Ev yapımı chiller (rezervuar soğutucu)

kubat

Üye
Sevgili growerlar,

Hydroponics, özellikle de DWC yapacak arkadaşlar için tavsiyem kesinlikle "chiller" kullanmalarıdır. Piyasada biraz pahalı olsa da bulunabiliyor, yurtdışında yaşayan arkadaşlar bu konuda daha şanslı. Fakat kendiniz de chiller'ınızı yapabilirsiniz.

Neden Chiller?

1. Mantar, bakteri ve alg oluşumunu engeller
2. Köklerin oksijen alabilmesi için suyun maksimum oksijen barındırmasına olanak tanır
3. Bitkinin besin ve su emilim hızını artırır.

Kendi chiller'ınızı yapmanız için gerekenler

1. Su sebili (İkinci el bulabilirsiniz.)
2. Arduino ESP8266 (Wifi modüllü)
3. 5V röle
4. DS18B20 su geçirmez ısı sensörü
5. 5V adaptör ve bağlantı için kablolar

Wifi bağlantısı ile cep telefonunuza da anlık olarak bilgi gelmesini sağlayabilirsiniz. Aşağıda uygulamanın ekran görüntüsünü ve linkte DWC içinde kullanımını bulabilirsiniz. (Ben ayrıca nem, oda sıcaklığı ve ışık kontrolü de ekledim.)

https://gofile.io/d/RUwdMC

18530ca9-8494-496f-a22a-3dead28fe7ba.jpg


İlgi olursa daha detaylı bir rehber hazırlayabilirim.
 
S

silas

Guest
Kök gelişiminde sıcaklık gerçekten çok çok önemli, gördüğüm en sağlıklı bitkiler, en çok miktar hasatlar sıcaklık kontrollü dwc'ler.
 

kubat

Üye
Grafikten anlaşılmıyor olabilir, bu sistem rezervuar sıcaklığını 17 ve 19 derece arasında sabitliyor. (Uygulamadaki siyah çizgi 17-19 arasi gidip geliyor)

Kış için de rezistansla ısıtıcı kurmayı düşünüyorum. PPM vePh ayarlayamama rağmen, kocaman bir dalını kirmama, hem nutrition hem ışık ile yakmama rağmen, Calcium eksikliği yaşamasına rağmen sonuç aşağıdaki gibi. Rezervuar sıcaklığı çok ciddi avantaj sağlıyor. 20201012_015411-01.jpeg
 
Son düzenleme:

kubat

Üye
@kubat kanka toprak medyasında gelişim farkı gösteren sıcaklık değeri idealleri ne? Daha da önemlisi o değerler nasıl yakalanır ve korunur? Fotoğraftaki genetik ne kanka :D ?

toprak hiç bilmiyorum hocam. ama idealleri yine sensörle ölçüp ısı battaniyesi ya da yine sebil bobini ile ısı yakalanabilir. fotodaki ****'ın Fastberry'si, hasata 1 hafta var.

Açıkçası DWC ya da özetle hydro varken toprakla uğraşmak çok zahmetli, riskli ve yavaş geliyor.
 

kubat

Üye
A
@kubat kanka naptın sen böyle bir detaylandır, videolandır da aydınlanalım şu DWC için. Sistem harbiden çok hoş.

-Tam malzeme listen ne? (kova kaçlık ne kadar doldurdun,motor,gübre setin,havalandırman) Tedarik için linkleri de bırakırsan daha güzel olur....
-Suyu nasıl değiştiriyorsun? Ph,Ppm yada diğer dikkate aldığın değerleri nasıl yakalıyorsun?
-Gübre takvimin ne?
-Su ısısı, nem, oda sıcaklığı ve ışık kontrolü wifi ile efsane iş olmuş :D Buraya da komple detay girelim....

Oldu olacak müsait bir vaktinde hiç bilmeyene anlatır gibi yazda favori olsun kanka :D

yazdım aslında ilk mesajda, biraz da kodlama istiyor tabi Arduino'yu programlamak için.

Fikri aşağıdaki linkten aldım. DWC'ye göre de şekillendirdim. Yazılımını da değiştirdim. hiç dokunmadan 4-5 gün sorunsuz tek başına bırakabiliyorsun.

 

kubat

Üye
Açıkçası bi kere yazmayı denedim ama çok uğraştırdı. Arduino bilmek lazım, Blynk yazılımını da detaylı bilmek lazım. Nereden başlayacağımı bilemedim. Aslında kendim kurulum yapmayı meslek olarak çok isterim.
 

kubat

Üye
Kanka arduino bizim için son evre... Keza kendi namıma da içinden geçerim...

