Mantar yetiştirme 101

non

Üye
Ahahah broke boi tek hatirladim. Az esyayla maliyeti dusurerek asilama
İlk kez bugun deniyorum hocam,takip ettigim 2 deneyimli kanalda duduklu olmadan yapiyor ve onlarda siringa ile yapiyor

Olmazsa agar ile de denerim :)


Hocam petri kabindaki pembe sey agar. Agar agar denen tozu malt vs birkac sey ile karistirarak (misel beslensin diye) bir siseye koyup duduklude sterile edip kaba dokuyor. Gida boyasi kullanmis olabilir. Bazen mavi oluyor, bazen renksiz vs. Jole gibi bir sey. Saglikli kulturu ayirt etmek daha kolay oluyor. Kaptan kaba aktara aktara, kontaminasyondan tamamen uzak saglikli bir misel elde etmeye yariyor
 
Ahahah broke boi tek hatirladim. Az esyayla maliyeti dusurerek asilama

Hocam petri kabindaki pembe sey agar. Agar agar denen tozu malt vs birkac sey ile karistirarak (misel beslensin diye) bir siseye koyup duduklude sterile edip kaba dokuyor. Gida boyasi kullanmis olabilir. Bazen mavi oluyor, bazen renksiz vs. Jole gibi bir sey. Saglikli kulturu ayirt etmek daha kolay oluyor. Kaptan kaba aktara aktara, kontaminasyondan tamamen uzak saglikli bir misel elde etmeye yariyor
Sen hic basarili oldun mu bro spore print ile ? Varmi tavsiyen :)
 

non

Üye
Sen hic basarili oldun mu bro spore print ile ? Varmi tavsiyen :)
Oluyor hocam. Sadece fire veriyor. Onu goz onune alarak yapmak daha iyi. 6 kavanoz asiladiysan ornek veriyorum iki tanesine veda etmek normal gibi. Umarim sorunsuz gider. Zor kismi o zaten. Sonra meyvelendirme asamasinda misel zaten direnc gosteriyor cogu bakteriye kufe
 
Oluyor hocam. Sadece fire veriyor. Onu goz onune alarak yapmak daha iyi. 6 kavanoz asiladiysan ornek veriyorum iki tanesine veda etmek normal gibi. Umarim sorunsuz gider. Zor kismi o zaten. Sonra meyvelendirme asamasinda misel zaten direnc gosteriyor cogu bakteriye kufe
Peki dostum senin calisma alanin ve sartlarin nasil,vaktin olunca yazarmisin.kabin yaptin mi kendine,kavanoz a 2 delik yetermi bantla kapladim,sivi conta aldim ama vazgectim kullanmaktan cunku bantin orda aşi yapip sonra 1 bant cekmek daha pratik gozuktu gozume.cavdar mi misir mi sen ne kullaniyorsun.
 

IcBlue

Doktor
kankacım bunun tek bir doğrusu yok, çok çeşitli yöntemi var. ben yıllardır kendi kullandığım yöntemden bahsedebilirim sadece ki başarılı olduğunu düşündüğüm için hiç de değiştirmedim. lab ortamın yoksa hiçbir yöntem %100 başarı oranı vermiyor ki ev şartlarında çok zorladığında da sakınan göze çöp battığına inananlardanım ben :D sporu bir kere aldıktan sonra da tekrar tekrar kendi sporunu yapamaya başladığından verdiğin fireler rahatsız etmiyor zaten.
 
kankacım bunun tek bir doğrusu yok, çok çeşitli yöntemi var. ben yıllardır kendi kullandığım yöntemden bahsedebilirim sadece ki başarılı olduğunu düşündüğüm için hiç de değiştirmedim. lab ortamın yoksa hiçbir yöntem %100 başarı oranı vermiyor ki ev şartlarında çok zorladığında da sakınan göze çöp battığına inananlardanım ben :D sporu bir kere aldıktan sonra da tekrar tekrar kendi sporunu yapamaya başladığından verdiğin fireler rahatsız etmiyor zaten.
Bro bari %99 izopro alkol sorun yaratmaz di mi sorusuna cevap verseydin bu yontemden ziyade teknik bi soru :)
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
hazır böyle bir konuya girişmişken buraya kendi kullandığım yetiştirme yöntemini de anlatayım parça parça olmasın. bütün işlemlerin farklı yöntemleri var, bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak en uygun yöntemi seçmek daha mantıklı olacaktır. bu kafanızda bir fikir oluşmasına yardım edebilir.

- 1. Adım : Durgun Hava Kutusu (SAB) yapmak

öyle alengirli bir ismi olduğuna bakmayın, içinde çalışabileceğin kadar büyükçe plastik bir kutuya iki tane kol deliği açıyorsun ahahahah muhakkak yapılması gerekmiyor olsa da ortamı ne kadar kontrol altında tutarsanız birşeylerin ters gitme ihtimali o kadar azalır.

malzemeler
- Plastik saklama konteynerı (fikir vermesi için ben 80 litrelik kullanıyorum)
- alt kol kalınlığınızda metal teneke (örneğin salça tenekesi)
- fırın eldiveni

plastik kutuyu iki kol aynı anda girip rahat edecek şekilde işaretleyerek başlamak gerekiyor. tenekenin altını kullanarak işaretlenen yere daireler çizin. bu herkes için farklıdır ancak ben örneğin iki dairenin iç kısımlarının arasını yaklaşık 20cm yapıyorum, dairenin alttan yüksekliğini ise yaklaşık 12 cm. burdan sonrası yanarlı dönerli o yüzden mutfağa geçiyoruz. plastik konteynera maket bıçağıyla girmeye çalışınca kırılıyor çoğu zaman, ben delikleri açmak için eritmeyi daha mantıklı buluyorum. fırın eldiveniyle tenekenin alt kısmını ocağın üstünde ısıtarak işaretlenen yere bastığında kolu rahatsız etmeyecek şekilde tertemiz iki delik oluyor. sıcak tenekeyi işaretlenen yere nazikçe bastırdığında kolayca alttan çıkması gerekir yeterince ısınmışsa. tenekeyi tekrar ateşe tutmadan önce erimiş plastik yapışmadığından emin olun. plastik eriteceğiniz için ortamın muhakkak havalandırılıyor olduğundan emin olun. başlamadan önce işiniz bitince sıcak tenekeyi nereye koyacağınızı belirleyin, lavabo mantıklı bir seçenek örneğin. hızlı hareket etmek gerekiyor bu nedenle nasıl yapacağınıza önceden kafa patlatmak faydalı olabilir.

