeleri karıştırmak için bir kap
- micropore bandı (eczanelerde satılıyor)
- ölçüm kabı
- folyo
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- düz/ ağız darlığı olmayan kavanozlar (tüm printten, printin büyüklüğüne göre yaklaşık 24-30 kavanoz çıkar)
- sıkı kapaklı büyük tencere (veya düdüklü, ben düdüklü kullanmayı sevmiyorum)

içerik için malzemeler
- içme suyu
- organik esmer pirinç unu
- vermikülit
- spor şırınga

hijyen öğeleri
- latex eldiven
-%70 alkol
- torch çakmak
- SAB

*hazırlanan kavanozlar ortalama 4 ile 5 hafta arasında çembere alınacak hale gelir*

+ 1. Aşama : Hazırlık

Kavanozların hazırlığı
- çekiç ve çiviyi alkolle dezenfekte edin
- kavanoz kapağının üstüne kenarlara yakın olacak şekilde 4 köşeden delik açın

Substratın hazırlığı
- her bir kavanoz için 1/4ü kadar içme suyu ile 2/3ü kadar vermiküliti bir kapta karıştırın
- temiz bir süzgeçte fazla suyu süzün
- her kavanoz için 1/4ü kadar esmer pirinç ununu nemlendirilmiş vermikülit ile karıştırın

Kavanozları doldurmak
- Substratı kavanozlara, üstünde biraz boşluk kalacak şekilde eşit olarak paylaştırın
- en üste kuru vermikülit eklemek konteminasyon riskini azaltır
- kapağı alkolle temizleyerek kavanozları kapatın

Buharla Sterilizasyon
- Kapakların sıkı kapatıldığından emin olun
- Kapakları folyoyla sıkıca kaplayın, bu aşamada folyonun düzgün kapatılmaması kavanozun içinde şu birikmesine neden olur
- tencerenin dibine havlu sererek kavanozların dibe değmediğinden emin olun
- kavanozları birbirine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek şekilde yerleştirin, bu şekilde çatlama ihtimali düşer
- tencereyi kavanozların yarısına gelecek kadar suyla doldurun ve kapağını sıkıca kapatın
- kısık ateşte yavaşça kaynaması gerekiyor, tencerede bu yaklaşık 75-90 dakika arası. düdüklü için yaklaşık 1 saat.
- işlemden sonra kavanozları kullanmadan hemen öncesine kadar temiz kaldıklarından emin olmak için, oda sıcaklığına gelene kadar tencereden çıkartmamak gerekiyor. işlemi akşamdan yapıp sabahı beklemeyi ben daha faydalı buluyorum.

+ 2.Aşama : Enjeksiyon
*burdan sonrasına eldivenlerle ve SABın başında devam ediliyor*

Şırıngayı hazırlama
- şırınganın ucunu bir torch çakmakla kızarana kadar ısıtın
- ısı geçtikten sonra şırıngayı alkolle temizleyerek SABın içine alın
- şırınganın ağzını çok hafif geriye çekip biraz sallayarak sporları hareket ettirin

Sporları enjekte etme
bu aşamada bütün işlemleri bir kavanoz için tamamladıktan sonra diğer kavanoza geçin
- SABın içinde kavanozun üzerinden folyoyu kaldırın, folyo kalktığı anda sporları enjekte edip delikleri bantlamak gerekir
- Her bir delikten 1/4cc spor solüsyonunu iğnenin ucu kavanozun duvarına değecek şekilde enjekte edin
- 4 delikten enjeksiyonu tamamladıktan sonra delikleri micropore bandıyla kapatın, bantları öncesinden kesmek hız açısından avantaj sağlar
- bütün kavanozlar için işlemi tekrarlayın

+ 3.Aşama : Kolonizasyon

Miselyumun oluşması

Kavanozları direkt güneş ışığı almayan, temiz bir alana yerleştirin. 2 hafta içinde miselyum beyaz, yumuşak kabarıklıklar şeklinde görünür hale gelir.

Miselyumun oturması
Enjekte tarihinden 4 hafta içinde kavanozun içi neredeyse tamamen bembeyaz hale gelir. bu aşamada miselyumun güçlenmesi için fazladan 1 hafta beklemek gerekir. Her şey yolunda gitmişse 10luk bir şırıngadan 4-6 kavanoz elde edersiniz. Kavanozların içinde beyazdan başka bir renk varsa, ki bu genelde yeşildir, kavanozun kontemine olduğu anlamına gelir. Kontemine kavanozları açık alanda temizlemek gerekir.

