Led'in verimi ve LED önerisi

S3yl3rd

Yeni üye
Selamlar, uzuncana LED ışıkların verimini araştırdım. Herkesten farklı bir şey duydum. Yok lümen yok par yok led belirttiği w değerini vermiyor vs. Vs. Tecrübeli arkadaşlarıma sordum doğal olarak. Kimisi bitki başına 200w koy en az dedi kimisi bitki başına 10000 lümen ver dedi. Başka bir arkadaşımdan öneri istedim ben cob LED kullanıyorum 89000 lümen dedi ve 700 liraya almış full spektrum şaşırdim madem bu kadar iyi millet neden 3 4 bin lira veriyor geçti aklımdan. Arkadaşlar bu konu başımı ağrıtti. Ben 4 bitki yetiştirecegim çadırım 120x120x200. İleride bitki sayısını arttıracağım ama baya 4 bitkiyi iyi besleyecek hasati arttıracak mantıklı,uzun ömürlü bir full spektrum LED önerirmisiniz ? Lümeni iyi bir verim için kaç olmalı bitki başı? Elektrikçi ye mi yaptırtayim ? Eğer elektrikçi ye yaptırt diyorsanız ona net olarak ne diyeyim? Almayı düşündüğüm LED buydu 38500 lümen 1000w çift spektrum. https://www.bitkiyetistirmekabini.com/urun/1000w-cift-chips-10w-led-full-spectrum-bitki-yetistirme-led-lamba/
Herkesten farklı bişey görüp okuduğum için konuyu açıyorum. Kusura bakmayın bu tür konular daha önce açılmış olabilir. Ustaların yorumunu merak ediyorum. Linkini verdiğim LED lamba kaç bitki yetiştirir ? Mantıklı bir seçim mi ? Veya bana LED lamba önerirmisiniz siz?
Teşekkür ediyorum iyi günler


Veya benim ledi yaptırırken neyi bilmem gerekiyor ? Üreten elektrikciler full spectrum 380-780nm , 80-90ra  diyor bu değerler yeterlimi


İsteğe göre 6500k,4000k ledler de mevcutmuş. Ben ne isteyeyim yapmaları için ?
 
Merhabalar kankacım en baştaq böyle sorular soruyor olman normal gerçekten grow işinin gübresinden ışığına, her tarafı ayrı bir derya. Ben dilim döndüğünce sana açıklamaya çalışayım durumu umarım faydalı olur.
Öncelikle ışıklar ile alakalı söylenen birçok şey var bunlardan ilki bir bitkinin 10.000 lm ihtiyacı olması.aslında bu tam olarak doğru değil. Neden? Çünkü bitki her ışıkla fotosentez yapamıyor, güneş ışığıyla fotosentez yapıyor. Işık dediğimiz şey aslında bir radyasyon. Radyasyon dediğimiz şey de esasında enerjinin ışıma veya parçacık yoluyla aktarılması işlemi. Dolayısıyla ısı da ışık da bir radyasyon oluyor. Radyasyon deyince aklında sadece 5 kollu bebekler canlanmasın diye söylüyorum bunu çünkü az sonra PAR mevzusunu açıklarken bu kavramla karşılaşıcaz. Demiştik ki bitkiler ışık vasıtasıyla fotosentez yapıyor. Fotosentez neticesinde havadaki karbondioksiti güneşteki ışığı kullanarak kendisine basit şeker üretiyor. Ama bu fotosentezi yapabilmesi için bitkinin güneşin yaydığı formda bir ışığa ihtiyacı var. İşte bu noktada karşımıza PAR çıkıyor. 
PAR (Photosynthetically Active Radiation = Fotosentetik Aktif Radyasyon) = Yani bitkinin fotosentez yapmasına yarayan radyasyon. Bununla beraber PPF ve PPFD dediğimiz değerler var. 
PPF (Photosyntetic Photon Flux = Fotosentetik Foton Akışı) = Yani ışık kaynağının ne kadar fotosentetik foton yani ışık yaydığını açıklayan kavram.
PPFD (Photosyntetic Photon Flux Density = Fotosentetik Foton Akış Yoğunluğu) = İşte burası kilit nokta, bu kavram üretilen fotosentetik ışığın bitkiye ne kadar ulaştığını ifade eden kavram. bunu metrekare olarak bize veren birim ise [font=helvetica, arial, sans-serif]µmol/(m²s).[/font]
Şimdi bizim bitkilerimiz vejetatif dönemde ve çiçeklenme döneminde farklı ışıklar istiyor. Sebebi mevsim döngüleri. Güneşin ilkbahar başlarında ve yaz sonlarında dünayya göre konumu neticesinde bize ulaşan ışığın kelvin(=ışık sıcaklığı) ve dalga boyları değişiyor. Bitki de ışığın değişen dalga boyuna davranışlarını değiştirip yaşam döngüsünde ilerlemeye devam ediyor. Şimdi Full spectrum led lambalar bu iki ışığı beraber veriyorlar diyelim kısaca.
PAR-PPF-PPFD değerlerinden bizim için en önemlisi olan PAR değil esasında PPFD ama herkes PAR diyor. Şimdi PPFD değerleri ile kaç bitki yetiştireceğini ve bunlardan nasıl verim alacağını gösteren birkaç diyagram ve örnek ekleyeyim buraya kafanda daha da netleşecektir.
learning4.jpg