- 2. Adım : Spor printi şırınga haline getirmek

malzemeler
- gıdaya uygun eldivenler (paketin üzerinde bu detay yazar)
- 10+ ml boş şırınga
- %70 alkol
- steril su (eczanelerde satılır, bunun yerine düdüklüde kaynatılıp soğutulmuş su da kullanılabilir ancak hazır almak daha risksizdir)
- spor print
- torch çakmak
- skalpel (veya sterilize edebileceğin, kazımaya uygun herhangi bir alet)
-cımbız
- shot bardağı
- SAB

çalışmaya başlamadan önce ortamı mümkün olduğunca hava sirkülasyonu olmayacak şekilde ayarlamaya çalışın, başladığınızda odanın kapısının açılması dahi süreci olumsuz etkileyebilir. el çabukluğu konteminasyon riskini azaltmak için oldukça önemlidir, bu nedenle öncesinde birkaç sefer boş deneyerek pratik yapmak faydalı olabilir.

Alkole dokunmadan önce eldivenleri giyerek SABı %70 alkolle temizleyin.
skalpel ve cımbızı kızarana kadar torch çakmakla ısıtarak sterilize edin, bu işlemi SABın dışında yapmak gerekiyor. aletleri soğuduktan sonra tutulacak yerleri alkolle silerek SABın içine alın.
SABın içinde temiz bir shot bardağına şırınga kapasitesinde steril su ekleyin, daha sonra skalpel yardımıyla cımbızla tuttuğunuz (spor printin kenarlarında parmağın spora değmeyeceği kadar yeterli alan varsa buna gerek yok ama çoğunlukla olmuyor) spor printten küçük bir parçayı shot bardağına kazıyın (en fazla 1/4 büyüklüğünde bir kısmı) printe narin davranmak önemli.
bardaktaki suyu şırıngaya birkaç kere çekip bırakmak sporların daha iyi karışmasına yardımcı olur. en son çektikten sonra iğnenin kapağını kapatarak direkt ışık görmeyen, oda sıcaklığında bir yere kaldırın. sporların su ile bileşim haline gelmeleri için kullanmadan önce en az 24 saat beklemesi gerekiyor. ideal olan kullanmadan 2-3 gün önce hazırlanması

- 3. Adım : Miselleme

malzemeler
- süzgeç
- çivi
- çekiç
- malzemeleri karıştırmak için bir kap
- micropore bandı (eczanelerde satılıyor)
- ölçüm kabı
- folyo
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- düz/ ağız darlığı olmayan kavanozlar (tüm printten, printin büyüklüğüne göre yaklaşık 24-30 kavanoz çıkar)
- sıkı kapaklı büyük tencere (veya düdüklü, ben düdüklü kullanmayı sevmiyorum)

içerik için malzemeler
- içme suyu
- organik esmer pirinç unu
- vermikülit
- spor şırınga

hijyen öğeleri
- latex eldiven
-%70 alkol
- torch çakmak
- SAB

*hazırlanan kavanozlar ortalama 4 ile 5 hafta arasında çembere alınacak hale gelir*

+ 1. Aşama : Hazırlık

Kavanozların hazırlığı
- çekiç ve çiviyi alkolle dezenfekte edin
- kavanoz kapağının üstüne kenarlara yakın olacak şekilde 4 köşeden delik açın

Substratın hazırlığı
- her bir kavanoz için 1/4ü kadar içme suyu ile 2/3ü kadar vermiküliti bir kapta karıştırın
- temiz bir süzgeçte fazla suyu süzün
- her kavanoz için 1/4ü kadar esmer pirinç ununu nemlendirilmiş vermikülit ile karıştırın

Kavanozları doldurmak
- Substratı kavanozlara, üstünde biraz boşluk kalacak şekilde eşit olarak paylaştırın
- en üste kuru vermikülit eklemek konteminasyon riskini azaltır
- kapağı alkolle temizleyerek kavanozları kapatın

Buharla Sterilizasyon
- Kapakların sıkı kapatıldığından emin olun
- Kapakları folyoyla sıkıca kaplayın, bu aşamada folyonun düzgün kapatılmaması kavanozun içinde şu birikmesine neden olur
- tencerenin dibine havlu sererek kavanozların dibe değmediğinden emin olun
- kavanozları birbirine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek şekilde yerleştirin, bu şekilde çatlama ihtimali düşer
- tencereyi kavanozların yarısına gelecek kadar suyla doldurun ve kapağını sıkıca kapatın
- kısık ateşte yavaşça kaynaması gerekiyor, tencerede bu yaklaşık 75-90 dakika arası. düdüklü için yaklaşık 1 saat.
- işlemden sonra kavanozları kullanmadan hemen öncesine kadar temiz kaldıklarından emin olmak için, oda sıcaklığına gelene kadar tencereden çıkartmamak gerekiyor. işlemi akşamdan yapıp sabahı beklemeyi ben daha faydalı buluyorum.

+ 2.Aşama : Enjeksiyon
*burdan sonrasına eldivenlerle ve SABın başında devam ediliyor*

Şırıngayı hazırlama
- şırınganın ucunu bir torch çakmakla kızarana kadar ısıtın
- ısı geçtikten sonra şırıngayı alkolle temizleyerek SABın içine alın
- şırınganın ağzını çok hafif geriye çekip biraz sallayarak sporları hareket ettirin

Sporları enjekte etme
bu aşamada bütün işlemleri bir kavanoz için tamamladıktan sonra diğer kavanoza geçin
- SABın içinde kavanozun üzerinden folyoyu kaldırın, folyo kalktığı anda sporları enjekte edip delikleri bantlamak gerekir
- Her bir delikten 1/4cc spor solüsyonunu iğnenin ucu kavanozun duvarına değecek şekilde enjekte edin
- 4 delikten enjeksiyonu tamamladıktan sonra delikleri micropore bandıyla kapatın, bantları öncesinden kesmek hız açısından avantaj sağlar
- bütün kavanozlar için işlemi tekrarlayın

+ 3.Aşama : Kolonizasyon

Miselyumun oluşması

Kavanozları direkt güneş ışığı almayan, temiz bir alana yerleştirin. 2 hafta içinde miselyum beyaz, yumuşak kabarıklıklar şeklinde görünür hale gelir.