- 4. Adım : Meyve Çemberi

malzemeler

- plastik saklama konteyneri (50-115 litre arası kavanoz miktarına göre)
- perlit (zemini en az 10cm dolduracak kadar)
- süzgeç
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- yüzey temizleyici alkol
- sprey şişesi
- metre
- 7mmlik matkap ucu ve matkap/ veya eritilerek de yapılabilir
- işaretleme kalemi
- zımpara

gerekli hava akışını sağlamak için kutunun 6 yüzünde eşit aralıklarla açılmış delikler olması gerekir. 5x5 cmlik gridlerin ortasına açılan delikler bu durum için idealdir (10cmde 1) markerla işaretlediğiniz yerleri matkapla delerken baastırmayın, baastırmak kırılmalara neden olacaktır. delikleri zımparayla temizleyerek plastik parçaların kalmadığından emin olun. delme işleminden sonra kutuyu alkolle silerek temizleyin.

kutunun altına havluyu serin, perlitin fazla nem tutmasını ve deliklerden çıkmasını engelleyecektir. perliti tamamen ıslatarak fazla suyu süzgeçle süzün. kutuya en az 10cm perlit doldurun, tam olarak ne kadar doldurduğunuzun çok önemi yok, kutunun içinde yeterli nem ortamı oluşturmak için kullanılıyor. ben yaklaşık 20cm dolduruyorum

- 5. Adım : Meyvelenme

Kolonize kekler
Tüm kavanozları açarak üzerlerindeki kuru vermikülitleri çıkarın. Bu aşamada substrata zarar vermemeye çalışın.
Alkolle dezenfekte ettiğiniz bir yüzeye (ben tepsi kullanıyorum) kavanozları ters çevirip hafifçe sallayarak kekleri çıkartın. boğazsız kavanoz kullanmak bu nedenle önemli.
tepsiyi yavaş akan suyun altında gezdirin, bu aşamada vermikülitler dökülecektir, bunları ayıklayın. keklere zarar vermemeye çalışın.
kekleri bir kapta ılık suda bir gün boyunca rehidre edin.

Kekleri yuvarlama
* Bu aşama muhtemelen sadece yazılı anlatımla oturmayacaktır, bu konuda videolar izlediğinizde ne demeye çalıştığım daha iyi anlaşılacaktır*

kekleri sudan alarak temiz bir yüzeye yerleştirin. (benim için yine tepsi) bir başka temiz yüzeye kuru vermikülit dökün ve kekleri teker teker vermikülitte yuvarlayın. bu nemi içeride tutmaya yardımcı olacaktır.

Kekleri çembere alma
keklerin altı için keklerin perlite değmesini engelleyecek ölçülerde folyo parçalar kesin. folyo parçaları perlitin üzerine yerleştirdikten sonra kekleri parçalara oturtun. daha sonra çemberi içme suyuyla fısfıslayın. kapağı kullanarak içeriyi birkaç kere yelleyin. ve kapağı kapatın.

Şartları optimum düzeyde tutma
Nemi uygun düzeylerde tutmak için kutuyu günde 4 kere fısfıslayın
Keklerin ıslak değil nemli olduğundan emin olun
Hava sirkülasyonunu arttırmak için her fısfıstan sonra kutuyu yelleyin, bunu günde 6 kere yapmak daha idealdir

- 6. Adım : Hasat

Mantarlar önce ufak kabarıklıklar haline gelir, daha sonra pin denen minik uzantılar haline gelirler
pinler oluştuktan sonra mantarın türüne göre 5 ile 12 gün arasında hasata hazır hale gelir
mantarlar alt kapakları açıldığında spor dökerler, bu gelişimin son evresidir. hasatın alt kapaklar düşmeden önce yapılması idealdir.
mantarları keke en yakın yerinden keserek hasat edin