Yukarıda da gördüğün üzere 500 PPFD'nin altında düşük büyüme izlenirken 500-1000 arasında orta-iyi büyüme izleniyor. 1000 ppfd değerinin üzerinde ise bitki fotosentez yapmak için atmosferde bulunan karbondioksitten daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarı 350-450 ppm arasında. Bu tabi bulunduğun yere göre değişiklik gösterecektir. Hava izleme raporlarına bakarak bunu görebilirsin. Yine arduino kullanmak suretiyle bir karbondioksit ölçüm sensörü de edinebilirsin. Konunun dışına çıkmayalım daha diyeceklerim var ::)
Şimdi PPFD değerlerine bakarak ışık satın aldın diyelim. Ama bu değerleri okumak da çok önemli. Her satıcı sana bazı şekillerle PPFD değerlerini aktarıyor tabii bunların %100 doğru olduğunu da bilmemiz mümkün değil. Eğer forumda bir babayiğit çıkar da 5k fiyatlara satılan bir quantum sensör alırsa çok da güzel olur valla. Ama yputube'da bazı markaların canlı ölçüm testleri var onlara bakabilirsin. Lafı çok uzattım hemen devam ediyorum.
HTB1psjZV6DpK1RjSZFrq6y78VXa7.jpg


,Yukarıda aliexpress'te Yxo Yuxinou firmasının Samsung LM301B (LM301H değil diye tahmin ediyorum) modeliyle yaptıklarını iddia ettikleri ölçümlerin 240w;/480w/720w modelleriyle fotoğrafları var. Ölçümler 30 cm ve 60 cm yükseklikten 1'x1' (dikkatini çekerim bunlar cm veya metre değil ' işareti ile feet biriminden bahsediyorlar) yani 30x30 cm (=1'x1') 60x60 cm (2'x2') 90x90 cm (3'x3') değerlerine tekabül edecek alanlara bölündüğünü ve bu alanların orta, kenar ve köşelerine ne kadar "bitkimize yarayan ışığın ne kadar ve ne yoğunlukta" geldiğini gösteren PPFD değerlerini görüyorsun. Bu fotoğrafları 90x90'lık bir kabin olarak değerlendirirsen eğer merkezden uzaklaştıkça PPFD değerlerinin düştüğünü ve merkeze yaklaştıkça bu değerlerin arttığını görüyorsun.
Şimdi artık tamamen senin özelinde konuya yaklaşabiliriz. İlk önce yanlış soruyu soruyorsun ve hemen hemen hepimizin ilk etapta düştüğü hataya düşüyorsun. Bu hataya ben de düştüm ve ceremesini çekiyorum hala. İlk sorman gereken soru -ki bu soruyu kendine sorman gerekiyor öncelikle- 
1. Ne kadar alanım var? Bu sorunun cevabı 90x90x180'lik bir kabin olsun o zaman ikinci soruya geçelim.
2. Bu alana ne kadar ışık sağlayabilirim? Bu sorunun cevabı da linkini attığın ışık olsun.