Miselyumun oturması
Enjekte tarihinden 4 hafta içinde kavanozun içi neredeyse tamamen bembeyaz hale gelir. bu aşamada miselyumun güçlenmesi için fazladan 1 hafta beklemek gerekir. Her şey yolunda gitmişse 10luk bir şırıngadan 4-6 kavanoz elde edersiniz. Kavanozların içinde beyazdan başka bir renk varsa, ki bu genelde yeşildir, kavanozun kontemine olduğu anlamına gelir. Kontemine kavanozları açık alanda temizlemek gerekir.

- 4. Adım : Meyve Çemberi

malzemeler

- plastik saklama konteyneri (50-115 litre arası kavanoz miktarına göre)
- perlit (zemini en az 10cm dolduracak kadar)
- süzgeç
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- yüzey temizleyici alkol
- sprey şişesi
- metre
- 7mmlik matkap ucu ve matkap/ veya eritilerek de yapılabilir
- işaretleme kalemi
- zımpara

gerekli hava akışını sağlamak için kutunun 6 yüzünde eşit aralıklarla açılmış delikler olması gerekir. 5x5 cmlik gridlerin ortasına açılan delikler bu durum için idealdir (10cmde 1) markerla işaretlediğiniz yerleri matkapla delerken baastırmayın, baastırmak kırılmalara neden olacaktır. delikleri zımparayla temizleyerek plastik parçaların kalmadığından emin olun. delme işleminden sonra kutuyu alkolle silerek temizleyin.

kutunun altına havluyu serin, perlitin fazla nem tutmasını ve deliklerden çıkmasını engelleyecektir. perliti tamamen ıslatarak fazla suyu süzgeçle süzün. kutuya en az 10cm perlit doldurun, tam olarak ne kadar doldurduğunuzun çok önemi yok, kutunun içinde yeterli nem ortamı oluşturmak için kullanılıyor. ben yaklaşık 20cm dolduruyorum

- 5. Adım : Meyvelenme

Kolonize kekler
Tüm kavanozları açarak üzerlerindeki kuru vermikülitleri çıkarın. Bu aşamada substrata zarar vermemeye çalışın.
Alkolle dezenfekte ettiğiniz bir yüzeye (ben tepsi kullanıyorum) kavanozları ters çevirip hafifçe sallayarak kekleri çıkartın. boğazsız kavanoz kullanmak bu nedenle önemli.
tepsiyi yavaş akan suyun altında gezdirin, bu aşamada vermikülitler dökülecektir, bunları ayıklayın. keklere zarar vermemeye çalışın.
kekleri bir kapta ılık suda bir gün boyunca rehidre edin.

Kekleri yuvarlama
* Bu aşama muhtemelen sadece yazılı anlatımla oturmayacaktır, bu konuda videolar izlediğinizde ne demeye çalıştığım daha iyi anlaşılacaktır*

kekleri sudan alarak temiz bir yüzeye yerleştirin. (benim için yine tepsi) bir başka temiz yüzeye kuru vermikülit dökün ve kekleri teker teker vermikülitte yuvarlayın. bu nemi içeride tutmaya yardımcı olacaktır.

Kekleri çembere alma
keklerin altı için keklerin perlite değmesini engelleyecek ölçülerde folyo parçalar kesin. folyo parçaları perlitin üzerine yerleştirdikten sonra kekleri parçalara oturtun. daha sonra çemberi içme suyuyla fısfıslayın. kapağı kullanarak içeriyi birkaç kere yelleyin. ve kapağı kapatın.

Şartları optimum düzeyde tutma
Nemi uygun düzeylerde tutmak için kutuyu günde 4 kere fısfıslayın
Keklerin ıslak değil nemli olduğundan emin olun
Hava sirkülasyonunu arttırmak için her fısfıstan sonra kutuyu yelleyin, bunu günde 6 kere yapmak daha idealdir

- 6. Adım : Hasat

Mantarlar önce ufak kabarıklıklar haline gelir, daha sonra pin denen minik uzantılar haline gelirler
pinler oluştuktan sonra mantarın türüne göre 5 ile 12 gün arasında hasata hazır hale gelir
mantarlar alt kapakları açıldığında spor dökerler, bu gelişimin son evresidir. hasatın alt kapaklar düşmeden önce yapılması idealdir.
mantarları keke en yakın yerinden keserek hasat edin


Evde sihirli mantar yetiştirmek ne kadar sürer?
pinler oluştuktan sonra hasat kısa sürede geliyor ancak bir genellemeyle baştan sona bu süre türüne göre 30 ile 60 gün arasındadır. bundan önce misel oluşturmanın da yaklaşık 5 hafta sürdüğünü konuştuk. evde mantar yetiştirmek ortalama 2-3 ay sürüyor.
Sanan nasıl hitap etmemizi istersin? :D
 

Mahsun

Kıdemli Üye
@IcBlue kankacım emeğine sağlık çok teşekkür ediyoruz bütün bilgiler için
sormak istediğim bir soru var doğru anladıysam eğer kekler kavanozdan çıktığı gibi kalıyor değil mi bir silindir etrafında yetişiyor mantarlar onu teyit etmek istedim :)
 

Melez

Müptezel
hazır böyle bir konuya girişmişken buraya kendi kullandığım yetiştirme yöntemini de anlatayım parça parça olmasın. bütün işlemlerin farklı yöntemleri var, bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak en uygun yöntemi seçmek daha mantıklı olacaktır. bu kafanızda bir fikir oluşmasına yardım edebilir.