Evde sihirli mantar yetiştirmek ne kadar sürer?
pinler oluştuktan sonra hasat kısa sürede geliyor ancak bir genellemeyle baştan sona bu süre türüne göre 30 ile 60 gün arasındadır. bundan önce misel oluşturmanın da yaklaşık 5 hafta sürdüğünü konuştuk. evde mantar yetiştirmek ortalama 2-3 ay sürüyor.
ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş elimde golden teacher spor var miselleme işlemini ben sadece mısır kullandım sizin tarifinizle arasındaki fark nedir ne gibi avantajları ve dezavantajları var bilgi verirmisiniz ona göre bir sonrakileri sizin tarifinizle denemek istiyorum
 

içmiyomkiben

Yeni üye
hazır böyle bir konuya girişmişken buraya kendi kullandığım yetiştirme yöntemini de anlatayım parça parça olmasın. bütün işlemlerin farklı yöntemleri var, bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak en uygun yöntemi seçmek daha mantıklı olacaktır. bu kafanızda bir fikir oluşmasına yardım edebilir.

- 1. Adım : Durgun Hava Kutusu (SAB) yapmak

öyle alengirli bir ismi olduğuna bakmayın, içinde çalışabileceğin kadar büyükçe plastik bir kutuya iki tane kol deliği açıyorsun ahahahah muhakkak yapılması gerekmiyor olsa da ortamı ne kadar kontrol altında tutarsanız birşeylerin ters gitme ihtimali o kadar azalır.

malzemeler
- Plastik saklama konteynerı (fikir vermesi için ben 80 litrelik kullanıyorum)
- alt kol kalınlığınızda metal teneke (örneğin salça tenekesi)
- fırın eldiveni

plastik kutuyu iki kol aynı anda girip rahat edecek şekilde işaretleyerek başlamak gerekiyor. tenekenin altını kullanarak işaretlenen yere daireler çizin. bu herkes için farklıdır ancak ben örneğin iki dairenin iç kısımlarının arasını yaklaşık 20cm yapıyorum, dairenin alttan yüksekliğini ise yaklaşık 12 cm. burdan sonrası yanarlı dönerli o yüzden mutfağa geçiyoruz. plastik konteynera maket bıçağıyla girmeye çalışınca kırılıyor çoğu zaman, ben delikleri açmak için eritmeyi daha mantıklı buluyorum. fırın eldiveniyle tenekenin alt kısmını ocağın üstünde ısıtarak işaretlenen yere bastığında kolu rahatsız etmeyecek şekilde tertemiz iki delik oluyor. sıcak tenekeyi işaretlenen yere nazikçe bastırdığında kolayca alttan çıkması gerekir yeterince ısınmışsa. tenekeyi tekrar ateşe tutmadan önce erimiş plastik yapışmadığından emin olun. plastik eriteceğiniz için ortamın muhakkak havalandırılıyor olduğundan emin olun. başlamadan önce işiniz bitince sıcak tenekeyi nereye koyacağınızı belirleyin, lavabo mantıklı bir seçenek örneğin. hızlı hareket etmek gerekiyor bu nedenle nasıl yapacağınıza önceden kafa patlatmak faydalı olabilir.

- 2. Adım : Spor printi şırınga haline getirmek

malzemeler
- gıdaya uygun eldivenler (paketin üzerinde bu detay yazar)
- 10+ ml boş şırınga
- %70 alkol
- steril su (eczanelerde satılır, bunun yerine düdüklüde kaynatılıp soğutulmuş su da kullanılabilir ancak hazır almak daha risksizdir)
- spor print
- torch çakmak
- skalpel (veya sterilize edebileceğin, kazımaya uygun herhangi bir alet)
-cımbız
- shot bardağı
- SAB

çalışmaya başlamadan önce ortamı mümkün olduğunca hava sirkülasyonu olmayacak şekilde ayarlamaya çalışın, başladığınızda odanın kapısının açılması dahi süreci olumsuz etkileyebilir. el çabukluğu konteminasyon riskini azaltmak için oldukça önemlidir, bu nedenle öncesinde birkaç sefer boş deneyerek pratik yapmak faydalı olabilir.