bitki-yetistirme-led-lamba-1000w10.jpg

Bu web sitesindeki ışığın iddiası o zaman şu mu oluyor? 1,5 m2'lik alana 50 cm yükseklikten 2170 PPFD değerinde ışık veriyorum. Prizden çektiği güç: 240w. Yani gerçek tüketimi 240w olup, 1000w olarak pazarlanan ( ki bu pazarlama değeri şunu ifade ediyor 1000 watt güç tüketimi yapan bir hps lambaya eşitim) led ışığı 240w Samsung LM301B ledlerinden daha verimli. Bu ayrımı yapmayı da sana bırakıyorum dostum. Bana pek de inandırıcı gelmedi doğrusu.
Yukarıda ışığa göre kaç bitki yetiştirebilirim sorusunun cevabını vermenin yolunu gösterdim sana. Şimdi kaç bitki yetiştirebilirim sorusunun bir de ışıktan bağımsız alan ile cevabını vermenin yolunu göstereyim. 
Bu tamamen bitkinin türüyle (sativa-indica), genetiğiyle ve vereceğin eğitimlere bağlı. Sen dersen ki Hunlu üstadın https://tohumsuz.com/showthread.php?tid=8011 konusundaki gibi bir eğitim yaparım o zaman bir bitki için 70x70 cm'lik alan kullanırsın. Ya da ben gibi kıç kadar alana 5 tane auto sokarsın. Ama ben efil efil bitki yetiştirmek istiyorum 1x1 m2'de bir bitki de yetiştirirsin. 
Umarım yardımcı olmuş, kafandaki soru işaretlerini bir nebze giderebilmişimdir. Uzun uzun yazdım çünkü ben de seninle aynı soruları soruyordum ve cevapları bulması çok zor oldu benim için.
 

alexsandro

Yeni üye
kanka bende çok araştırdım senin gibi ama en son aldığım 85x20 cm lik panele toplamda 480 parça nichia marka full spectrum led döşettim bu ledleri 5 e bölündüğünü düşün iki parça sağda 1 ortada diğer iki parçada solda. Ortadakinin yanınada ortadaki  Samsung 660nm kırmızı ve 450 nm Royal  blue led döşettim tabi yapan elektrikçi yardımcı oldu anladığım kadarıyla ledlerde lümenden ziyade par değeri yüksek olmalıymış bu kırmızı ve mavide par değerini yükseltiyormuş 400w lık bir panel elektrik bedelide az yansıyor şuanda gayet memnunum 2400 ila 3000 lira arası fiyata denk geldi  bitkiler outdoor daydı kabine çektim 1 hafta oldu ama daha yeni çiçeklenirken kabinin içinde şuan kristaller coşuyor
 

S3yl3rd

Yeni üye
Beyler sağolun çok güzel açıklamışsınız ve bayada uğrasmissiniz teşekkürler. Elektrikciye gidip yaptırmaya karar verdim.
 

Frddd

Yeni üye
ayranadam' Alıntı:
Merhabalar kankacım en baştaq böyle sorular soruyor olman normal gerçekten grow işinin gübresinden ışığına, her tarafı ayrı bir derya. Ben dilim döndüğünce sana açıklamaya çalışayım durumu umarım faydalı olur.
Öncelikle ışıklar ile alakalı söylenen birçok şey var bunlardan ilki bir bitkinin 10.000 lm ihtiyacı olması.aslında bu tam olarak doğru değil. Neden? Çünkü bitki her ışıkla fotosentez yapamıyor, güneş ışığıyla fotosentez yapıyor. Işık dediğimiz şey aslında bir radyasyon. Radyasyon dediğimiz şey de esasında enerjinin ışıma veya parçacık yoluyla aktarılması işlemi. Dolayısıyla ısı da ışık da bir radyasyon oluyor. Radyasyon deyince aklında sadece 5 kollu bebekler canlanmasın diye söylüyorum bunu çünkü az sonra PAR mevzusunu açıklarken bu kavramla karşılaşıcaz. Demiştik ki bitkiler ışık vasıtasıyla fotosentez yapıyor. Fotosentez neticesinde havadaki karbondioksiti güneşteki ışığı kullanarak kendisine basit patlıcan üretiyor. Ama bu fotosentezi yapabilmesi için bitkinin güneşin yaydığı formda bir ışığa ihtiyacı var. İşte bu noktada karşımıza PAR çıkıyor. 
PAR (Photosynthetically Active Radiation = Fotosentetik Aktif Radyasyon) = Yani bitkinin fotosentez yapmasına yarayan radyasyon. Bununla beraber PPF ve PPFD dediğimiz değerler var. 
PPF (Photosyntetic Photon Flux = Fotosentetik Foton Akışı) = Yani ışık kaynağının ne kadar fotosentetik foton yani ışık yaydığını açıklayan kavram.
PPFD (Photosyntetic Photon Flux Density = Fotosentetik Foton Akış Yoğunluğu) = İşte burası kilit nokta, bu kavram üretilen fotosentetik ışığın bitkiye ne kadar ulaştığını ifade eden kavram. bunu metrekare olarak bize veren birim ise [font=helvetica, arial, sans-serif]µmol/(m²s).[/font]
Şimdi bizim bitkilerimiz vejetatif dönemde ve çiçeklenme döneminde farklı ışıklar istiyor. Sebebi mevsim döngüleri. Güneşin ilkbahar başlarında ve yaz sonlarında dünayya göre konumu neticesinde bize ulaşan ışığın kelvin(=ışık sıcaklığı) ve dalga boyları değişiyor. Bitki de ışığın değişen dalga boyuna davranışlarını değiştirip yaşam döngüsünde ilerlemeye devam ediyor. Şimdi Full spectrum led lambalar bu iki ışığı beraber veriyorlar diyelim kısaca.
PAR-PPF-PPFD değerlerinden bizim için en önemlisi olan PAR değil esasında PPFD ama herkes PAR diyor. Şimdi PPFD değerleri ile kaç bitki yetiştireceğini ve bunlardan nasıl verim alacağını gösteren birkaç diyagram ve örnek ekleyeyim buraya kafanda daha da netleşecektir.
learning4.jpg