Ben genel özet olarak sisteme takıldım. Genetiğin de farkı var tabi ki fakat güzel duruyor kız :D Nedir ne değildir bu DWC? +/-'si ne kanka?

Üstad içinden geçmekle ne kastettiğini anlamadım. Ama sana kısaca izah edeyim. Sokağa çıkma yasağı olduığu dönemde youtube'dan ve bir çok bilim temelli tarım kaynaklardan faydalandım. Inside Hydro, Weed in a pot, şiddetle tavsiye ederim.

Deep Water Culture

Artıları:

1. Hızlı
2. Böcek, örümcek vs riskin neredeyse yok.
3. Kökleri vs gözlemleyebiliyorsun
4. Bitki ile konuşuyorsun (Gerçekten konuşuyorsun, gün sonunda pH, PPM ve su miktarını ölçerek bitki ne istediğini sana söylüyor, tahmin yürütmene gerek yok)
5. Sulama derdin yok, gelişim zamanına göre 3-5 gün uğramasan olur. (Veg'de 8-10 gün bile olur)
6. Optimum sıcaklığı köklere verdiğin için ortam sıcaklığının ve neminin etkisi azalıyor.
7. Tuz birikimi sıkıntısı yok. 3 gün flush fazlası ile yeterli
8. Çok daha aromatik, içimi kolay, öksürtmeyen bir ürün elde ediyorsun.
9. Coco, Lightmix ortamlara göre daha az besin harcıyorsun.

Eksileri:

1. Toprağa göre pahalı kurulumu var.
2. Toprak kadar affedici değil, pH ya da PPM'deki dengesizlikler toprakta 5-7 günde yavaş yavaş etkisini gösterirken DWC'de 1-2 günde bile geç kalabiliyorsun.
3. Sanırım biraz karmaşık geliyor çoğu insana. Ekeyim büyüsün mantığındaysan uymayabilir, bu hobiyi biraz daha keyifli ve detaylı hale getirmek isteyenlerin hoşuna gidebilir.
4. Rezervuarın ısısı ve oksijenlenmesini sağlamak zahmetli, ama en vurucu kısım burası, o yüzden buraya odaklanıp bu sistemi yaptım.

Kişisel fikrim de şöyle: bu kadar kontrol, hız ve konfor sağlayan bir sistem varken toprakla uğraşmayı çok zahmetli buluyorum. Celcius'un güzel bir sözü var: "Ölçmediğin şeyi iyileştiremezsin." Çok daha fazla kontrol noktası sağladığı için NPK oranından tut pH'ına, PPM'inden tut ısısına ve oksijen miktarına kadar müdahale edebiliyorsun.

Şuradaki linkte toprakla Hydroyu karşılaştırmış, inceleyebilirsiniz.
 

Night owl

Müptezel
Ppm takvimini ve gübrelerini paylaşır mısın ph kaçta tutuyorsun. Bunu anlayacağımız şekilden yap bari yap kur sat faydalanalım yada tam olarak açıklarsan yapabiliriz kank teşekkür ederim
 

kubat

Üye
Ppm takvimini ve gübrelerini paylaşır mısın ph kaçta tutuyorsun. Bunu anlayacağımız şekilden yap bari yap kur sat faydalanalım yada tam olarak açıklarsan yapabiliriz kank teşekkür ederim

DWC'de pH aralığı 5,5-6,1. Tam sabit tutmamak lazım ki fosforu 5,5'e yakınken, Cal-Mag ve benzer mineralleri de 6,1'e yakınken daha iyi alıyor. Zaten ilk zamanlarda pH yükselme, sonlara doğru da azalma eğiliminde oluyor.

PPM takvimim yok, dediğim gibi "bitki ile konuşmak" diyorlar buna. Örneğin 800 PPM ve 16 litre rezervuarın olsun;
  • Ertesi gün 2 litre su tüketmiş ve 750 PPM ölçersen bitki besin istiyor demek; yani PPM'i 900'e çıkar ve 2 litre su ekle.
  • Ertesi gün 2 litre su tüketmiş ve 900 PPM ölçersen bitkiye besin fazla demek sadece su ekle ve pH düzenle.
  • Ertesi gün 2 litre su tüketmiş ve 800 PPM ölçersen bitkiye tam istediğini vermiş oluyorsun, bu şekilde devam.
pH konusu DWC'de çok çok hassas olduğu için AN'ın pH perfect'ini tavsiye ediyorum. Su olarak Pınar 19 litre damacana oldukça stabil ve her damacana 35 PPM veriyor.

