Mantar ile ilgili soru

xipperzo

Yeni üye
Öncelikle merhabalar ;
Benim merak ettiğim bir kaç soru var ve budaki @SkippeRR ve @IcBlue reisin adını duydum ona sorayım dedim. Başka bilen varsa ondanda cevabı alırım Amaç bilgi edinmem.

Soru 1) Mantar Miseli alsam onu sonradan çoğalta bilir miyim ? Evet ise nasıl çoğaltabilirim ?
Soru 2) Spor ile misel arasındaki fark nedir ?
Soru 3) Kuruyan mantarların saklama ömrü ne kadar ve nasıl saklanır?
soru 4) Satın aldığım yada üretilebiliyorsa kendi ürettiğim miseli/sporu ne kadar süre saklıyabilirim ? Ve nasıl saklamalıyım ?
 
Son düzenleme:

IcBlue

Doktor
merhabalar dostum, hemen şöyle tutayım elinden

1 - miselin fiziken mantarı oluşturmadan önce zaten olabildiğince gelişmesi gerekir. çoğalan bir yapıdır, bunun için miseli bir besiyerine aşılaman yeterli. Agar veya sıvı kültür bunun için en sık kullanılan iki seçenek örneğin ancak çok farklı yöntemleri de var.

2 - çok basitize şekilde bir benzetme yapacak olursak sporlar polenlere, miselyum ise köklere benzer. iki uyumlu spor, uygun şartlarda bir araya geldiğinde misel oluşturmaya başlar. her ne kadar rahat anlatabilmek için bitkiye benzetmek kolay olsa da mantar yetiştirmenin bir mikrobiyoloji alanı olduğunu, bitki yetiştirmeye asla benzemediğini ve doğru yapılmadığında ciddi sorunlara yol açabileceğini de belirtmekte fayda var.

3 - kurutulmuş mantar da her kurutulmuş gıda gibi uygun şartlarda aylarca ve yıllarca saklanabilir. bu durum yenilebilirliğini etkilemiyor olsa da psikoaktif mantarların uzun süreler saklanması ideal bir durum değildir. şurada az biraz detayı var (link)

4 - miseli ne kadar saklayabileceğin kullandığın besiyeriyle ilgilidir. misel, gelişimi destekleyecek besin olduğu sürece yıllarca saklanabilir. belli bir gelişim seviyesine ulaştıktan sonra ısıyı düşürerek gelişimi yavaşlatmak daha uzun süreler saklamaya olanak tanır. ancak burda mutasyon gibi daha komplike mevzular konuya dahil oluyor, bu nedenle bilgi edindikçe ve geliştikçe miselini daha uzun süreler saklayabileceğini söyleyebiliriz. başlangıçta 1-3 ay sağlıklı bir şekilde muhafazayı hedeflemek daha gerçekçi olacaktır. sporları ise paketledikten sonra ışık ve nemden uzak tuttuğun sürece yıllarca sorunsuz saklayabilirsin.

------------

mantarla tanışmak istiyorsan yetiştirmeden önce hiç değilse bir kere deneyimlemeni öneririm. yetiştirmek, kendini sürekli bir ders çalışma, para ve mesai harcama döngüsü içinde bulacağın bir aktivite. bunun için de bu kadar emeği neye harcadığını bilmek ve istediğine emin olmak oldukça önemli. pek hata kaldıran bir süreç olmadığını bilerek yaklaşmak gerekir, bu nedenle bilinçli olmak ayrı bir önem taşıyor. lütfen yanlış anlama bunu sen bilinçsiz yaklaşıyorsun anlamında söylemiyorum. sorduğun sorulardan yaptığım çıkarım mevzunun çok başında olduğun yönünde, bu nedenle benimki sadece dostça bir öneri. konunun içinden biri olarak bu işi övdüğüm kadar risklerinden de bahsediyor olmam gerekir. forum içinde bu konuya ilişkin çok tatlı sohbetler var, güzel bir giriş olması için ben elimin altındaki birkaç linki de buraya ekliyorum.

(link) deneyimler üzerine sohbetler
(link) ne ulen bu mantar tribi
(link) LSDden farkı

gönlünce olması dileğiyle, bol şans.
 
Ü

Üye silindi 30498

Guest
IcBlue söylenebilecek her şeyi ve ben cevap verseydim devamında söyleyeceğim her şeyi de beraberinde söyleyip konuyu kapatmış zaten. Fakat yine de kendime şöyle bir alan açıp mevzunun bir tarafından tutacağım. Olabildiğince farklı yerlerinden değinmeye çalışarak kuruluyorum mevzuya müsaadenizle. Teşekkürler...