Yukarıda da gördüğün üzere 500 PPFD'nin altında düşük büyüme izlenirken 500-1000 arasında orta-iyi büyüme izleniyor. 1000 ppfd değerinin üzerinde ise bitki fotosentez yapmak için atmosferde bulunan karbondioksitten daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarı 350-450 ppm arasında. Bu tabi bulunduğun yere göre değişiklik gösterecektir. Hava izleme raporlarına bakarak bunu görebilirsin. Yine arduino kullanmak suretiyle bir karbondioksit ölçüm sensörü de edinebilirsin. Konunun dışına çıkmayalım daha diyeceklerim var ::)
Şimdi PPFD değerlerine bakarak ışık satın aldın diyelim. Ama bu değerleri okumak da çok önemli. Her satıcı sana bazı şekillerle PPFD değerlerini aktarıyor tabii bunların %100 doğru olduğunu da bilmemiz mümkün değil. Eğer forumda bir babayiğit çıkar da 5k fiyatlara satıla bir quantum sensör alırsa çok da güzel olur valla. Ama yputube'da bazı markaların canlı ölçüm testleri var onlara bakabilirsin. Lafı çok uzattım hemen devam ediyorum.
HTB1psjZV6DpK1RjSZFrq6y78VXa7.jpg


,Yukarıda aliexpress'te Yxo Yuxinou firmasının Samsung LM301B (LM301H değil diye tahmin ediyorum) modeliyle yaptıklarını iddia ettikleri ölçümlerin 240w;/480w/720w modelleriyle fotoğrafları var. Ölçümler 30 cm ve 60 cm yükseklikten 1'x1' (dikkatini çekerim bunlar cm veya metre değil ' işareti ile feet biriminden bahsediyorlar) yani 30x30 cm (=1'x1') 60x60 cm (2'x2') 90x90 cm (3'x3') değerlerine tekabül edecek alanlara bölündüğünü ve bu alanların orta, kenar ve köşelerine ne kadar "bitkimize yarayan ışığın ne kadar ve ne yoğunlukta" geldiğini gösteren PPFD değerlerini görüyorsun. Bu fotoğrafları 90x90'lık bir kabin olarak değerlendirirsen eğer merkezden uzaklaştıkça PPFD değerlerinin düştüğünü ve merkeze yaklaştıkça bu değerlerin arttığını görüyorsun.
Şimdi artık tamamen senin özelinde konuya yaklaşabiliriz. İlk önce yanlış soruyu soruyorsun ve hemen hemen hepimizin ilk etapta düştüğü hataya düşüyorsun. Bu hataya ben de düştüm ve ceremesini çekiyorum hala. İlk sorman gereken soru -ki bu soruyu kendine sorman gerekiyor öncelikle- 
1. Ne kadar alanım var? Bu sorunun cevabı 90x90x180'lik bir kabin olsun o zaman ikinci soruya geçelim.
2. Bu alana ne kadar ışık sağlayabilirim? Bu sorunun cevabı da linkini attığın ışık olsun.