Alkole dokunmadan önce eldivenleri giyerek SABı %70 alkolle temizleyin.
skalpel ve cımbızı kızarana kadar torch çakmakla ısıtarak sterilize edin, bu işlemi SABın dışında yapmak gerekiyor. aletleri soğuduktan sonra tutulacak yerleri alkolle silerek SABın içine alın.
SABın içinde temiz bir shot bardağına şırınga kapasitesinde steril su ekleyin, daha sonra skalpel yardımıyla cımbızla tuttuğunuz (spor printin kenarlarında parmağın spora değmeyeceği kadar yeterli alan varsa buna gerek yok ama çoğunlukla olmuyor) spor printten küçük bir parçayı shot bardağına kazıyın (en fazla 1/4 büyüklüğünde bir kısmı) printe narin davranmak önemli.
bardaktaki suyu şırıngaya birkaç kere çekip bırakmak sporların daha iyi karışmasına yardımcı olur. en son çektikten sonra iğnenin kapağını kapatarak direkt ışık görmeyen, oda sıcaklığında bir yere kaldırın. sporların su ile bileşim haline gelmeleri için kullanmadan önce en az 24 saat beklemesi gerekiyor. ideal olan kullanmadan 2-3 gün önce hazırlanması

- 3. Adım : Miselleme

malzemeler
- süzgeç
- çivi
- çekiç
- malzemeleri karıştırmak için bir kap
- micropore bandı (eczanelerde satılıyor)
- ölçüm kabı
- folyo
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- düz/ ağız darlığı olmayan kavanozlar (tüm printten, printin büyüklüğüne göre yaklaşık 24-30 kavanoz çıkar)
- sıkı kapaklı büyük tencere (veya düdüklü, ben düdüklü kullanmayı sevmiyorum)

içerik için malzemeler
- içme suyu
- organik esmer pirinç unu
- vermikülit
- spor şırınga

hijyen öğeleri
- latex eldiven
-%70 alkol
- torch çakmak
- SAB

*hazırlanan kavanozlar ortalama 4 ile 5 hafta arasında çembere alınacak hale gelir*

+ 1. Aşama : Hazırlık

Kavanozların hazırlığı
- çekiç ve çiviyi alkolle dezenfekte edin
- kavanoz kapağının üstüne kenarlara yakın olacak şekilde 4 köşeden delik açın

Substratın hazırlığı
- her bir kavanoz için 1/4ü kadar içme suyu ile 2/3ü kadar vermiküliti bir kapta karıştırın
- temiz bir süzgeçte fazla suyu süzün
- her kavanoz için 1/4ü kadar esmer pirinç ununu nemlendirilmiş vermikülit ile karıştırın

Kavanozları doldurmak
- Substratı kavanozlara, üstünde biraz boşluk kalacak şekilde eşit olarak paylaştırın
- en üste kuru vermikülit eklemek konteminasyon riskini azaltır
- kapağı alkolle temizleyerek kavanozları kapatın

Buharla Sterilizasyon
- Kapakların sıkı kapatıldığından emin olun
- Kapakları folyoyla sıkıca kaplayın, bu aşamada folyonun düzgün kapatılmaması kavanozun içinde şu birikmesine neden olur
- tencerenin dibine havlu sererek kavanozların dibe değmediğinden emin olun
- kavanozları birbirine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek şekilde yerleştirin, bu şekilde çatlama ihtimali düşer
- tencereyi kavanozların yarısına gelecek kadar suyla doldurun ve kapağını sıkıca kapatın
- kısık ateşte yavaşça kaynaması gerekiyor, tencerede bu yaklaşık 75-90 dakika arası. düdüklü için yaklaşık 1 saat.
- işlemden sonra kavanozları kullanmadan hemen öncesine kadar temiz kaldıklarından emin olmak için, oda sıcaklığına gelene kadar tencereden çıkartmamak gerekiyor. işlemi akşamdan yapıp sabahı beklemeyi ben daha faydalı buluyorum.

+ 2.Aşama : Enjeksiyon
*burdan sonrasına eldivenlerle ve SABın başında devam ediliyor*

Şırıngayı hazırlama
- şırınganın ucunu bir torch çakmakla kızarana kadar ısıtın
- ısı geçtikten sonra şırıngayı alkolle temizleyerek SABın içine alın
- şırınganın ağzını çok hafif geriye çekip biraz sallayarak sporları hareket ettirin

Sporları enjekte etme
bu aşamada bütün işlemleri bir kavanoz için tamamladıktan sonra diğer kavanoza geçin
- SABın içinde kavanozun üzerinden folyoyu kaldırın, folyo kalktığı anda sporları enjekte edip delikleri bantlamak gerekir
- Her bir delikten 1/4cc spor solüsyonunu iğnenin ucu kavanozun duvarına değecek şekilde enjekte edin
- 4 delikten enjeksiyonu tamamladıktan sonra delikleri micropore bandıyla kapatın, bantları öncesinden kesmek hız açısından avantaj sağlar
- bütün kavanozlar için işlemi tekrarlayın

+ 3.Aşama : Kolonizasyon

Miselyumun oluşması

Kavanozları direkt güneş ışığı almayan, temiz bir alana yerleştirin. 2 hafta içinde miselyum beyaz, yumuşak kabarıklıklar şeklinde görünür hale gelir.