1-) Elbette miselyum alıp çoğaltabilirsin dostum fakat çoğaltma durumu tamamen miselyumu nasıl aldığına göre değişir. Örneğin substrat içerisine aşılanmış bir miselyum aldıysan, bunu çoğaltmak için bir parça ile tekrar petri agar'a dönebilir, kolonizasyon ve izolasyon sürecine başlayabilirsin. Ya da sıvı kültür aldıysan, yeni bir sıvı kültüre, kültürler arası aşılamalar yapabilirsin. Ve pek tabi bunların kendi saklama koşulları mevcut. Örneğin; Bir petri agar satın aldıysan ve bu gelişime başlamış bir petri agar ise, gelişim petri kabının sınırlarına gelmeden, eğer gözlemliyorsan kontaminasyona en uzak noktadan bir parça ile izolasyon sürecine başlayabilirsin. Petrilerini de 22-28 derece aralığında, doğrudan ısı almayan ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsin. Sıvı kültürü de yine aynı sıcaklık ve koşullarda saklamanı öneririm. Petride saklama süresi, petri kabının sınırlarına ulaşana dek devam eder, fakat sıvı kültürü ilk aşılaması yapıldığı andan itibaren 1-3 ay içerisinde kullanmanı ya da yeni bir aşılama yaparak yola devam etmeni öneririm.

Fakat yukarıda verdiğim sıvı kültür ve petri kabındaki her iki aşılama için de şunu bilmen gerekir; Yaptığın her yeni aşılama, elinde bulunan miselyumun orijinalliğinden harcayacaktır. Miselyum, sadece hayatta kalmaya çalışan ve yalnızca çoğalmayı hedefleyen bir mikroorganizmadır. Sadece çoğalmak ve hayatta kalmak için de bulunduğu koşullara adapte olabilmek için mutasyona uğrayabilir. Bu sebeple yapacağın işlemlerde, eline geçen miselyumun geçmişini bilmekle beraber, yapacağın işlemlerde de kontaminasyondan arınmış hızlı sonuçlara kestirmelerden gidebilmek için elinden geleni yapmalısın. Çünkü hayatta kalmak için mutasyona uğrayan miselyum, meyve verdiğinde, artık senin elde etmek istediğinden çok daha farklı bir şeye dönüşmüş olabilir.

2 ve 3 numaralı sorularının cevaplarına benim söyleyebileceğim ekstra bir şey yok kankam. Cekum ışık tutmuş. 4 numaralı sorunu ve cekumun verdiği cevabı okuyunca, yazdığım şeylerin benzerliğini ve aynılığını keşfettim ama silmek de istemedim ne bileyim salkdhsal

Şuradan devam edeyim; Bir satıcıdan spor almak da miselyum almak kadar çok bilinmeyene sahiptir. Sadece spor print almak, aldığın genetiğin hasat edilmiş halindeki cap boyutuna bakarak, eline geçen spor printin boyutuyla yapacağın karşılaştırma, en azından genetiğin doğru olup olmadığını ya da spor printin folyo üzerindeki yoğunluğuna bakarak verimli olup olmadığını anlamana yarar. Mesela eline bir miselyum geçtiğinde, bu miselyum meyve verene kadar hangi genetik üzerinde işlem yaptığını bilemezsin.


Eğer mantar üretmek istiyorsan da bilmen gereken bir takım durumlar var. Mesela ev ortamında üretilmiş her spor print ve her miselyum kontaminasyonu da beraberinde getirecektir. Substrata aşılanmış ya da box aşamasındaki bir süreçte ise kontaminasyon ile karşılaşmak aşırı can sıkıcıdır. Tüm emeğini ve paranı çöpe atmana sebep olabilir. Bunun yerine eline geçen miselyum ya da spor printi önce izolasyona tabi tutman ve kontaminasyondan %100 arındığına emin olman gerekir. Mevzular burada çok daha açılıp karışıklaşmaya başlıyor.

Ve sırf bu sebeplerden ceku "Önce mantar ile aranızdaki bağı keşfedin" diyor. Haklı da. Neden piyasada çok fazla mantar vendor yok mesela? Ya da neden herkes mantar deneyimlemiş, elinde mantar gezen insanlar değiller? Neden sokakta "ne lazım kardeş" diye soran adama, "kanka bana 2.5 golden versene" diyemezsin? Çünkü üretebilen yok. Ben henüz satın aldığım hiçbir mantarı gönül rahatlığıyla "Ulan şerefsize bak süt gibi mantar çıkarmış" diyerek tüketemedim. Onun yerine hep "Kontaminasyon mu lan bu? Yok ya brusing gibi daha çok galiba" gibi tatsız meselelere maruz kaldım. O yüzden önce mantarın deneyiminde ilerlemek, sonra mantar ile kafayı yemek, sonra üretime geçmek çok daha verimli bir davranıştır. Yolda bir sürü başarısızlığa maruz kalmak, usanmadan öğrenme hevesi ve istikrarlı bir şekilde adım adım ilerlemek için gerçekten bunlar gerekiyor. Mantarlar ve dünyaları olağanüstü muhteşemler.