- 1. Adım : Durgun Hava Kutusu (SAB) yapmak

öyle alengirli bir ismi olduğuna bakmayın, içinde çalışabileceğin kadar büyükçe plastik bir kutuya iki tane kol deliği açıyorsun ahahahah muhakkak yapılması gerekmiyor olsa da ortamı ne kadar kontrol altında tutarsanız birşeylerin ters gitme ihtimali o kadar azalır.

malzemeler
- Plastik saklama konteynerı (fikir vermesi için ben 80 litrelik kullanıyorum)
- alt kol kalınlığınızda metal teneke (örneğin salça tenekesi)
- fırın eldiveni

plastik kutuyu iki kol aynı anda girip rahat edecek şekilde işaretleyerek başlamak gerekiyor. tenekenin altını kullanarak işaretlenen yere daireler çizin. bu herkes için farklıdır ancak ben örneğin iki dairenin iç kısımlarının arasını yaklaşık 20cm yapıyorum, dairenin alttan yüksekliğini ise yaklaşık 12 cm. burdan sonrası yanarlı dönerli o yüzden mutfağa geçiyoruz. plastik konteynera maket bıçağıyla girmeye çalışınca kırılıyor çoğu zaman, ben delikleri açmak için eritmeyi daha mantıklı buluyorum. fırın eldiveniyle tenekenin alt kısmını ocağın üstünde ısıtarak işaretlenen yere bastığında kolu rahatsız etmeyecek şekilde tertemiz iki delik oluyor. sıcak tenekeyi işaretlenen yere nazikçe bastırdığında kolayca alttan çıkması gerekir yeterince ısınmışsa. tenekeyi tekrar ateşe tutmadan önce erimiş plastik yapışmadığından emin olun. plastik eriteceğiniz için ortamın muhakkak havalandırılıyor olduğundan emin olun. başlamadan önce işiniz bitince sıcak tenekeyi nereye koyacağınızı belirleyin, lavabo mantıklı bir seçenek örneğin. hızlı hareket etmek gerekiyor bu nedenle nasıl yapacağınıza önceden kafa patlatmak faydalı olabilir.

- 2. Adım : Spor printi şırınga haline getirmek

malzemeler
- gıdaya uygun eldivenler (paketin üzerinde bu detay yazar)
- 10+ ml boş şırınga
- %70 alkol
- steril su (eczanelerde satılır, bunun yerine düdüklüde kaynatılıp soğutulmuş su da kullanılabilir ancak hazır almak daha risksizdir)
- spor print
- torch çakmak
- skalpel (veya sterilize edebileceğin, kazımaya uygun herhangi bir alet)
-cımbız
- shot bardağı
- SAB

çalışmaya başlamadan önce ortamı mümkün olduğunca hava sirkülasyonu olmayacak şekilde ayarlamaya çalışın, başladığınızda odanın kapısının açılması dahi süreci olumsuz etkileyebilir. el çabukluğu konteminasyon riskini azaltmak için oldukça önemlidir, bu nedenle öncesinde birkaç sefer boş deneyerek pratik yapmak faydalı olabilir.

Alkole dokunmadan önce eldivenleri giyerek SABı %70 alkolle temizleyin.
skalpel ve cımbızı kızarana kadar torch çakmakla ısıtarak sterilize edin, bu işlemi SABın dışında yapmak gerekiyor. aletleri soğuduktan sonra tutulacak yerleri alkolle silerek SABın içine alın.
SABın içinde temiz bir shot bardağına şırınga kapasitesinde steril su ekleyin, daha sonra skalpel yardımıyla cımbızla tuttuğunuz (spor printin kenarlarında parmağın spora değmeyeceği kadar yeterli alan varsa buna gerek yok ama çoğunlukla olmuyor) spor printten küçük bir parçayı shot bardağına kazıyın (en fazla 1/4 büyüklüğünde bir kısmı) printe narin davranmak önemli.
bardaktaki suyu şırıngaya birkaç kere çekip bırakmak sporların daha iyi karışmasına yardımcı olur. en son çektikten sonra iğnenin kapağını kapatarak direkt ışık görmeyen, oda sıcaklığında bir yere kaldırın. sporların su ile bileşim haline gelmeleri için kullanmadan önce en az 24 saat beklemesi gerekiyor. ideal olan kullanmadan 2-3 gün önce hazırlanması

- 3. Adım : Miselleme

malzemeler
- süzgeç
- çivi
- çekiç
- malzemeleri karıştırmak için bir kap
- micropore bandı (eczanelerde satılıyor)
- ölçüm kabı
- folyo
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- düz/ ağız darlığı olmayan kavanozlar (tüm printten, printin büyüklüğüne göre yaklaşık 24-30 kavanoz çıkar)
- sıkı kapaklı büyük tencere (veya düdüklü, ben düdüklü kullanmayı sevmiyorum)

içerik için malzemeler
- içme suyu
- organik esmer pirinç unu
- vermikülit
- spor şırınga

hijyen öğeleri
- latex eldiven
-%70 alkol
- torch çakmak
- SAB

*hazırlanan kavanozlar ortalama 4 ile 5 hafta arasında çembere alınacak hale gelir*

+ 1. Aşama : Hazırlık

Kavanozların hazırlığı
- çekiç ve çiviyi alkolle dezenfekte edin
- kavanoz kapağının üstüne kenarlara yakın olacak şekilde 4 köşeden delik açın

Substratın hazırlığı
- her bir kavanoz için 1/4ü kadar içme suyu ile 2/3ü kadar vermiküliti bir kapta karıştırın
- temiz bir süzgeçte fazla suyu süzün
- her kavanoz için 1/4ü kadar esmer pirinç ununu nemlendirilmiş vermikülit ile karıştırın

Kavanozları doldurmak
- Substratı kavanozlara, üstünde biraz boşluk kalacak şekilde eşit olarak paylaştırın
- en üste kuru vermikülit eklemek konteminasyon riskini azaltır
- kapağı alkolle temizleyerek kavanozları kapatın

Buharla Sterilizasyon
- Kapakların sıkı kapatıldığından emin olun
- Kapakları folyoyla sıkıca kaplayın, bu aşamada folyonun düzgün kapatılmaması kavanozun içinde şu birikmesine neden olur
- tencerenin dibine havlu sererek kavanozların dibe değmediğinden emin olun
- kavanozları birbirine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek şekilde yerleştirin, bu şekilde çatlama ihtimali düşer
- tencereyi kavanozların yarısına gelecek kadar suyla doldurun ve kapağını sıkıca kapatın
- kısık ateşte yavaşça kaynaması gerekiyor, tencerede bu yaklaşık 75-90 dakika arası. düdüklü için yaklaşık 1 saat.
- işlemden sonra kavanozları kullanmadan hemen öncesine kadar temiz kaldıklarından emin olmak için, oda sıcaklığına gelene kadar tencereden çıkartmamak gerekiyor. işlemi akşamdan yapıp sabahı beklemeyi ben daha faydalı buluyorum.