Miselyumun oturması
Enjekte tarihinden 4 hafta içinde kavanozun içi neredeyse tamamen bembeyaz hale gelir. bu aşamada miselyumun güçlenmesi için fazladan 1 hafta beklemek gerekir. Her şey yolunda gitmişse 10luk bir şırıngadan 4-6 kavanoz elde edersiniz. Kavanozların içinde beyazdan başka bir renk varsa, ki bu genelde yeşildir, kavanozun kontemine olduğu anlamına gelir. Kontemine kavanozları açık alanda temizlemek gerekir.

- 4. Adım : Meyve Çemberi

malzemeler

- plastik saklama konteyneri (50-115 litre arası kavanoz miktarına göre)
- perlit (zemini en az 10cm dolduracak kadar)
- süzgeç
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- yüzey temizleyici alkol
- sprey şişesi
- metre
- 7mmlik matkap ucu ve matkap/ veya eritilerek de yapılabilir
- işaretleme kalemi
- zımpara

gerekli hava akışını sağlamak için kutunun 6 yüzünde eşit aralıklarla açılmış delikler olması gerekir. 5x5 cmlik gridlerin ortasına açılan delikler bu durum için idealdir (10cmde 1) markerla işaretlediğiniz yerleri matkapla delerken baastırmayın, baastırmak kırılmalara neden olacaktır. delikleri zımparayla temizleyerek plastik parçaların kalmadığından emin olun. delme işleminden sonra kutuyu alkolle silerek temizleyin.

kutunun altına havluyu serin, perlitin fazla nem tutmasını ve deliklerden çıkmasını engelleyecektir. perliti tamamen ıslatarak fazla suyu süzgeçle süzün. kutuya en az 10cm perlit doldurun, tam olarak ne kadar doldurduğunuzun çok önemi yok, kutunun içinde yeterli nem ortamı oluşturmak için kullanılıyor. ben yaklaşık 20cm dolduruyorum

- 5. Adım : Meyvelenme

Kolonize kekler
Tüm kavanozları açarak üzerlerindeki kuru vermikülitleri çıkarın. Bu aşamada substrata zarar vermemeye çalışın.
Alkolle dezenfekte ettiğiniz bir yüzeye (ben tepsi kullanıyorum) kavanozları ters çevirip hafifçe sallayarak kekleri çıkartın. boğazsız kavanoz kullanmak bu nedenle önemli.
tepsiyi yavaş akan suyun altında gezdirin, bu aşamada vermikülitler dökülecektir, bunları ayıklayın. keklere zarar vermemeye çalışın.
kekleri bir kapta ılık suda bir gün boyunca rehidre edin.

Kekleri yuvarlama
* Bu aşama muhtemelen sadece yazılı anlatımla oturmayacaktır, bu konuda videolar izlediğinizde ne demeye çalıştığım daha iyi anlaşılacaktır*

kekleri sudan alarak temiz bir yüzeye yerleştirin. (benim için yine tepsi) bir başka temiz yüzeye kuru vermikülit dökün ve kekleri teker teker vermikülitte yuvarlayın. bu nemi içeride tutmaya yardımcı olacaktır.

Kekleri çembere alma
keklerin altı için keklerin perlite değmesini engelleyecek ölçülerde folyo parçalar kesin. folyo parçaları perlitin üzerine yerleştirdikten sonra kekleri parçalara oturtun. daha sonra çemberi içme suyuyla fısfıslayın. kapağı kullanarak içeriyi birkaç kere yelleyin. ve kapağı kapatın.

