asdasd123123
Yeni üye
Kankalar öncelikle şunu söylemeliyim, ben bizzat yetiştirmedim hala spor arayışındayım. Ancak forumda isteyen arkadaşlar vardı ve bilgi olarak paylaşmak istedim. Buraya bir videoyu kaynak alarak özetlemeye çalışıcam sizin için. Umarım yararlı olur. Küçük hatalarımın kusuruna bakmazsınız umarım.(Bu başlık "bokluderehaze" adlı kankamıza itafen hazırlanmıştır.)
-Vermikülit, pirinç unu ve sudan oluş bir karışım yapıp bunu ağzı geniş kavanozlara dolduruyoruz.(Su az miktarda konuluyor Videodan da görebilirsiniz veya başka videolarda karışımın tam tarifini veriyorlar onlardan da yararlanabilirsiniz.)
-Hazırladığımız kavanozların kapaklarını kapatıp kenarlarına 4 er delik açıyoruz ( Saat 12, 3, 6, 9 yönlerinde ve isteğe bağlı ortaya da açılabilir.) Sonra da bu kavanozların üstünü folyoyla sıkıca kapatıyoruz.
-Bu kavanozları bir düdüklü tencere içine koyup bir süre sıcaklık ve basınç ile karışımımızı sterilize ediyoruz.(Tencereye bir miktar su koyup tabanına kavanozların değmemesi için birşeyler koyuyoruz "tavanın altına konulan metal şeyler falan olur".)
-Sonrasında sporlarımızı bir adet içi önceden kaynatılıp soğutulmuş su dolu şırınganın içine çekiyoruz.(Suyu biraz dışarı verip geri çekerek bu işlemi yapabilirsiniz.)
-Bu şırınganın ucunu ateş ile sterilize ettikten sonra kavanoz kapağındaki deliklerden içeri doğru enjekte ediyoruz.
-Kavanozları tekrar folyo ile kaplayıp karanlık, temiz ve sıcak biryere bırakıyoruz.
-Bir süre sonra kavanozlarımızda beyaz kümeler oluşmaya başlayacaktır. Eğer beyaz değil de başka bir renk oluşmaya başladıysa hemen o kavanozdan kurtulun o işin geri dönüşü olmaz.
-Bu beyaz kümeler 2-4 hafta arasında büyümeye devam edecek ve bütün kavanozun etrafını sarana kadar bekleyeceğiz.
-Kavanozların tamamı beyaz kaplandıktan sonra içindeki karışım bloklaşmış olacak ve dışarı çıkmaya hazır olacaktır.
-Şeffaf ve nemi tutacak bir plastik kutu veya balık akvaryumu gibi bir yere kavanozumuzu ters çevirip içindeki bloğu bu ortama yerleştiriyoruz.
-Mantarlar blok üzerinde 2-3 hafta içerisinde olgunlaşırlar ve hasat edilebilir duruma gelirler.
-İster taze taze, ister kurutarak tüketebilirsiniz.
Çevirisini yaptığım video bu arkadaşlar: https://www.youtube.com/watch?v=sYTWutXYGHY
Videonun baş kısmını çevirdim asıl olay orada anlatılıyor. Gerisi detay ve başka şeyler denemek isteyenler için.
Başta da dediğim üzere ben ne yetiştiriciyim ne de profesyönel biriyim bu konuda. Sadece bir çeviri yapıp birkaç bilgi bırakmak istedim forumumuza.
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Eğer hatalarım varsa söylemekten çekinmeyin lütfen.
NOT: Hala spor arayışı içindeyim bu konuda bilgisi olan kankalar benimle iletişime geçsin.
@TohumsuzEsrar Bey e sevgiler, saygılar...
-Vermikülit, pirinç unu ve sudan oluş bir karışım yapıp bunu ağzı geniş kavanozlara dolduruyoruz.(Su az miktarda konuluyor Videodan da görebilirsiniz veya başka videolarda karışımın tam tarifini veriyorlar onlardan da yararlanabilirsiniz.)
-Hazırladığımız kavanozların kapaklarını kapatıp kenarlarına 4 er delik açıyoruz ( Saat 12, 3, 6, 9 yönlerinde ve isteğe bağlı ortaya da açılabilir.) Sonra da bu kavanozların üstünü folyoyla sıkıca kapatıyoruz.
-Bu kavanozları bir düdüklü tencere içine koyup bir süre sıcaklık ve basınç ile karışımımızı sterilize ediyoruz.(Tencereye bir miktar su koyup tabanına kavanozların değmemesi için birşeyler koyuyoruz "tavanın altına konulan metal şeyler falan olur".)
-Sonrasında sporlarımızı bir adet içi önceden kaynatılıp soğutulmuş su dolu şırınganın içine çekiyoruz.(Suyu biraz dışarı verip geri çekerek bu işlemi yapabilirsiniz.)
-Bu şırınganın ucunu ateş ile sterilize ettikten sonra kavanoz kapağındaki deliklerden içeri doğru enjekte ediyoruz.
-Kavanozları tekrar folyo ile kaplayıp karanlık, temiz ve sıcak biryere bırakıyoruz.
-Bir süre sonra kavanozlarımızda beyaz kümeler oluşmaya başlayacaktır. Eğer beyaz değil de başka bir renk oluşmaya başladıysa hemen o kavanozdan kurtulun o işin geri dönüşü olmaz.
-Bu beyaz kümeler 2-4 hafta arasında büyümeye devam edecek ve bütün kavanozun etrafını sarana kadar bekleyeceğiz.
-Kavanozların tamamı beyaz kaplandıktan sonra içindeki karışım bloklaşmış olacak ve dışarı çıkmaya hazır olacaktır.
-Şeffaf ve nemi tutacak bir plastik kutu veya balık akvaryumu gibi bir yere kavanozumuzu ters çevirip içindeki bloğu bu ortama yerleştiriyoruz.
-Mantarlar blok üzerinde 2-3 hafta içerisinde olgunlaşırlar ve hasat edilebilir duruma gelirler.
-İster taze taze, ister kurutarak tüketebilirsiniz.
Çevirisini yaptığım video bu arkadaşlar: https://www.youtube.com/watch?v=sYTWutXYGHY
Videonun baş kısmını çevirdim asıl olay orada anlatılıyor. Gerisi detay ve başka şeyler denemek isteyenler için.
Başta da dediğim üzere ben ne yetiştiriciyim ne de profesyönel biriyim bu konuda. Sadece bir çeviri yapıp birkaç bilgi bırakmak istedim forumumuza.
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Eğer hatalarım varsa söylemekten çekinmeyin lütfen.
NOT: Hala spor arayışı içindeyim bu konuda bilgisi olan kankalar benimle iletişime geçsin.
@TohumsuzEsrar Bey e sevgiler, saygılar...