+ 2.Aşama : Enjeksiyon
*burdan sonrasına eldivenlerle ve SABın başında devam ediliyor*

Şırıngayı hazırlama
- şırınganın ucunu bir torch çakmakla kızarana kadar ısıtın
- ısı geçtikten sonra şırıngayı alkolle temizleyerek SABın içine alın
- şırınganın ağzını çok hafif geriye çekip biraz sallayarak sporları hareket ettirin

Sporları enjekte etme
bu aşamada bütün işlemleri bir kavanoz için tamamladıktan sonra diğer kavanoza geçin
- SABın içinde kavanozun üzerinden folyoyu kaldırın, folyo kalktığı anda sporları enjekte edip delikleri bantlamak gerekir
- Her bir delikten 1/4cc spor solüsyonunu iğnenin ucu kavanozun duvarına değecek şekilde enjekte edin
- 4 delikten enjeksiyonu tamamladıktan sonra delikleri micropore bandıyla kapatın, bantları öncesinden kesmek hız açısından avantaj sağlar
- bütün kavanozlar için işlemi tekrarlayın

+ 3.Aşama : Kolonizasyon

Miselyumun oluşması

Kavanozları direkt güneş ışığı almayan, temiz bir alana yerleştirin. 2 hafta içinde miselyum beyaz, yumuşak kabarıklıklar şeklinde görünür hale gelir.

Miselyumun oturması
Enjekte tarihinden 4 hafta içinde kavanozun içi neredeyse tamamen bembeyaz hale gelir. bu aşamada miselyumun güçlenmesi için fazladan 1 hafta beklemek gerekir. Her şey yolunda gitmişse 10luk bir şırıngadan 4-6 kavanoz elde edersiniz. Kavanozların içinde beyazdan başka bir renk varsa, ki bu genelde yeşildir, kavanozun kontemine olduğu anlamına gelir. Kontemine kavanozları açık alanda temizlemek gerekir.

- 4. Adım : Meyve Çemberi

malzemeler

- plastik saklama konteyneri (50-115 litre arası kavanoz miktarına göre)
- perlit (zemini en az 10cm dolduracak kadar)
- süzgeç
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- yüzey temizleyici alkol
- sprey şişesi
- metre
- 7mmlik matkap ucu ve matkap/ veya eritilerek de yapılabilir
- işaretleme kalemi
- zımpara

gerekli hava akışını sağlamak için kutunun 6 yüzünde eşit aralıklarla açılmış delikler olması gerekir. 5x5 cmlik gridlerin ortasına açılan delikler bu durum için idealdir (10cmde 1) markerla işaretlediğiniz yerleri matkapla delerken baastırmayın, baastırmak kırılmalara neden olacaktır. delikleri zımparayla temizleyerek plastik parçaların kalmadığından emin olun. delme işleminden sonra kutuyu alkolle silerek temizleyin.

kutunun altına havluyu serin, perlitin fazla nem tutmasını ve deliklerden çıkmasını engelleyecektir. perliti tamamen ıslatarak fazla suyu süzgeçle süzün. kutuya en az 10cm perlit doldurun, tam olarak ne kadar doldurduğunuzun çok önemi yok, kutunun içinde yeterli nem ortamı oluşturmak için kullanılıyor. ben yaklaşık 20cm dolduruyorum

- 5. Adım : Meyvelenme

Kolonize kekler
Tüm kavanozları açarak üzerlerindeki kuru vermikülitleri çıkarın. Bu aşamada substrata zarar vermemeye çalışın.
Alkolle dezenfekte ettiğiniz bir yüzeye (ben tepsi kullanıyorum) kavanozları ters çevirip hafifçe sallayarak kekleri çıkartın. boğazsız kavanoz kullanmak bu nedenle önemli.
tepsiyi yavaş akan suyun altında gezdirin, bu aşamada vermikülitler dökülecektir, bunları ayıklayın. keklere zarar vermemeye çalışın.
kekleri bir kapta ılık suda bir gün boyunca rehidre edin.

Kekleri yuvarlama
* Bu aşama muhtemelen sadece yazılı anlatımla oturmayacaktır, bu konuda videolar izlediğinizde ne demeye çalıştığım daha iyi anlaşılacaktır*

kekleri sudan alarak temiz bir yüzeye yerleştirin. (benim için yine tepsi) bir başka temiz yüzeye kuru vermikülit dökün ve kekleri teker teker vermikülitte yuvarlayın. bu nemi içeride tutmaya yardımcı olacaktır.

Kekleri çembere alma
keklerin altı için keklerin perlite değmesini engelleyecek ölçülerde folyo parçalar kesin. folyo parçaları perlitin üzerine yerleştirdikten sonra kekleri parçalara oturtun. daha sonra çemberi içme suyuyla fısfıslayın. kapağı kullanarak içeriyi birkaç kere yelleyin. ve kapağı kapatın.