bitki-yetistirme-led-lamba-1000w10.jpg

Bu web sitesindeki ışığın iddiası o zaman şu mu oluyor? 1,5 m2'lik alana 50 cm yükseklikten 2170 PPFD değerinde ışık veriyorum. Prizden çektiği güç: 240w. Yani gerçek tüketimi 240w olup, 1000w olarak pazarlanan ( ki bu pazarlama değeri şunu ifade ediyor 1000 watt güç tüketimi yapan bir hps lambaya eşitim) led ışığı 240w Samsung LM301B ledlerinden daha verimli. Bu ayrımı yapmayı da sana bırakıyorum dostum. Bana pek de inandırıcı gelmedi doğrusu.
Yukarıda ışığa göre kaç bitki yetiştirebilirim sorusunun cevabını vermenin yolunu gösterdim sana. Şimdi kaç bitki yetiştirebilirim sorusunun bir de ışıktan bağımsız alan ile cevabını vermenin yolunu göstereyim. 
Bu tamamen bitkinin türüyle (sativa-indica), genetiğiyle ve vereceğin eğitimlere bağlı. Sen dersen ki Hunlu üstadın https://tohumsuz.com/showthread.php?tid=8011 konusundaki gibi bir eğitim yaparım o zaman bir bitki için 70x70 cm'lik alan kullanırsın. Ya da ben gibi kıç kadar alana 5 tane auto sokarsın. Ama ben efil efil bitki yetiştirmek istiyorum 1x1 m2'de bir bitki de yetiştirirsin. 
Umarım yardımcı olmuş, kafandaki soru işaretlerini bir nebze giderebilmişimdir. Uzun uzun yazdım çünkü ben de seninle aynı soruları soruyordum ve cevapları bulması çok zor oldu benim için.


kardeş helal olsun baya bilgilendirici
 

Resk10

Üye
Merhabalar kankacım en baştaq böyle sorular soruyor olman normal gerçekten grow işinin gübresinden ışığına, her tarafı ayrı bir derya. Ben dilim döndüğünce sana açıklamaya çalışayım durumu umarım faydalı olur.
Öncelikle ışıklar ile alakalı söylenen birçok şey var bunlardan ilki bir bitkinin 10.000 lm ihtiyacı olması.aslında bu tam olarak doğru değil. Neden? Çünkü bitki her ışıkla fotosentez yapamıyor, güneş ışığıyla fotosentez yapıyor. Işık dediğimiz şey aslında bir radyasyon. Radyasyon dediğimiz şey de esasında enerjinin ışıma veya parçacık yoluyla aktarılması işlemi. Dolayısıyla ısı da ışık da bir radyasyon oluyor. Radyasyon deyince aklında sadece 5 kollu bebekler canlanmasın diye söylüyorum bunu çünkü az sonra PAR mevzusunu açıklarken bu kavramla karşılaşıcaz. Demiştik ki bitkiler ışık vasıtasıyla fotosentez yapıyor. Fotosentez neticesinde havadaki karbondioksiti güneşteki ışığı kullanarak kendisine basit şeker üretiyor. Ama bu fotosentezi yapabilmesi için bitkinin güneşin yaydığı formda bir ışığa ihtiyacı var. İşte bu noktada karşımıza PAR çıkıyor.
PAR (Photosynthetically Active Radiation = Fotosentetik Aktif Radyasyon) = Yani bitkinin fotosentez yapmasına yarayan radyasyon. Bununla beraber PPF ve PPFD dediğimiz değerler var.
PPF (Photosyntetic Photon Flux = Fotosentetik Foton Akışı) = Yani ışık kaynağının ne kadar fotosentetik foton yani ışık yaydığını açıklayan kavram.
PPFD (Photosyntetic Photon Flux Density = Fotosentetik Foton Akış Yoğunluğu) = İşte burası kilit nokta, bu kavram üretilen fotosentetik ışığın bitkiye ne kadar ulaştığını ifade eden kavram. bunu metrekare olarak bize veren birim ise [font=helvetica, arial, sans-serif]µmol/(m²s).[/font]