Voodoo Juice efsane bir şey. filizken sadece su verdiğin dönemde 0,5 mL/litre konsantrasyon bitkiyi coşturuyor.
sonlara doğru Big Bud verdim, mümkün olsaydı Overdrive verirdim son hafta ama malesef olmayacak.
 

Dazzle

Üye
kanka bende arduinoya yeni yeni başladım. Şimdilik nem sabitlemeyi ve anormal durumlarda gündüz telefona push göndermesini, gece telefon çağrısı ile aramasını sağlıyorum. Önümüzdeki hafta otomatik sulamayı yapıcam keyif için. Rehber hazırlarsan süper olur, yeni hobiler ediniyoruz böyle böyle.
 

kubat

Üye
Knka hydroponicste gübrelerin uygulanışı 10 litreye 1 ml şeklinde mi oluyor?

Bitkiyle konuşuyorsunuz üstad. Üreticinin tavsiye ettiğinin 1/4 ü yeterli oluyor. Filizken Pinar su ve 250 PPM ve kontrollü pH ile başlayın, sonra her gün ölçüp bitkinin ne istediğini anlayın.

Burada bahsettiğim gibi devam edin.
 

Albord

Üye
@kubat üstad topraktan kurtulayım artık diyerek 4 tane 20şer litre ayrı dwc başladım, ama root rot sorunu ile baş edemiyorum.

çadırda yer kalmadı ama dışarıya bir kontrol kovası koyup bir su pompası ekleyip rdwc yapacağım. Ama sıcaklık kovalarda ışık açıkken 22lerde geziyor 2-3 ay sonra sıcaklık ile baş edemem. Senin yönteminle ikinci el bir sebil alıp onun soğutucu rölesini kontrol kovasına ekleyeyim diyorum.

ikinci el aletler arasında hangisini önerirsin, veya su sebilleri bakırla mı soğutma yapıyor hiç bilmiyorum, bu konuda beni aydınlatmana ihtiyacım var.
 

kubat

Üye
herhangi birisi olur. ben vestelinkini kullandım. bu arada sadece sorun sadece sıcaklık da olmayabilir. ışık almaması gerek. RDWC'de pH seni baya uğraştırır diye düşünüyorum. kolay gelsin.

Bu arada Bauhaus'ta özel bi tamir bandı var, bakır bobini onunla sarman gerek yoksa yine kökler zarar görür.
 
Ü

Üye silindi 22832

Guest
herhangi birisi olur. ben vestelinkini kullandım. bu arada sadece sorun sadece sıcaklık da olmayabilir. ışık almaması gerek. RDWC'de pH seni baya uğraştırır diye düşünüyorum. kolay gelsin.

Bu arada Bauhaus'ta özel bi tamir bandı var, bakır bobini onunla sarman gerek yoksa yine kökler zarar görür.
@kubat dostum mrb.forumda yeniyim.DWC sistem kurmak üzereyim.bilgi sahibi bir mentora ihtiyacım var.lütfen bana ulaşabilir misin? profilin kapalı mesaj atamadım.teşekkür ederim.
 

kubat

Üye
dogal gaz mantığıyla soğutmayı düşündüm kanka başka nasıl yaptın aklıma gelmedi, bakıyorum ucuz fanlı soğutucular var ama bunlar da bize uygun değil onu kullanıp akıllı sistem yapsam daha iyi olcak, nasıl olcak bu iş anlayamadım
yani nasıl yaptığımı açıkladım. başka ne diyeyim bilemiyorum.
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • K Keyifcihtiyar:
    ******** ** ******* *** *** *********** ******* ******* ********** **** ******* ******* ***** ***** ******** ******* ** **** ******** ******* ********** ***** dready*
  • O Omnibuw:
    ******** ** ******* *** *** *********** ******* ******* ********** **** ******* ******* ***** ***** ******** ******* ** **** ******** ******* ********** ***** dready* ***** ****** ***** ******* ***** **** ** **** ***** *********** **** ***** dready**** *** ** ***** ***** ********** *** ********** ********* ****** ***** ****** ********* **** ******* ******* ******** **** ****** ********* ****** **** ****** ****** **** ********* ** *** ****** ***** ******** ** ********** ***** *********** *** **** *** **** *** * ***** **** *********** ********* ********* ******* ***** ******** *** ******* ***** **** dready** ** *********** **** ********
    O Omnibuw: ******** ** ******* *** *** *********** ******* ******* ********** **** ******* ******* *****...
    Üst