Şartları optimum düzeyde tutma
Nemi uygun düzeylerde tutmak için kutuyu günde 4 kere fısfıslayın
Keklerin ıslak değil nemli olduğundan emin olun
Hava sirkülasyonunu arttırmak için her fısfıstan sonra kutuyu yelleyin, bunu günde 6 kere yapmak daha idealdir

- 6. Adım : Hasat

Mantarlar önce ufak kabarıklıklar haline gelir, daha sonra pin denen minik uzantılar haline gelirler
pinler oluştuktan sonra mantarın türüne göre 5 ile 12 gün arasında hasata hazır hale gelir
mantarlar alt kapakları açıldığında spor dökerler, bu gelişimin son evresidir. hasatın alt kapaklar düşmeden önce yapılması idealdir.
mantarları keke en yakın yerinden keserek hasat edin


Evde sihirli mantar yetiştirmek ne kadar sürer?
pinler oluştuktan sonra hasat kısa sürede geliyor ancak bir genellemeyle baştan sona bu süre türüne göre 30 ile 60 gün arasındadır. bundan önce misel oluşturmanın da yaklaşık 5 hafta sürdüğünü konuştuk. evde mantar yetiştirmek ortalama 2-3 ay sürüyor.
print siparis edebilecegimiz bi kontak varmiydi kanka
 
hazır böyle bir konuya girişmişken buraya kendi kullandığım yetiştirme yöntemini de anlatayım parça parça olmasın. bütün işlemlerin farklı yöntemleri var, bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak en uygun yöntemi seçmek daha mantıklı olacaktır. bu kafanızda bir fikir oluşmasına yardım edebilir.

- 1. Adım : Durgun Hava Kutusu (SAB) yapmak

öyle alengirli bir ismi olduğuna bakmayın, içinde çalışabileceğin kadar büyükçe plastik bir kutuya iki tane kol deliği açıyorsun ahahahah muhakkak yapılması gerekmiyor olsa da ortamı ne kadar kontrol altında tutarsanız birşeylerin ters gitme ihtimali o kadar azalır.

malzemeler
- Plastik saklama konteynerı (fikir vermesi için ben 80 litrelik kullanıyorum)
- alt kol kalınlığınızda metal teneke (örneğin salça tenekesi)
- fırın eldiveni

plastik kutuyu iki kol aynı anda girip rahat edecek şekilde işaretleyerek başlamak gerekiyor. tenekenin altını kullanarak işaretlenen yere daireler çizin. bu herkes için farklıdır ancak ben örneğin iki dairenin iç kısımlarının arasını yaklaşık 20cm yapıyorum, dairenin alttan yüksekliğini ise yaklaşık 12 cm. burdan sonrası yanarlı dönerli o yüzden mutfağa geçiyoruz. plastik konteynera maket bıçağıyla girmeye çalışınca kırılıyor çoğu zaman, ben delikleri açmak için eritmeyi daha mantıklı buluyorum. fırın eldiveniyle tenekenin alt kısmını ocağın üstünde ısıtarak işaretlenen yere bastığında kolu rahatsız etmeyecek şekilde tertemiz iki delik oluyor. sıcak tenekeyi işaretlenen yere nazikçe bastırdığında kolayca alttan çıkması gerekir yeterince ısınmışsa. tenekeyi tekrar ateşe tutmadan önce erimiş plastik yapışmadığından emin olun. plastik eriteceğiniz için ortamın muhakkak havalandırılıyor olduğundan emin olun. başlamadan önce işiniz bitince sıcak tenekeyi nereye koyacağınızı belirleyin, lavabo mantıklı bir seçenek örneğin. hızlı hareket etmek gerekiyor bu nedenle nasıl yapacağınıza önceden kafa patlatmak faydalı olabilir.

- 2. Adım : Spor printi şırınga haline getirmek

malzemeler
- gıdaya uygun eldivenler (paketin üzerinde bu detay yazar)
- 10+ ml boş şırınga
- %70 alkol
- steril su (eczanelerde satılır, bunun yerine düdüklüde kaynatılıp soğutulmuş su da kullanılabilir ancak hazır almak daha risksizdir)
- spor print
- torch çakmak
- skalpel (veya sterilize edebileceğin, kazımaya uygun herhangi bir alet)
-cımbız
- shot bardağı
- SAB

çalışmaya başlamadan önce ortamı mümkün olduğunca hava sirkülasyonu olmayacak şekilde ayarlamaya çalışın, başladığınızda odanın kapısının açılması dahi süreci olumsuz etkileyebilir. el çabukluğu konteminasyon riskini azaltmak için oldukça önemlidir, bu nedenle öncesinde birkaç sefer boş deneyerek pratik yapmak faydalı olabilir.

Alkole dokunmadan önce eldivenleri giyerek SABı %70 alkolle temizleyin.
skalpel ve cımbızı kızarana kadar torch çakmakla ısıtarak sterilize edin, bu işlemi SABın dışında yapmak gerekiyor. aletleri soğuduktan sonra tutulacak yerleri alkolle silerek SABın içine alın.
SABın içinde temiz bir shot bardağına şırınga kapasitesinde steril su ekleyin, daha sonra skalpel yardımıyla cımbızla tuttuğunuz (spor printin kenarlarında parmağın spora değmeyeceği kadar yeterli alan varsa buna gerek yok ama çoğunlukla olmuyor) spor printten küçük bir parçayı shot bardağına kazıyın (en fazla 1/4 büyüklüğünde bir kısmı) printe narin davranmak önemli.
bardaktaki suyu şırıngaya birkaç kere çekip bırakmak sporların daha iyi karışmasına yardımcı olur. en son çektikten sonra iğnenin kapağını kapatarak direkt ışık görmeyen, oda sıcaklığında bir yere kaldırın. sporların su ile bileşim haline gelmeleri için kullanmadan önce en az 24 saat beklemesi gerekiyor. ideal olan kullanmadan 2-3 gün önce hazırlanması

- 3. Adım : Miselleme

malzemeler
- süzgeç
- çivi
- çekiç
- malzemeleri karıştırmak için bir kap
- micropore bandı (eczanelerde satılıyor)
- ölçüm kabı
- folyo
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- düz/ ağız darlığı olmayan kavanozlar (tüm printten, printin büyüklüğüne göre yaklaşık 24-30 kavanoz çıkar)
- sıkı kapaklı büyük tencere (veya düdüklü, ben düdüklü kullanmayı sevmiyorum)

içerik için malzemeler
- içme suyu
- organik esmer pirinç unu
- vermikülit
- spor şırınga

hijyen öğeleri
- latex eldiven
-%70 alkol
- torch çakmak
- SAB

*hazırlanan kavanozlar ortalama 4 ile 5 hafta arasında çembere alınacak hale gelir*