Şimdi bizim bitkilerimiz vejetatif dönemde ve çiçeklenme döneminde farklı ışıklar istiyor. Sebebi mevsim döngüleri. Güneşin ilkbahar başlarında ve yaz sonlarında dünayya göre konumu neticesinde bize ulaşan ışığın kelvin(=ışık sıcaklığı) ve dalga boyları değişiyor. Bitki de ışığın değişen dalga boyuna davranışlarını değiştirip yaşam döngüsünde ilerlemeye devam ediyor. Şimdi Full spectrum led lambalar bu iki ışığı beraber veriyorlar diyelim kısaca.
PAR-PPF-PPFD değerlerinden bizim için en önemlisi olan PAR değil esasında PPFD ama herkes PAR diyor. Şimdi PPFD değerleri ile kaç bitki yetiştireceğini ve bunlardan nasıl verim alacağını gösteren birkaç diyagram ve örnek ekleyeyim buraya kafanda daha da netleşecektir.
learning4.jpg


Yukarıda da gördüğün üzere 500 PPFD'nin altında düşük büyüme izlenirken 500-1000 arasında orta-iyi büyüme izleniyor. 1000 ppfd değerinin üzerinde ise bitki fotosentez yapmak için atmosferde bulunan karbondioksitten daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarı 350-450 ppm arasında. Bu tabi bulunduğun yere göre değişiklik gösterecektir. Hava izleme raporlarına bakarak bunu görebilirsin. Yine arduino kullanmak suretiyle bir karbondioksit ölçüm sensörü de edinebilirsin. Konunun dışına çıkmayalım daha diyeceklerim var ::)
Şimdi PPFD değerlerine bakarak ışık satın aldın diyelim. Ama bu değerleri okumak da çok önemli. Her satıcı sana bazı şekillerle PPFD değerlerini aktarıyor tabii bunların %100 doğru olduğunu da bilmemiz mümkün değil. Eğer forumda bir babayiğit çıkar da 5k fiyatlara satılan bir quantum sensör alırsa çok da güzel olur valla. Ama yputube'da bazı markaların canlı ölçüm testleri var onlara bakabilirsin. Lafı çok uzattım hemen devam ediyorum.
HTB1psjZV6DpK1RjSZFrq6y78VXa7.jpg


,Yukarıda aliexpress'te Yxo Yuxinou firmasının Samsung LM301B (LM301H değil diye tahmin ediyorum) modeliyle yaptıklarını iddia ettikleri ölçümlerin 240w;/480w/720w modelleriyle fotoğrafları var. Ölçümler 30 cm ve 60 cm yükseklikten 1'x1' (dikkatini çekerim bunlar cm veya metre değil ' işareti ile feet biriminden bahsediyorlar) yani 30x30 cm (=1'x1') 60x60 cm (2'x2') 90x90 cm (3'x3') değerlerine tekabül edecek alanlara bölündüğünü ve bu alanların orta, kenar ve köşelerine ne kadar "bitkimize yarayan ışığın ne kadar ve ne yoğunlukta" geldiğini gösteren PPFD değerlerini görüyorsun. Bu fotoğrafları 90x90'lık bir kabin olarak değerlendirirsen eğer merkezden uzaklaştıkça PPFD değerlerinin düştüğünü ve merkeze yaklaştıkça bu değerlerin arttığını görüyorsun.
Şimdi artık tamamen senin özelinde konuya yaklaşabiliriz. İlk önce yanlış soruyu soruyorsun ve hemen hemen hepimizin ilk etapta düştüğü hataya düşüyorsun. Bu hataya ben de düştüm ve ceremesini çekiyorum hala. İlk sorman gereken soru -ki bu soruyu kendine sorman gerekiyor öncelikle-
1. Ne kadar alanım var? Bu sorunun cevabı 90x90x180'lik bir kabin olsun o zaman ikinci soruya geçelim.
2. Bu alana ne kadar ışık sağlayabilirim? Bu sorunun cevabı da linkini attığın ışık olsun.

