Kenevir Anatomisi

Dazzle

Üye
Tohum
cannabis-seed-anathomy.jpg


Tohum, bir embriyonik kökten (kök), bir embriyonik sürgünden ve iki kotiledon yaprağından oluşur. Doğa ya da insan eli ile dağıldığında, koşullar uygunsa tohumlar filizlenir. Canlanmaları için önemli derecede neme ve karanlığa ihtiyaçları vardır.

Roots (Kökler)
cannabis-roots_1.jpg


Kenevir kökleri, bitkilerin hayatta kalması için birçok işlevi yerine getirir. Besin maddelerini taşımak için gereken suyu emer ve yiyecekleri depolarlar.

Kökler, gövdenin tabanında bulunur. Toprağın içine doğru uzanırlar ve bitkileri güvende, sulu ve iyi beslenmiş halde tutan bir dal örgüsü ağı oluştururlar.

Kotiledon (Cotyledon)
cannabis-cotyledons.jpg


Bu minik yapraklar, çimlenmeden sonra kenevir bitkisinin büyümesinin ilk işaretidir. Bazen üçüz olarak gelseler de topraktan iki küçük yaprak halinde çıkarlar. Bu yapılar, fotosentez söz konusu olduğunda yükü yönetir ve fide büyümesinin erken dönemini yönlendirir.

Sonunda ilk gerçek yapraklar kotiledonların ortasından çıkacaktır. Bitki olgunlaştıkça kotiledonlar sararır, ölür ve toprağa düşer.

Gövde (Stem)
stem-cannabis-anatomy.jpg


Gövde, bitkiye yapı ve şekil kazandırır. Yaprak taşıyan dalları destekler ve yaprakların fotosentez yapmasına izin verir. Gövde ayrıca köklerde başlayan ve bitkinin tüm alanlarına uzanan su taşıyan doku olan ksilem içerir.

Yetiştiriciler genellikle bitkilerine main-lining gibi teknikler uygulayarak iki ana gövde oluşturur. LST gibi diğer teknikler, gövdenin yere paralel büyümesini sağlar ve her dalın yukarı doğru dalgalanmasına neden olur. Eğitilmiş gövdeler, arttırılmış üretim, ışığa maruz kalma ve havalandırma dahil olmak üzere birçok fayda sağlar.

Main-Lining tekniği için TIKLA
LST tekniği için TIKLA

Kenevir sapları az miktarda da olsa kanabinoid içerir.

Kanabioid hakkında detaylı bilgi için TIKLA

Dallar
cannabis-branches-anatomy.jpg


Dallar, ana gövdeden çıkıntı yapan,yapraklar için destek sağlayan yapılardır. Ayrıca ksilem ve mekik suyu ile yaprak ve çiçeklere besleyici maddeler içerirler.

Düğümler (Node), dalların birbiriyle veya ana gövdeyle buluştuğu noktalardır. Her düğüm arasındaki bölümler internod (Internode) olarak bilinir.

Tıpkı gövde gibi, yetiştiriciler de verimi artırmak ve bitkinin genel yapısını iyileştirmek için dalları eğitebilirler. Super-cropping, yetiştiricilerin bu sonuçları elde etmesine yardımcı olur, ancak teknik bazen oldukça riskli olabilir. İşlerin ters gitmesi durumunda kırık gövdeleri nasıl düzelteceğinizi öğrenin.

Super-cropping tekniği için TIKLA

Dallar, düşük kanabinoid sayısı içerir ve gövdelere benzer bir doku paylaşır.

Fan Yaprakları
fan-leaves-cannabis_2.jpg


Bu büyük yapraklar bitkilerin olabildiğince fazla enerji üretmesine yardımcı olurken aynı zamanda nefes almalarını da sağlar.

Kenevir bitkilerinde bulunan en büyük yaprak türüdür. Bu yapılar anında tanınır ve fotosentezin arkasındaki güç merkezidir. Ayrıca, terleme ve CO₂ alımına yardımcı olan stoma olarak bilinen küçük açıklıklara sahiptirler.