+ 1. Aşama : Hazırlık

Kavanozların hazırlığı
- çekiç ve çiviyi alkolle dezenfekte edin
- kavanoz kapağının üstüne kenarlara yakın olacak şekilde 4 köşeden delik açın

Substratın hazırlığı
- her bir kavanoz için 1/4ü kadar içme suyu ile 2/3ü kadar vermiküliti bir kapta karıştırın
- temiz bir süzgeçte fazla suyu süzün
- her kavanoz için 1/4ü kadar esmer pirinç ununu nemlendirilmiş vermikülit ile karıştırın

Kavanozları doldurmak
- Substratı kavanozlara, üstünde biraz boşluk kalacak şekilde eşit olarak paylaştırın
- en üste kuru vermikülit eklemek konteminasyon riskini azaltır
- kapağı alkolle temizleyerek kavanozları kapatın

Buharla Sterilizasyon
- Kapakların sıkı kapatıldığından emin olun
- Kapakları folyoyla sıkıca kaplayın, bu aşamada folyonun düzgün kapatılmaması kavanozun içinde şu birikmesine neden olur
- tencerenin dibine havlu sererek kavanozların dibe değmediğinden emin olun
- kavanozları birbirine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek şekilde yerleştirin, bu şekilde çatlama ihtimali düşer
- tencereyi kavanozların yarısına gelecek kadar suyla doldurun ve kapağını sıkıca kapatın
- kısık ateşte yavaşça kaynaması gerekiyor, tencerede bu yaklaşık 75-90 dakika arası. düdüklü için yaklaşık 1 saat.
- işlemden sonra kavanozları kullanmadan hemen öncesine kadar temiz kaldıklarından emin olmak için, oda sıcaklığına gelene kadar tencereden çıkartmamak gerekiyor. işlemi akşamdan yapıp sabahı beklemeyi ben daha faydalı buluyorum.

+ 2.Aşama : Enjeksiyon
*burdan sonrasına eldivenlerle ve SABın başında devam ediliyor*

Şırıngayı hazırlama
- şırınganın ucunu bir torch çakmakla kızarana kadar ısıtın
- ısı geçtikten sonra şırıngayı alkolle temizleyerek SABın içine alın
- şırınganın ağzını çok hafif geriye çekip biraz sallayarak sporları hareket ettirin

Sporları enjekte etme
bu aşamada bütün işlemleri bir kavanoz için tamamladıktan sonra diğer kavanoza geçin
- SABın içinde kavanozun üzerinden folyoyu kaldırın, folyo kalktığı anda sporları enjekte edip delikleri bantlamak gerekir
- Her bir delikten 1/4cc spor solüsyonunu iğnenin ucu kavanozun duvarına değecek şekilde enjekte edin
- 4 delikten enjeksiyonu tamamladıktan sonra delikleri micropore bandıyla kapatın, bantları öncesinden kesmek hız açısından avantaj sağlar
- bütün kavanozlar için işlemi tekrarlayın

+ 3.Aşama : Kolonizasyon

Miselyumun oluşması

Kavanozları direkt güneş ışığı almayan, temiz bir alana yerleştirin. 2 hafta içinde miselyum beyaz, yumuşak kabarıklıklar şeklinde görünür hale gelir.

Miselyumun oturması
Enjekte tarihinden 4 hafta içinde kavanozun içi neredeyse tamamen bembeyaz hale gelir. bu aşamada miselyumun güçlenmesi için fazladan 1 hafta beklemek gerekir. Her şey yolunda gitmişse 10luk bir şırıngadan 4-6 kavanoz elde edersiniz. Kavanozların içinde beyazdan başka bir renk varsa, ki bu genelde yeşildir, kavanozun kontemine olduğu anlamına gelir. Kontemine kavanozları açık alanda temizlemek gerekir.

- 4. Adım : Meyve Çemberi

malzemeler

- plastik saklama konteyneri (50-115 litre arası kavanoz miktarına göre)
- perlit (zemini en az 10cm dolduracak kadar)
- süzgeç
- havlu veya kağıt havlu (ben havlu kullanıyorum)
- yüzey temizleyici alkol
- sprey şişesi
- metre
- 7mmlik matkap ucu ve matkap/ veya eritilerek de yapılabilir
- işaretleme kalemi
- zımpara

gerekli hava akışını sağlamak için kutunun 6 yüzünde eşit aralıklarla açılmış delikler olması gerekir. 5x5 cmlik gridlerin ortasına açılan delikler bu durum için idealdir (10cmde 1) markerla işaretlediğiniz yerleri matkapla delerken baastırmayın, baastırmak kırılmalara neden olacaktır. delikleri zımparayla temizleyerek plastik parçaların kalmadığından emin olun. delme işleminden sonra kutuyu alkolle silerek temizleyin.

kutunun altına havluyu serin, perlitin fazla nem tutmasını ve deliklerden çıkmasını engelleyecektir. perliti tamamen ıslatarak fazla suyu süzgeçle süzün. kutuya en az 10cm perlit doldurun, tam olarak ne kadar doldurduğunuzun çok önemi yok, kutunun içinde yeterli nem ortamı oluşturmak için kullanılıyor. ben yaklaşık 20cm dolduruyorum

- 5. Adım : Meyvelenme

Kolonize kekler
Tüm kavanozları açarak üzerlerindeki kuru vermikülitleri çıkarın. Bu aşamada substrata zarar vermemeye çalışın.
Alkolle dezenfekte ettiğiniz bir yüzeye (ben tepsi kullanıyorum) kavanozları ters çevirip hafifçe sallayarak kekleri çıkartın. boğazsız kavanoz kullanmak bu nedenle önemli.
tepsiyi yavaş akan suyun altında gezdirin, bu aşamada vermikülitler dökülecektir, bunları ayıklayın. keklere zarar vermemeye çalışın.
kekleri bir kapta ılık suda bir gün boyunca rehidre edin.