bitki-yetistirme-led-lamba-1000w10.jpg

Bu web sitesindeki ışığın iddiası o zaman şu mu oluyor? 1,5 m2'lik alana 50 cm yükseklikten 2170 PPFD değerinde ışık veriyorum. Prizden çektiği güç: 240w. Yani gerçek tüketimi 240w olup, 1000w olarak pazarlanan ( ki bu pazarlama değeri şunu ifade ediyor 1000 watt güç tüketimi yapan bir hps lambaya eşitim) led ışığı 240w Samsung LM301B ledlerinden daha verimli. Bu ayrımı yapmayı da sana bırakıyorum dostum. Bana pek de inandırıcı gelmedi doğrusu.
Yukarıda ışığa göre kaç bitki yetiştirebilirim sorusunun cevabını vermenin yolunu gösterdim sana. Şimdi kaç bitki yetiştirebilirim sorusunun bir de ışıktan bağımsız alan ile cevabını vermenin yolunu göstereyim.
Bu tamamen bitkinin türüyle (sativa-indica), genetiğiyle ve vereceğin eğitimlere bağlı. Sen dersen ki Hunlu üstadın https://tohumsuz.com/showthread.php?tid=8011 konusundaki gibi bir eğitim yaparım o zaman bir bitki için 70x70 cm'lik alan kullanırsın. Ya da ben gibi kıç kadar alana 5 tane auto sokarsın. Ama ben efil efil bitki yetiştirmek istiyorum 1x1 m2'de bir bitki de yetiştirirsin.
Umarım yardımcı olmuş, kafandaki soru işaretlerini bir nebze giderebilmişimdir. Uzun uzun yazdım çünkü ben de seninle aynı soruları soruyordum ve cevapları bulması çok zor oldu benim için.
Seni tanimak istiyorum yiğidim! bu ne bilgi **** helal olsun okuyupda anladigim en net ışık bilgisi k bu adam mühendis veya bilgisayar programcisi kesin helall olsun
 
Dostum cob led ucuz niye bu millet 2.5 3000 4000 lira para veriyor diğer ışıklara diye düşünme cob ledi al kullanmaya başla bokunun akını geçtiğini göreceksin.
 

montiviper

Yeni üye
Selamlar arkadaşlar
Epey araştırdım fakat yine de insan sorma gereği duyuyor emin olamıyor. O yüzden şimdiden kusura bakmayın maruzatım için.
Elimde yxo'nun full spectrum 250 w led lambası var. Özellikleri şöyle:
-27500-30000 lümen arası ışık gücü
-Dalgalanma koruması için MOV>4000 V
-Işık kaynağı: DOB
-Renk: 3000-3500 K
-Çip: bridgelux

Mobydick feminize tohumu yaklaşık 1 aydır bu ışık ile yetiştiriyorum. Şuanlık fena gitmiyor gibi. Fakat iki dönem içinde uygun mudur? 3500 K asıl çiçeklenme de kullanılmaz mı? 6500 K lık led almam gerekli midir? Yardımcı olursanız harika olur. Hata yapıyorsam bile yol yakınken döneyim istiyorum. Sağolun varolun şimdiden.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • centerofattention centerofattention:
    **** ******* **
  • Mordecai Mordecai:
    ******* ** **** ******** *** ***
  • B Bomberx:
    ********* ***** ****** * ***** **** **** ** *******
  • Mordecai Mordecai:
    ********* ********* **
  • B Bomberx:
    ******** ******* ****** ****** ********** **** *******
  • Mordecai Mordecai:
    ***** ***** ***** *****
  • Mordecai Mordecai:
    ******** ** ***** dready* *** ***** ** **** ******** *** *****
  • B Bomberx:
    **** ********* *****
  • Mordecai Mordecai:
    ******** ****** ********** *********** ****** ******* ****** ******* dready* ******** ********* ***** ******** ******* ********* ***** ***** **** *** *** ********** ** ***** **** * ** ****** dready*** ** *********** ******* ******* * ** ********* *** ****** *** ********* dready**
  • B Bomberx:
    * ***** **** * ** ****
  • Mordecai Mordecai:
    * ***** **** ** ****** **
  • B Bomberx:
    **** **** **
  • Mordecai Mordecai:
    * ***** ** ** * ******* dready** ******** ** dready* * ** ********* ****** ****** **** ***
  • B Bomberx:
    ******** dready* *****
  • B Bomberx:
    ****** ********** ********** ***** **** ******* *********
  • Deex Deex:
    **
  • Deex Deex:
    ********** ***** ***** ********** **
  • Deex Deex:
    *********
  • Deex Deex:
    ****** ***** **** ****** *** ***
  • Deex Deex:
    ****** ****** ******** ********* ******** dready**
  • B Bomberx:
    ******* ** **********
  • Night owl Night owl:
    **********
  • Night owl Night owl:
    *** ***** **** ****** ***** ********** *******
    Night owl Night owl: *** ***** **** ****** ***** ********** *******
    Üst