Sativa yaprakları, dokuz ince parmaklı fan yapraklarına sahip olma eğilimindedir. Indica yaprakları genellikle çok daha geniş olan yedi parmağa sahiptir. Ruderalis (Autoflower) bitkileri, ikisi çok daha küçük olan ve yaprağın gövdesinin yakınında bulunan yalnızca beş parmağı olan küçük yelpaze yapraklarına sahiptir.

Sativa, Indica, Ruderalis (Autoflower) hakkında detaylı bilgi için TIKLA

Deneyimli yetiştiriciler, bitkilerinin sağlık durumunu gözlemlemek için fan yapraklarına güvenir. Solma, salma veya kıvrılma, yetiştiricilerin hangi besin maddelerinin eksik olduğunu veya bir bitkinin yetersiz yada fazla su altında olup olmadığını bilmesini sağlayabilir.

Yaprak dökümü olarak bilinen fan yapraklarının kaldırılması, birçok yetiştiricinin eğitim rejiminde yaygındır. Gereksiz fan yapraklarının uzaklaştırılması havalandırmayı iyileştirir, ışığa maruz kalmayı artırır ve küf riskini azaltır.

Yaprak dökümü hakkında bilgi için TIKLA

Çiçeklerden sonra, fan yaprakları kenevir bitkilerinden elde edilen en önemli ikinci kaynaktır.

Şeker Yaprakları
cannabis-sugar-leaves.jpg


Çiçeğin etrafındaki, küçük, dikenli yapraklardır. Şeker yaprakları da fotosentez yapar. Olgun çiçeklerden büyürler ve yerel şeker üretim yeri olarak hizmet ederler. Bazı türler minimum şeker yapraklarına sahipken, diğerleri bu yapıların hakim olduğu colalara sahiptir. Dikenli ve uzundur.

Şeker yaprakları, adını yüzeylerini kaplayan soğuk, şekere benzer kaplamadan almıştır. Bu ışıltılı estetiğin sorumlusu olan trikomlar, etkileyici düzeyde kanabinoid üretir (çiçekler kadar değil, bitkinin diğer bölümlerinden daha fazla).

Çiçek
cannabis-flowers-bud.jpg


Kenevir çiçekleri, yetiştiricilerin tohumları toprağa koymalarının ana nedeni. Bu nemli çiçekler, yetiştiricilerin psikoaktif kanabinoidlerden lezzetli terpenlere kadar arzuladığı tüm fitokimyasallara sahiptir.

Kenevir çiçekleri, dişi bitkilerin üreme organlarıdır. Polenle döllendiğinde tohum oluşturmaya başlayan bir yapıya sahiptirler.

Tüm bitkiler dişi değildir. Erkek bitkiler çiçek vermez. Bunun yerine, polenleri ikiye bölen ve havaya dağıtan polen keseleri üretirler. Bu madde dişi çiçeklere düştüğünde döllenecek ve tohum oluşturmaya başlayacaktır.

Kenevirin farklı erkek ve dişi bitkileri olmasına rağmen, bazen örnekler hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahip olabilir. Bu, çevresel stres veya genetik nedeniyle olabilir. Bu bitkiler hermafrodit olarak bilinir.

Detaylı bilgi için TIKLA

Calyx
Calyxes.jpg


Calyx, çiçeğin ilk bölümüdür. Eğer gerçekten de çiçek açabilen bir bitki ise, genç bir bitki çiçeklenme aşamasına girdiğinde oluşur. Kusursuz bir spirallenen Fibonacci dizisinde, bitki hızlı ve en verimli şekilde sepal adı verilen küçük yapraklardan oluşan koruyucu bir platform oluşturur. Çiçeğin bütünü için bu koruyucu platforma calyx denir. Gözyaşı damlası şeklindeki bu yapı, dişi çiçeğin üreme organlarını korur.