Kekleri yuvarlama
* Bu aşama muhtemelen sadece yazılı anlatımla oturmayacaktır, bu konuda videolar izlediğinizde ne demeye çalıştığım daha iyi anlaşılacaktır*

kekleri sudan alarak temiz bir yüzeye yerleştirin. (benim için yine tepsi) bir başka temiz yüzeye kuru vermikülit dökün ve kekleri teker teker vermikülitte yuvarlayın. bu nemi içeride tutmaya yardımcı olacaktır.

Kekleri çembere alma
keklerin altı için keklerin perlite değmesini engelleyecek ölçülerde folyo parçalar kesin. folyo parçaları perlitin üzerine yerleştirdikten sonra kekleri parçalara oturtun. daha sonra çemberi içme suyuyla fısfıslayın. kapağı kullanarak içeriyi birkaç kere yelleyin. ve kapağı kapatın.

Şartları optimum düzeyde tutma
Nemi uygun düzeylerde tutmak için kutuyu günde 4 kere fısfıslayın
Keklerin ıslak değil nemli olduğundan emin olun
Hava sirkülasyonunu arttırmak için her fısfıstan sonra kutuyu yelleyin, bunu günde 6 kere yapmak daha idealdir

- 6. Adım : Hasat

Mantarlar önce ufak kabarıklıklar haline gelir, daha sonra pin denen minik uzantılar haline gelirler
pinler oluştuktan sonra mantarın türüne göre 5 ile 12 gün arasında hasata hazır hale gelir
mantarlar alt kapakları açıldığında spor dökerler, bu gelişimin son evresidir. hasatın alt kapaklar düşmeden önce yapılması idealdir.
mantarları keke en yakın yerinden keserek hasat edin


Evde sihirli mantar yetiştirmek ne kadar sürer?
pinler oluştuktan sonra hasat kısa sürede geliyor ancak bir genellemeyle baştan sona bu süre türüne göre 30 ile 60 gün arasındadır. bundan önce misel oluşturmanın da yaklaşık 5 hafta sürdüğünü konuştuk. evde mantar yetiştirmek ortalama 2-3 ay sürüyor.
jah bless you
 
@IcBlue ustad peki sence bastan sona herseyi dogru yapan,bak ayni degil dogru :) 2 kisinin mantari kafa raporu olarak farklilik gosterebilir mi ?kullanilan malzemelere gore golden teacher 2 farkli kisinin elinde farkli sonuclar verir mi ?
Birde sen yetistirdigim orda sicakligi olcuyormusun benim ev cok gunes aliyor ve sicak,ama bir odam hic gunes almiyor ve serinin bir tik ustu her zaman,o oda daha mi ideal olucaktir.birde su puskurtme ne siklikla yapiliyor ?
 

IcBlue

Doktor
@IcBlue ustad peki sence bastan sona herseyi dogru yapan,bak ayni degil dogru :) 2 kisinin mantari kafa raporu olarak farklilik gosterebilir mi ?kullanilan malzemelere gore golden teacher 2 farkli kisinin elinde farkli sonuclar verir mi ?
Birde sen yetistirdigim orda sicakligi olcuyormusun benim ev cok gunes aliyor ve sicak,ama bir odam hic gunes almiyor ve serinin bir tik ustu her zaman,o oda daha mi ideal olucaktir.birde su puskurtme ne siklikla yapiliyor ?
evet kanka aynı hasattaki farklı mantarlar arasında dahi fark olur, oda sıcaklığı yetiştirdiğin türün ne kadar sıcaklık istediğine göre değişir, su püskürtme mevzusunu da konuda yazdım ama yine söyleyeyim günde 4 kere ideal
edit: ayrıca herkesin bünyesi ve psikolojisi farklı olduğundan trip herkes için kendine hastır. mantar türünün halüsinasyonunun güçlü olup olmadığı, dengeyi bozup bozmadığı veya tribin ne üstüne yoğunlaştığını önceden bilebilirsin kalanı kişisel deneyimlerdir
 
Son düzenleme:
@IcBlue Patron penis envy kafa raporunu merak ediyorum,ona oncelik verirmisin.tanriyla tanistim diyenler var cok ilgimi cekti bu tur.eger ilk hasatimi basarili yaparsam ilk isim envy spore siparisi vermek
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    ***** *** *** ****
  • LeeChandler LeeChandler:
    ****** ***** ***** ** ****** *** hahahahahahahaha*** * ********* ********* hahahaha**** ****** ******* **** **** ********* ***** ***** ********
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    **** ** **** ***** ********** **** ** ******** hahahaha**
  • kkush kkush:
    *** **** ** ******* ******* ******** *** *** ****
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    hahahaha**** ** ******** **
  • kkush kkush:
    *** hahahaha********
  • kkush kkush:
    **** **** ****** *****
    +1
  • kkush kkush:
    ****** * *** **
  • TabldotLife TabldotLife:
    *** * ********** ***** hahahaha
  • İnksel İnksel:
    ******** *****
  • TabldotLife TabldotLife:
    **** ****** ********* ***** ******** ***** ******* ******** **** ****** *****
  • İstanbul İstanbul:
    ***** **** ** ***** *** ***** **** ** ******* ******* ***
  • kkush kkush:
    **** ***** ********
  • İstanbul İstanbul:
    *** ***** *** ***** hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha****** *** ********* ******* ********* ******
  • kkush kkush:
    hahahaha ****** hahahaha* ***
  • kkush kkush:
    **** hahahaha* ********** **** hahahaha*
  • İstanbul İstanbul:
    ********** ****** ********** *** *** **
  • kkush kkush:
    ****** ********** **** ***** *****
  • kkush kkush:
    hahahaha*** hahahaha ***
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    *** *** ******* hahahaha*
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    ***** ******** ** ********
  • kralartur01 kralartur01:
    ******* ** ********** ****** *** hahahaha ***** ***** ** ****** *** ***
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    ***** *** ***** ****** ******* **
  • Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii:
    **** **********
    Prof.Dr.Tonii Prof.Dr.Tonii: **** **********
    Üst