Şartları optimum düzeyde tutma
Nemi uygun düzeylerde tutmak için kutuyu günde 4 kere fısfıslayın
Keklerin ıslak değil nemli olduğundan emin olun
Hava sirkülasyonunu arttırmak için her fısfıstan sonra kutuyu yelleyin, bunu günde 6 kere yapmak daha idealdir

- 6. Adım : Hasat

Mantarlar önce ufak kabarıklıklar haline gelir, daha sonra pin denen minik uzantılar haline gelirler
pinler oluştuktan sonra mantarın türüne göre 5 ile 12 gün arasında hasata hazır hale gelir
mantarlar alt kapakları açıldığında spor dökerler, bu gelişimin son evresidir. hasatın alt kapaklar düşmeden önce yapılması idealdir.
mantarları keke en yakın yerinden keserek hasat edin


Evde sihirli mantar yetiştirmek ne kadar sürer?
pinler oluştuktan sonra hasat kısa sürede geliyor ancak bir genellemeyle baştan sona bu süre türüne göre 30 ile 60 gün arasındadır. bundan önce misel oluşturmanın da yaklaşık 5 hafta sürdüğünü konuştuk. evde mantar yetiştirmek ortalama 2-3 ay sürüyor.
4. aşamada kap boyutları biraz büyük geldi elimde 10 litrelik kaplar var onlara ekim yapmak istiyorum her orta boy kavanoza 10 litre kap sizce yeterli olur mu şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar
 
ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş elimde golden teacher spor var miselleme işlemini ben sadece mısır kullandım sizin tarifinizle arasındaki fark nedir ne gibi avantajları ve dezavantajları var bilgi verirmisiniz ona göre bir sonrakileri sizin tarifinizle denemek istiyorum
Bro en iyi cavdar oluyor diyorlar,ben cavdar aldim eger yukaridakiler basarisiz olursa cavdar ile deniycem.senin miseller ne durumda foto ve tarih paylasirsan guzel olur
 

IcBlue

Doktor
Ya o gunden beri hic ilerleme olmadi sanki,aralarda sap sari duran misir taneleri var hala,biraz yumusak vurup vurup iyice dagittim misel daha hizli yayilsin diye,bakalim nolucak

@IcBlue bu noktaya kadar gelip boyle kalma ihtimali var mi bunlarin,kalirsa yani bu resimdeki gibi olurlarsa hala 4-5 haftanin sonunda,yinede ekim yapiyim mi
kankacım renk değişikliği olmadığı sürece ekim yapabilirsin miseller oluşmuş, güçlenmesi biraz ortamsal şartlara bağlı. içi biraz fazla nem tutmuş gibi görünüyor, hava alabilecekleri bir yerde ve direkt ışık görmüyorsa muhtemelen bir sıkıntı olmayacaktır. umarım gönlünce olsun, bol şans.
 

IcBlue

Doktor
4. aşamada kap boyutları biraz büyük geldi elimde 10 litrelik kaplar var onlara ekim yapmak istiyorum her orta boy kavanoza 10 litre kap sizce yeterli olur mu şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar
kankacım ben alanı geniş tutmayı daha verimli buluyorum yine de bu elindekiyle de verim alamayacağın anlamına gelmez. bu işin tek bir doğrusu yok. yüzeye ne kadar çok misel yayabiliyorsan o şekilde de verim alıyorsun. dar alanlarda hasat aşamalanabilir, birkaç seferde azar azar hasat edebilirsin. benim hiç o kadar küçük bir alanda denemem olmadı bu nedenle benimki sadece bir teori. umarım gönlünce olsun, bol şans.

edit: bir kekten miselin kalitesine göre 3-4 kere hasat almak mümkün. yeniden hasata almadan önce tekrar 24 saat kadar rehidre etmek gerekiyor. her hasatta miktar giderek azalır.
 
Son düzenleme:

IcBlue

Doktor
ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş elimde golden teacher spor var miselleme işlemini ben sadece mısır kullandım sizin tarifinizle arasındaki fark nedir ne gibi avantajları ve dezavantajları var bilgi verirmisiniz ona göre bir sonrakileri sizin tarifinizle denemek istiyorum
kankacım birkaç farklı yöntem var, ben kendi kullandığım ve etkili bulduğumu paylaştım. şu şekilde daha iyi bu şekilde daha kötü demek pek doğru olmayacak çünkü hepimizin yetiştirme koşulları farklı. kendine en uygun sistemi oluşturana kadar birkaç farklı yöntem denemen gerekebilir, umarım gönlünce olsun.
 
kankacım renk değişikliği olmadığı sürece ekim yapabilirsin miseller oluşmuş, güçlenmesi biraz ortamsal şartlara bağlı. içi biraz fazla nem tutmuş gibi görünüyor, hava alabilecekleri bir yerde ve direkt ışık görmüyorsa muhtemelen bir sıkıntı olmayacaktır. umarım gönlünce olsun, bol şans.
Eyvalla bro,o zaman 1 hafta daha dursunlar standart 5 haftalik sureyi tamamlayip ekimi yaparim haftaya.
 