Kenevir yetiştirilirken amaç, calyx'lerinin de bir parçası olduğu güzel büyük colalar toplamaktır. Sıradan bir kısım değil, en önemli kısım, çünkü calyxler bitkinin pistil adı verilen üreme organlarını ve trikomları bulduğunuz yerdir.

Pistiller ve Stigmalar
pistils-cannabis.jpg


Pistiller, kenevir çiçeklerinin cinsel organıdır. Uzun tüylerin (stigmaların) geldiği yerdir. Bitki henüz erken çiçeklenme aşamasındayken stigmalar beyaz renkte başlayacak, kehribar veya sarıya ve nihayetinde bitki çiçeklenme aşamasında ilerledikçe kahverengiye dönecektir. Trikomlar, psikoaktif ve daha tanıdık THC gibi kannabinoidlerin oluştuğu reçine bezleridir.

Stigma, pistilin başıdır. Döllenme sürecini başlatacak olan poleni alır. Stigmalar, yetiştiricinin bitkinin ne zaman hasat edilmeye hazır olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir. İlk haftalarda bir dişi kenevir çiçeği veya tomurcuğu oluşursa, uzun beyaz tüyleri çıkacaktır. 4-5 hafta sonra stigmalar sararmaya başlayacaktır. Bitkilerinizin tomurcuklarının yaklaşık yüzde 50 ila 80'i sarıya veya kehribar rengine dönen stigmalara sahip olduğunda, hasat edilmeye hazırdır. Daha sonra hasat ederseniz, stigmalar kahverengiye döner ve kurur; Tomurcuklarınızın gücünü ve tadını kaybetmesine neden olacağından kenevir bitkilerinizi hasat etmek için bu kadar uzun süre beklemeyin.

Aslında kannabinoidlerin çoğu, kenevir bitkisinin pistillerinde ve calyxlerinde oluşur. Bu, bitkinin sonunda hasat edilecek, kurutulacak ve iyileştirilecek ve nihayetinde tüketime hazır olacak çiçek kısmıdır.

Trikomlar (Trichomes)
trichomes-cannabis.jpg


Trikomlar esrarı bu kadar benzersiz kılan şeydir. Bu bezler, dünyadaki hemen hemen her ülkede kenevir yetiştiriciliğine yol açan tüm fitokimyasalları üretir.

Kenevir çiçeklerinin ve yapraklarının yüzeyini kaplayan küçük, mantar şeklindeki bezlerdir. Kannabinoidler bakımından zengin bir reçine üretirler.

Burada yüksek seviyelerde THC ve CBD üretilir.

Yetiştiriciler, genetik seçim, toprak kalitesi, aydınlatma ve kontrollü stres dahil olmak üzere bir dizi teknik kullanarak trikom seviyelerini artırabilir.

Trikomlar, bir çiçeğin ne kadar nemli hale geleceğini işaret etmenin yanı sıra, yetiştiricilerin çiçeklerini ne zaman hasat edeceklerini belirlemelerine de yardımcı olur. Şeffaf tüyler, çiçeklerin hala genç ve erken olduğunu gösterir. Zamanla, opak ve sütsü bir görünüm geliştireceklerdir. Birkaçı kehribar rengine bürünerek çoğunlukla süt rengine dönüştüğünde hasat zamanı gelmiştir.

Daha yoğun etkiler ve üstün tatlar sağlayan yüksek etkili konsantreler oluşturmak için çiçeklerin yüzeyinden trikomları çıkarabilirsiniz.

Kaynak:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Sg35

Üye
Ustat ne yaptin, ellerine saglik. Bütün anatomiyi cikarip koymussun önümüze. :) Yalniz en sonunda trikomlari cikarabilirsiniz demissin, bu ne olaki?
 

Grow Muhabbetleri
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Mordecai Chat bot:
    ******** *** ******* *** *** *********
    Mordecai Chat bot: ******** *** ******* *** *** *********
    Üst