Umarım gönlünce olur dostum.

Sevgiler & Saygılar!
 

xipperzo

Yeni üye
Hocalarım @IcBlue @SkippeRR teşekkür ediyorum güzel vaktinizden ayırıp yol göstediğiniz için. Söylediklerinizin hepsini çok dikkate alıcam. Ancak 1 sorum daha var.
Mantardan elde ettiğimiz sporları kapalı bir ortamda yada aluminiumun üzerine döküleni ne kadar süre saklarız ?
 
Son düzenleme:

IcBlue

Doktor
@IcBlue Misel de dondurulursa yıllarca buzlukta kalamaz mı?
5 derecenin altında, 0 dereceye yaklaştıkça misellerin yaklaşık %60ı ölmüş olur. mantar gelişimleri bu nedenle dondurulmaz ancak buzdolabında saklanabilir. her 6 ayda bir de kontrol edilerek gerektiğinde besiyeri değiştirilir. düşük ısılarda gelişim yavaşladıkça besinleri de daha yavaş tüketir ancak besin yetersiz kaldığında misel kaliteden harcamaya başlar. önce rengi kararmaya sonra da ölmeye başlar.

--------------

Hocalarım @IcBlue @SkippeRR teşekkür ediyorum güzel vaktinizden ayırıp yol göstediğiniz için. Söylediklerinizin hepsini çok dikkate alıcam. Ancak 1 sorum daha var.
Mantardan elde ettiğimiz sporları kapalı bir ortamda yada aluminiumun üzerine döküleni ne kadar süre saklarız ?

aha bak böyle :)
sporları ise paketledikten sonra ışık ve nemden uzak tuttuğun sürece yıllarca sorunsuz saklayabilirsin.

edit : şunu da ekleyeyim parça parça olmasın. spor aktif olmadığından ve uygun şartlara alınmadan gelişim göstermeyeceğinden buzdolabında saklanmasına ihtiyacı yoktur. ancak ışık ve nem zaman içinde sporun etkinliğini yitimesine sebep olur. alüminyum folyo veya yağlı kağıda aldığın spor printi sporlar birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde, baskının olduğu kısımları katlamamaya özen göstererek bir kilitli poşette saklaman en sağlıklısı olacaktır. açıkta bırakmak ve hava sirkülasyonuna maruz kalması ortama dağılmasına ve/veya kontamine olmasına sebep olacaktır.
 
Son düzenleme:

xipperzo

Yeni üye
@IcBlue ve @SkippeRR Hocalarım size yeni bir soruyla geldim. Agar ile misel hazırlıyoruz ya bana o besiyeri için neler gerekiyor ve hazırlarkenki aşamaları nedir ? (Sorularım oldukça buradan devam etsem sorun olur mu? Konu sayfasını her seferinde yeni bir konuyla kirletmiyeyim)
 

IcBlue

Doktor
kankacım müthiş bir mesai bekliyorsun şu an benden. sana birşeyleri sıfırdan anlatmakla, araştırmaların sonunda kafanda oturmamış yerlerde yardımcı olmak çok farklı şeyler. birbirimize daha makul beklentilerle geldiğimiz sürece tabii, her adımda yanında olmaktan mutlu oluruz.

yine önden yol göstermesi için şu aşamada araştırman gereken bazı başlıkları vereyim ben sana

- SAB Still Air Box, durgun hava prensibi ile steril bir şekilde çalışmanı sağlayan yüzey alanın. bunu kendin yapabilirsin, internette ve forum içinde de anlatımı mevcut. bu veya daha iyisi olmadan mantarla çalışmamalısın.

- MYA (Malt Yeast Agar) petri yüzeyinde çalışmak için en ideal besiyeri tarifi.

- Laboratuvar standartlarında çalışma ve hijyen teknikleri, besiyeri üzerinde çalışacaksan kesinlikle edinmen gereken becerilerdir.

kolay gelsin, bol şans.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • deyorke Chat bot:
    ******* *** ******* *** *** *********
    deyorke Chat bot: ******* *** ******* *** *** *********
    Üst