Tirbuson

Üye
O zaman benden de bir fotoğraf gelsin.

Misel sarımını, kapaklarını modifiye ettiğim 72cl'lik kavanozda çavdar+alçı tozu (koyduğunuz çavdarın %4ü kadar alçı) karışımı ile, substratı coco coir+vermiculite+alçı (CVG) ile yaptım. İlk flush 174 gr ıslak bakalım ikinci flush nasıl olacak (kuru tahmini 17.4gr).
 
O zaman benden de bir fotoğraf gelsin.

Misel sarımını, kapaklarını modifiye ettiğim 72cl'lik kavanozda çavdar+alçı tozu (koyduğunuz çavdarın %4ü kadar alçı) karışımı ile, substratı coco coir+vermiculite+alçı (CVG) ile yaptım. İlk flush 174 gr ıslak bakalım ikinci flush nasıl olacak (kuru tahmini 17.4gr).
Harika gozukuyor,eline saglik

Kac haftada oldu bu resimdekiler

Biraz detay makbule gecer dostum.ilk ekimden sonra havalandirma sulama vs.kutuya delik acmadan yaptin di mi 2 kutu ust uste aradan hava alicak sekilde
 

Tirbuson

Üye
Harika gozukuyor,eline saglik

Kac haftada oldu bu resimdekiler

Biraz detay makbule gecer dostum.ilk ekimden sonra havalandirma sulama vs.kutuya delik acmadan yaptin di mi 2 kutu ust uste aradan hava alicak sekilde
Ekim aşamasında ben ayakkabı kutusu kullandım üzerinde kendinden küçük küçük 10 tane delik vardı. Kutuyu sarma aşamasında tüm delikleri bantlayıp hava almamasını sağladım. Tüm kutuyu %80 oranında misel sardıktan sonra delikleri elyaf ile doldurdum ve spreyle kutunun yanlarını ıslattım. Günde 1 kez kutuyu açıp yelpaze gibi bir şeyle hava değişimini sağlayıp kutuyu kapattım.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • A ax-b:
    ****** *********** *********
  • A ax-b:
    ****** ***** *****
  • Q qimliqsiz:
    dready********** dready********** dready********** dready**********
  • Night owl Night owl:
    *** ******** ****
  • VendettaX VendettaX:
    *** ********* ****** ****** *** **** ***** **** **
    +1
  • Lemonhazelover Lemonhazelover:
    ***** ** ***** dready****** ** ******* ****** *** * ***** **** dready*** ********* dready** ** ** ***** **** **** ******
  • VendettaX VendettaX:
    ***** dready *********
  • Night owl Night owl:
    ** *** ***** ****** ****** ********* ******* dready ********* ** **** **** ******** ***** **********
  • VendettaX VendettaX:
    ***** ****** ***** **** *** **
  • VendettaX VendettaX:
    ******** ******** ******** **
    +2
  • Q qimliqsiz:
    ******** ******** ******** **
  • Q qimliqsiz:
    *** ****
  • B Bomberx:
    ****** ******** ******
  • Q qimliqsiz:
    ***** dready*** dready********** dready********** dready********** dready**********
  • B Bomberx:
    ***** *** **********
  • Q qimliqsiz:
    dready**********
  • Q qimliqsiz:
    dready**********
  • Q qimliqsiz:
    dready**********
  • Q qimliqsiz:
    dready**********
  • B Bomberx:
    ** ** ** **** ********** ***** ***** ******** ***** ********** ***
  • A ax-b:
    ********* ***** *********** dready***** ***** ********** *** ******** ***** ** ******* ****** *** * ***** **** dready*** ********* dready** ** ** ***** **** **** ******
  • A ax-b:
    ** ***** ****** ******
  • Q qimliqsiz:
    **** ******** *** ******
  • Q qimliqsiz:
    ********** ***
  • Q qimliqsiz:
    dready**
    Q qimliqsiz: dready**
    Üst